Koira on naiselle parempi unikaveri kuin mies – 8 syytä

Rakkaushormoneita, lämpöä ja suloinen herätys – koiraa voittanutta nukkumaseuraa ei olekaan.

Nappisilmiin on kiva katsoa myös aamulla.

6.1.2019 15:29

Toiset tykkäävät nukkua yksin, toiset kumppanin kanssa. Totuus on kuitenkin se, että paras uniseuralainen naiselle on koira, ainakin jos uutta amerikkalaistutkimusta on uskominen.

Tutkimuksessa väitetään, että koiran kanssa nukkuminen parantaa naisten yöunia. Jopa enemmän kuin toisen ihmisen tai vaikka kissan kanssa nukkuminen.

Onnellisena koiranomistajana minun on helppo allekirjoittaa tuo väite ja perustella se ainakin yhdeksällä syyllä:

1. Rentoutusta jo ennen unia

Koirani auttaa minua ennen kaikkea rentoutumaan, ja jo paljon ennen unia. Pitkien ulkoilujen ja leikkien jälkeen olen muutenkin jo päässyt eroon arjen kiireestä.

2. Elävä lämpöpatteri

Ah, koira on lämmin unikaveri. Joskus koirani tunkee kanssani samalle tyynyllekin, mutta useimmiten se lepäilee jalkopäässä. Joidenkin mukaan esimerkiksi selkäkivut lieventyvät yöllä lämpimän koiran kanssa kylki kyljessä maatessa. No, ainakin koirani seura tekee unista supermukavat ja -lämpimät. Entä kesähelteillä? Silloin se ei välttämättä edes pyri sänkyyn, vaan mieluummin nukkuu viileällä lattialla.

3. Oksitosiinia silittämällä

Koiran silittäminen ennen nukahtamista tekee minut superonnelliseksi. Melkein tunnen, kun mielihyväkeskukseni alkaa tuottaa rakkaushormoneja, jotka tekevät minut entistä väsyneemmäksi ja tuudittavat helposti uneen. Mutta toisaalta jaksan kyllä paijata koiraani pitkään – ja joka ilta!

4. Syvemmät unet

Olen joskus testannut unimittareita ja huomannut niistä todellisen terveyshyödyn: leposykkeeni on matalampi ja uneni on syvempää koirani kanssa. Nukun paljon huonommin ilman koiraseuraani.

Yksi syy voi olla se, että koiran kanssa ehdin räplätä kännykkääni vähemmän. Älypuhelimen valo voi piristää kummasti, vaikka sitä olisi käyttänyt viimeksi tunteja ennen nukkumaanmenoa.

5. Turvallisuuden tunne

Moni kokee olonsa turvallisemmaksi, kun kotona on koira. Esimerkiksi jos isäni on yksin kotona, hän on onnellinen koirani turvaavasta seurasta – vaikka ei koekaan mitään uhkaa kodissaan. Turvallisuuden tunne auttaa yleensä nukkumaan paremmin.

6. Huomaamatta aamuvirkuksi

Koira säännöllistää useimpien vuorokausirytmin, mikä puolestaan voi lisätä unen määrää ja laatua. Kun koirani pentuvaihe meni ohi, aloin mennä nukkumaan aiemmin kuin koskaan, ja herään aamulla virkeänä lenkittämään koiraani.

7. Suloiset nappisilmät

Koira ei torkuta, eikä sen kanssa halua torkuttaa aamuisin. Herääminen on superihanaa, kun näkee nappisilmät, heiluvan hännän ja rakkaan lemmikin kuonon. Ja tietää pääsevänsä pian ulos piristymään lisää.

8. Myös koira on onnellinen

Uskon, että yhdessä nukkuminen tekee koirankin onnellisemmaksi – ja se vahvistaa koira–omistaja-suhdetta, helpottaa arkea ja ennen kaikkea tuo ihan parhaat unet.

Juttu on julkaistu ensin Me Naisissa. Lue alkuperäinen teksti tästä.

Lue lisää:

Hyvinkääläiskoira Alli hälytti apua ja pelasti perheenjäsenensä hengen – varoitti rajusta epilepsiakohtauksesta

Nyt se on tutkittu: miksi koira menee huoneessa juuri tietyn ihmisen luokse?

Hyvästit ylipitkille työpäiville ja 6 muuta syytä, miksi jokaisella suorittajalla pitäisi olla lemmikki

”Pirulainen haukkuu ja yrittää päästä näykkäisemään” – lukijat kertovat, miltä tuntuu koirahäpeä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?