Työkaverit houkuttelivat opettaja Sallin, 36, juomaan – palasi usein kotiin lasten luo kännissä ja verisenä: ”En tajua, miten jaksoimme käydä töissä”

Koululla järjestettiin perjantaipulloarvontoja, ja illanvietoista raportoitiin aktiivisesti opettajien omissa some-kanavissa ja viestiryhmässä.

Yhteiset illanistujaiset työkavereiden kanssa toivat aluksi hyvää vaihtelua ruuhkavuosiarkeen.

4.1.2019 10:51

Luokanopettaja Salli, 36, joutui viisi vuotta sitten yllättävään tilanteeseen vaihtaessaan uuteen kouluun. Kivoilla uusilla kollegoilla oli tapana viettää vapaa-aikaa yhdessä – melkoisen kosteissa merkeissä.

Sallin tarinan kertoo tietokirjailija Ani Kellomäki lauantaina ilmestyvässä uutuuskirjassaan Tiedostavan siemailun taito (Atena).

Työkaverit olivat nuoria, vähän päälle kolmekymppisiä opettajia, joilla oli pienet lapset. Myös Sallilla oli kotona kolme vähän alle kouluikäistä lasta, ja hän kuvailee elämäänsä tavalliseksi ruuhkavuosiarjeksi.

– Siihen yhteiset illanistujaiset työkavereiden kanssa toivat hyvää vaihtelua.

”Muodostui sanaton sopimus”

Uuden työpaikan ilmapiiri oli innostava ja kollegat motivoituneita. Töitä paiskittiin kovaa, ja vapaa-ajalla erilaisia tapahtumia, kuten liikuntatreffejä ja lautapeli-iltoja, järjestettiin myös työkavereiden perheiden kanssa.

– Kun tutustuimme toisiimme paremmin, perhejutut jäivät pian vähemmälle, sillä tapaamisissa alkoi kulua yhä enemmän alkoholia. Aika tyypillisesti tapasimme ensin jonkin harmittoman hauskanpidon parissa ja lopulta päädyimme riekkumaan baariin.

– Siitä muodostui sellainen sanaton sopimus, että kohta lähtee taas, Salli muistelee kirjassa.

”Ihan tuttua yläkoulumeininkiä”

Koululla järjestettiin perjantaipulloarvontoja, ja illanvietoista raportoitiin aktiivisesti opettajien omissa some-kanavissa ja viestiryhmässä.

– Ihan tuttua yläkoulumeininkiä.

Salli koki, että jos hän ei ollut mukana opettajainhuoneen sisäpiirissä ja sen juhlissa, hän tunsi itsensä ulkopuoliseksi.

Kaikki opettajat eivät osallistuneet juhlimiseen, ja osa kyseenalaisti jatkuvan alkoholinkäytön – mutta koska kaikki hoitivat työnsä hyvin, sama meno jatkui.

Sallilla oli kotona samaan aikaan rankkaa, mikä lisäsi hänen haluaan lähteä baariin, jos joku muukin oli menossa.

– Aika pianhan siitä tulee sellainen olo, että mieluummin olisin muiden kanssa tuolla gintonicilla kuin kuuntelemassa kurahousukiukuttelua.

Humalassa kaatuilun arvet näkyvät vieläkin

Vaikka Salli heräsi ajoissa töihin ja pystyi toimimaan yllättävänkin skarpisti, hän kaatuili humalassa muutamia kertoja niin, että arvet näkyvät vieläkin.

– Ei siinä näin myöhemmin ajateltuna ole mitään hauskaa, että kolmekymppinen perheenäiti tulee kotiin verta valuvana.

Käännekohta tapahtui, kun Salli vaihtoi työpaikkaa toiselle puolelle Suomea. Hän lopetti alkoholinkäytön samalla kokonaan.

Aiemmin juodut määrät tuntuvat hänestä nyt valtavilta.

– En tajua, miten jaksoimme käydä töissä.

Mikan viski- ja viiniharrastus luisui suurkulutukseen

Kirjassa tarinansa kertoo myös nelikymppinen menestynyt valokuvaaja ja kahden lapsen isä Mika, jolla omien sanojensa mukaan meni alkoholin kanssa ”ensin kaksikymmentä vuotta hyvin ja sitten kymmenen vuotta huonosti”.

Mika piti itseään pitkään hiukan bukowskimaisena mutta kuitenkin jämptinä tyyppinä. Vuosien mittaan viski- ja viiniharrastus luisui kuitenkin siihen pisteeseen, että Mika oli kuin itseltään salaa juonut elämästään kaiken merkityksellisen.

Mikan lopulta päätyessä hoitoon hänestä ”tehtiin” alkoholisti. Hänen omasta mielestään alkoholistit olivat vanhoja pultsareita.

Hoidossa Mika oppi nopeasti, ettei päälle päin voi nähdä, kenellä on ongelmia alkoholin kanssa.

– Kun sitten katselin paikan päällä ympärilleni, mietin, missä potilaat ovat. Nuoria, hyvännäköisiä, mukavanoloisia, tavallisia ja hauskoja ihmisiä kyllä oli, mutta missä kaikki alkoholistit?

Nykyään Mika opettelee tavallista elämää selvin päin. Hän antaa kirjassa viisi vinkkiä, joista voi huomata juovansa alkoholia jo liikaa.

Mikan vinkit huomata liika alkoholinkäyttö:

  1. Olet itse ollut huolissasi juomisestasi, tai joku läheisesi on huomauttanut siitä. Oletko esimerkiksi etsinyt netistä tietoa alkoholiannosten viikkomääristä tai lasketko usein, oletko jo ajokunnossa?

  2. Salailetko juomisen määriä tai juomiskertojen tiheyttä itseltäsi tai muilta? Jos alkoholinkäyttö on ongelmatonta, ei ole syytä kaunistella määriä.

  3. Juot v*tutukseen, tai juodessa alkaa v*tuttaa ja mieleen nousee kyynisiä ajatuksia.

  4. Sinusta alkaa tuntua, ettei tilaisuuksissa ole tarjolla tarpeeksi alkoholia. Tarkistelet hyvissä ajoin, että Alko on auki, tai huolehdit, ettei juhlista lopu juominen kesken. Nappaat tilaisuuksiin oman pullon mukaan ”varmuuden vuoksi”.

  5. Juot niin paljon, että alkoholia pitää säästösyistä kärrätä ulkomailta lavakaupalla.

Sallin ja Mikan nimet on muutettu kirjaan.

Lähde: Ani Kellomäki: Tiedostavan siemailun taito, Atena 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?