Hyvä olo

Leenan eläkeunelma mureni öiseen tunnustukseen – Eero paljasti hämärässä salaisuuden, joka muutti kaiken

Julkaistu:

Me Naiset
Leenan puoliso sairastui Alzheimerin tautiin ja pelasi kesämökin verran rahaa. Luottamuksen mukana murenivat haaveet.
Jos elämä olisi mennyt niin kuin Leena oli suunnitellut, hän viettäisi nyt 63-vuotiaana eläkepäiviä aviomiehensä Eeron kanssa korpimökillään kalastellen ja marjastaen. Pienessä mökissä ei olisi sähköjä, ainoastaan tulisija ja hyllyn täydeltä kirjoja. Aamulla Leena keräisi mustikat suoraan porraspieleltä.

Mökkiä ei kuitenkaan tullut. Tuli tunnustus, joka muutti kaiken.

Sinä yönä Eero huokaili ja kääntyili sängyssä. Leena vilkaisi ärsyyntyneenä kelloa, joka näytti yli puoltayötä. Hänen pitäisi herätä aamulla töihin toisin kuin eläkkeellä olevan, kymmenen vuotta vanhemman Eeron.

Hämärässä Eero alkoi puhua. Hän kertoi pelanneensa vuosikausia salaa nettipokeria. Tilanne oli paha. Pankit eivät enää myöntäneet lisää lainaa, ja luottokortti oli tapissa. Eero epäili, että velkaa olisi noin 60 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se oli sen mökin, josta Leena oli haaveillut, hinta.

– Olimme suunnitelleet, että jään eläkkeelle heti 63-vuotiaana. Ilman pelivelkoja meillä olisi taloudellisesti huoleton vanhuus. Nyt minun pitää jaksaa tehdä töitä vielä ainakin viisi vuotta, Leena kertoo.

Aina matti kukkarossa

Tuosta yöstä on kulunut yli puolitoista vuotta. Alussa Leena oli vihainen ja järkyttynyt, mutta myös huojentunut. Alitajuisesti hän oli vaistonnut, ettei kaikki ollut kunnossa. Muutaman kerran Leena oli herännyt yöllä siihen, että työhuoneessa paloi valo. Eero istui tietokoneella. Leenan huomatessaan hän säpsähti ja sulki koneen.

Leena ja Eero tapasivat nelikymppisinä. Jo silloin Leena tiesi, että puoliso harrasti silloin tällöin rahapelejä. Eero vakuutti pelaamisen olevan vähäistä.

Rahasta Eero puhui usein. Hyvätuloisella pariskunnalla oli aina ollut varaa osaomisteisen asuntonsa kuukausivastikkeisiin ja uusiin hankintoihin. Silti rahaa ei ollut Eeron mielestä tarpeeksi.

Välillä Leena kyllä ihmetteli, mihin kaikki rahat menevät. Miksi puoliso, jonka eläke on yhtä suuri kuin hänen palkkansa, pyytää häneltä rahaa lainaan? Eero vastasi, että velkoja on niin kauheasti.

Vasta jälkeenpäin Leena tajusi, mistä ainainen valitus rahasta johtui. Samalla selvisi, että asunnon vastikkeet ja autolainat oli maksettu hänen rahoillaan.

Oudot puhelut saivat epäilemään muutakin

Leena myöntää, että tunnustuksen jälkeen hän harkitsi eroa. Sitten hän ajatteli, ettei siitä olisi hyötyä, koska olisi kuitenkin huolissaan miehestä. Pelaamisesta huolimatta Leena rakastaa Eeroa.

– Ajattelin varmaan, että on se minunkin vikani. Olisi pitänyt tajuta puuttua silloin, kun näin ensimmäiset varoitusmerkit. Kun ollaan yhdessä, niin vastuu virheistäkin on yhteinen.

Tunnustuksen jälkeen alkoi tapahtua asioita, jotka saivat Leenan epäilemään, että pelaamisen lisäksi muutakin oli vialla. Eeron pankkitilille yritettiin murtautua. Samaan aikaan miehelle alkoi tulla monta kertaa päivässä outoja puheluja ulkomailta. Turvallisuussyistä Eero vaihtoi puhelinnumeronsa ja kaikkien tiliensä salasanat. Parin päivän päästä hän ei enää muistanut niitä.

Läheiset patistivat Eeron muistitesteihin. Tutkimuksissa varmistui, että Eero sairastaa Alzheimerin tautia eli parantumatonta muistisairautta.

Leena uskoo, että Alzheimer oli saanut Eeron pelaamaan holtittomasti. Sen takia mies ei enää hahmottanut, mistä ja miten paljon hänellä on velkaa.

Diagnoosi oli myös siunaus: se katkaisi peliriippuvuuden. Puoliso luovutti korttinsa Leenalle, kun ei muistanut enää tunnusluku. Sen jälkeen ei ole tarvinnut pelätä, että Eero ratkeaisi pelaamaan.

Juttu on lyhennelmä aiemmin Me naisissa julkaistusta artikkelista jutusta. Jutussa kerrotaan myös, miten Leena ja Eero pärjäävät nyt taloudellisesti ja mitä hyvää Leena kokee saaneensa elämäänsä Eeron peliriippuvuudesta. Lisäksi asiantuntija neuvoo, kuinka peliriippuvaisen puolison kanssa kannattaa toimia.

Lue myös:

Perheenäiti Jenna, 33, otti lainoja vanhempiensa ja miehensä nimissä – ja menetti nettikasinossa 300 000 euroa

Löysin syyn siihen, miksi olen persaukinen – eikä sillä ole mitään tekemistä palkkapussini kanssa

2000 euroa tienaavan Sannan, 40, rahat lopussa aina kuun puolivälissä: ”Pari viikkoa elän normaalisti”

Oletko ylivelkaantumassa? 18 herättävää merkkiä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt