Yksi merkki paljastaa ehkä parhaiten, jos naisen hormonitoiminnassa on ongelmia

Kun kuukautiskierto on säännöllinen, hormonitoiminta on yleensä kunnossa.

Lähes kaikille löytyy jokin vaihtoehto, kunhan vain etsitään, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.

17.12.2018 11:49

Mulla on taas hormonit ihan sekaisin! Tällaisen tokaisun olet saattanut kuulla. Tai kenties lausunut sellaisen itsekin, jos olo on ollut vähän mitä sattuu. Lausahdus ei ole niin kaukaa haettu, sillä hormonit vaikuttavat koko kroppaan – mielialasta seksuaaliseen haluun ja luuston terveyteen.

Hormonit ovat kemiallisia välittäjäaineita, joita umpirauhaset valmistavat. Rauhasten toimintaa puolestaan säätelee aivolisäke. Hormoneja on kymmeniä ja niitä tarvitaan lähes kaikkiin elimistön aineenvaihduntaprosesseihin.

Sukupuolihormonit erottavat naisen fysiologisesti miehestä. Niiden vaihtelu elimistössä voi näkyä isosti kehossa ja mielessä.

– Ovulaation tienoilla olo on huippuhyvä, pirteä ja energinen. Itsetunto sekä seksuaalinen halukkuus ovat huipussaan. Kun kuukautiset lähestyvät, väsyttää, mikään ei huvita ja on lihava olo, kuvailee naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio Terveystalosta.

Vaihdevuodet taas saattavat vetää mielen matalalle, kun hormonitoiminta alkaa hiipua. Ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan, mieliala saattaa vaihdella yhtä rajusti kuin murrosikäisellä.

Kuukautiskierto merkkinä

PMS-oireet ovat naisten yksilöllinen tapa reagoida hormonien sykliseen vaihteluun, mutta jos kuukautiskierrossa on ongelmia, kaikki ei ole kohdillaan.

– Jos kuukautiskierto on säännöllinen eli kuukautiset tulevat 21–35 päivän välein, hormonitoiminta on yleensä kunnossa.

Esimerkiksi yli- tai alipaino voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä. Hormonitoiminnankin kannalta normaalin rajoissa pysyvä paino olisi siis tärkeää.

– Koska rasvakudoksista tulee estrogeeniä, runsaat kuukautiset ovat ylipainoisilla tavallisempia. Runsaat tai kivuliaat kuukautiset tai välivuodot eivät kuitenkaan ole varsinaisia hormonihäiriöitä.

Paino voi vaikuttaa

Yleisin naisten hormonihäiriö on munasarjojen monirakkulatauti. Sen tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumus keskivartalolihavuuteen.

Alipainokin voi olla haitaksi hormonitoiminnalle. Niin kutsutussa naisurheilijan oireyhtymässä kuukautiset jäävät pois, koska keho ei saa tarpeeksi ravintoa. Sama voi käydä syömishäiriötä sairastavalle.

– Treenaaminen ei ole se juttu vaan se, että energiansaanti on kulutukseen nähden liian alhaista. Kuukautiset eivät ole elintoimintojen kannalta välttämättömiä, joten ne jäävät pois, kun keho on hälytystilassa.

Kun keho alkaa saada taas energiaa, kuukautiset palaavat. Luustoon voi sen sijaan jäädä pysyviä jälkiä. Jos kehossa ei ole tarpeeksi estrogeenia, luusto alkaa haurastua. Tästä luusto ei elämän aikana enää täysin tokene.

Alipaino voi vaikuttaa myös siihen, että vaihdevuodet tulevat normaalia aikaisemmin.

Ehkäisyvalmisteita monenlaisia

Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat joskus saada kuukautiset loppumaan. Tässä on kuitenkin kyse ihan eri asiasta: valmisteiden sisältämä keltarauhashormoni voi tehdä kohdun limakalvon sellaiseksi, että vuotoa ei tule. Normaalisti kuukautisvuoto aiheutuu juuri keltarauhashormonin vähenemisestä normaalin kuukautiskierron mukaisesti.

Ahonkallio kummastelee sitä, että niin monet suhtautuvat ehkäisyvalmisteisiin epäluuloisesti. Edut tuppaavat hänen mukaansa turhan usein jäävän julkisessa keskustelussa mahdollisten haittojen jalkoihin.

– On harhaanjohtavaa ajatella, että kaikki ehkäisyvalmisteet ovat samanlaisia. Yksistään yhdistelmäpillereistä on monia eri kombinaatioita ja annostuksia.

”Lähes kaikille löytyy vaihtoehto”

Ehkäisyvalmisteilla voi olla monenlaisia sivuvaikutuksia, mutta suurimmalle osalle naisista niitä ei tule lainkaan.

– Kaikkein suurin virhe on ajatella, että hormonivalmisteet eivät sovi ollenkaan itselle, jos yksi tai toinenkaan valmiste ei heti ole sopiva. Lähes kaikille löytyy jokin vaihtoehto, kunhan vain etsitään.

Kierukoitakin on tätä nykyä monenlaisia, eikä niiden laittaminen välttämättä ole erityisen kivuliasta.

– Noin 98 prosenttia potilaistani, jotka ovat etukäteen jännittäneet että kierukan laittaminen sattuu, toteaa jälkeenpäin ettei asetus sattunut niin paljon kuin pelkäsi.

Ehkäisyvalmisteiden etuja

  • Pystyt säätelemään kuukautisten ajoitusta tai ottamaan kuukautiset harvakseltaan

  • Vähentävät kuukautisvuodon määrää ja kipuja

  • Hoitavat endometrioosia

  • Yhdistelmäehkäisypillerit suojaavat munasarja- ja kohtusyöviltä sekä tulehduksilta

  • Ovat luotettavin ehkäisytapa

  • Hormonikierukan avulla kuukautisvuodot voivat jäädä kokonaan pois

Naisten sukupuolihormonit

ESTROGEENI

Muodostuu munasarjoissa, lisämunuaisissa ja rasvakudoksessa. Vaikuttaa muun muassa hedelmällisyyteen, kuukautisten alkamiseen, ihoon, niveliin ja luuston tiheyteen.

KELTARAUHASHORMONI eli PROGESTERONI

Erittyy munasarjoista ovulaation jälkeen. Tekee kohdun limakalvosta sikiölle otollisen. Voi saada aikaan PMS-oireita, kuten turvotusta, rintojen arkuutta ja mielialaoireita.

TESTOSTERONI

Ei ole vain mieshormoni, vaan hormoni, jota erittyy myös naisten munasarjoista ja lisämunuaisesta. Vaikuttaa muun muassa häpykarvoitukseen, seksuaaliseen haluun, vireyteen ja energiaan.

PROLAKTIINI

Vaikuttaa rintarauhasten toimintaan ja maidon eritykseen.

OKSITOSIINI

Rakkaushormoniksikin kutsuttu oksitosiini vaikuttaa maidontuotantoon ja äidin lastaan kohtaan tuntemaan kiintymykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?