Unirytmi sekaisin? Rekkamiesten salainen ase ja 7 muuta kikkaa, joilla voit virkistyä nopeasti - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Unirytmi sekaisin? Rekkamiesten salainen ase ja 7 muuta kikkaa, joilla voit virkistyä nopeasti

Joulu ja vuodenvaihde on perinteisesti lepoaikaa, mutta toisaalta moni sekoittaa unirytminsä.

Jos olo on tokkurainen, juuri silloin ei ehkä kannata tehdä elämän isoimpia päätöksiä.

2.1.2019 8:49

No nyt meni yöunet. Päivästä tulee varmasti kaamea. Mitä ihmeessä tekisin? Tämä saattaa olla monelle tuttua pohdintaa.

Joululoman aikana tulee helposti valvottua ja nukuttua aamulla normaalia pidempään. Silloin vuorokausirytmin kääntäminen arkeen saattaa tuntua erityisen vaikealta. Myös pimeä sekoittaa vuorokausirytmiä. Kaamosoireilu voi näkyä sekä unettomuutena että liikaunisuutena.

– Se, että nukutaan enemmän ja enemmän, ei lopulta korjaa tilannetta. Useimmilla virkistävän unen määrä asettuu 7–9 tunnin välille. Joku tarvitsee 7 tuntia, joku toinen 8,5–9 tuntia, muistuttaa THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen jutussamme.

Yksittäisinä öinä ilmenevä unettomuus on tavallista eikä siitä kannata liikaa hermostua. Kun unet ovat jääneet vähiin, muista esimerkiksi nämä:

1. Laita kello soimaan aamulla

Väsymystä ei kannata yrittää korjata nukkumalla vain lisää ja lisää. Se kääntyy lopulta itseä vastaan. Parempi on laittaa herätyskello soimaan ja totuttaa keho heräämään aina samaan aikaan.

2. Etsiydy valoon

Vähäunisen yön jälkeen valo voi virkistää ja helpottaa stressiä. Jos olet töissä, piipahda edes hetkeksi ulos silloin kun on valoisaa.

3. Juo aamukahvisi

Juotko yleensä aamulla kahvia? Kupposta ei välttämättä kannata jättää väliin sen toivossa, että seuraavana yönä unettaisi vieläkin enemmän. Kahvin väliin jättäminen voi pikemminkin lisätä tokkuraa.

Muista kuitenkin, että kahvia ei kannata juoda päivän mittaan liikaa. Kahvin, teen tai muiden kofeiinipitoisten juomien juontia tai tupakointia kannattaa myös välttää 4–5 tuntia ennen nukkumaan menoa.

4. Lähde liikkeelle

Säännöllinen liikunta rukkaa talven sotkemaa rytmiä säännöllisemmäksi. Se rentouttaa ja auttaa saamaan unta. Kovatehoista liikuntaa ei kuitenkaan kannata harrastaa juuri ennen nukkumaanmenoa, koska se voi vain piristää.

5. Ota torkut

Päiväunet virkistävät, se tiedetään tutkimuksistakin. Päikkäreitä ei kuitenkaan kannata nukkua töiden jälkeen, koska myöhäiset päiväunet haittaavat seuraavan yön unta. Päiväunet virkistävät eivätkä haittaa seuraavan yön unta vain silloin, jos ne nukkuu riittävän lyhyinä ja riittävän aikaisin.

Liian pitkät päikkärit menevät jo syvän unen puolelle. Niiltä heräämisen jälkeen seuraa unenpöpperöisyys, jolloin tuntuu, ettei meinaa herätä millään. Virkistävimmät päiväunet kestävät 10–20 minuuttia ja ne olisi hyvä nukkua kello 12 ja 15 välillä.

Urbaani legenda kertoo rekkakuskien kikasta, jonka mukaan kahvikupin nauttiminen ennen torkkuja olisi hyvä ajatus, mikäli mielii herätä oikein virkeänä.

6. Pistä korkki kiinni

Onko juhlapyhien aikana tullut nautittua liiankin kanssa? Alkoholi voi tuntua rentouttavalta, mutta pienikin määrä vaikuttaa uneen heti.

7. Kevennä illan ateriaa

Joulu ei varsinaisesti ole kevyiden herkkujen aikaa. Nälkäisenä unen saanti voi olla vaikeaa, mutta jos myöhäinen ilta-ateria on hyvin raskas ja se sisältää runsaasti hiilihydraatteja, ateria saattaa pikemminkin virkistää kuin väsyttää.

Kevennä illallista ja syö vaikka hieman ennen nukkumaanmenoa pieni iltapala, esimerkiksi maustamatonta jugurttia ja marjoja. Juoda ei kannata liiaksi, jotta ei joudu heräämään yöllä vessaan.

8. Vältä älylaitteiden räpläämistä illalla

Aloita uneen laskeutuminen hyvissä ajoin. Sulje älylaitteet, lue vaikka kirjaa tai tee jotain muuta rentouttavaa. Jos murehdit unen saantia, se voi vaikeuttaa nukkumista entisestään.

Kun ulkona on jatkuvasti pimeää, keho ei tiedä, milloin on yö ja milloin päivä. Rytmi sekoaa vielä pahemmin, jos illat tuijottelee älypuhelimen kirkasta näyttöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?