Hyvä olo

Marika, 26, on perunut tapaamisia ja jäänyt kotiin ihonsa takia: ”Itkin vessan lattialla helvetin huonoa henkistä ja fyysistä oloa”

Julkaistu:

Iho
Tuoreen kyselyn mukaan atooppinen ihottuma vaikuttaa niin itsetuntoon kuin työelämään ja ihmissuhteisiin.
Kuvittele, että vaatteet hiertävät, lakanat ovat yöllä veressä ja omat kasvot ovat niin täynnä ihottumaa, että kavahdat jopa toista ihmistä. Tällaista voi olla atooppisesta ihottumasta kärsivän arki.

– Olen jättänyt menemättä tapahtumiin, perunut tapaamisia ja harrastukset jääneet väliin ihon takia. Varsinkin tuoreessa parisuhteessa jännittää, miten toinen reagoi, kun joku aamu iho onkin totaalisesti räjähtänyt. Kumppanilta vaatii ymmärrystä, jos iho on huonossa kunnossa eikä kaipaa kosketusta tai on huonolla päällä sen takia, kertoo 26-vuotias Marika.

Suomalaisista 25–30 prosentilla on jossakin elämänsä vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Tämä tarkoittaa reilusti yli miljoonaa ihmistä.

Atooppinen ihottuma vaikuttaa niin itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin, uravalintoihin kuin työelämään ja seksuaalisuuteen – se selviää myös tuoreesta kyselystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Piinaava kutina

Vaikeinta on kyselyn mukaan kutina, hilseily ja ihon rikkoutuminen. Ne vaikeuttavat muun muassa nukkumista, mikä heijastuu työssä jaksamiseen ja elämänlaatuun.

– Iho tosiaan kutisee, vaatteet hiertävät. Sen lisäksi, että iho näyttää kurjalta, se tosiaan myös tuntuu kurjalta. Välillä iho on tulehtunut päästä varpaisiin. Tätä on hankala selittää sellaiselle, kenellä ei ole atooppista ihottumaa ollut. Mutta jos on ikinä ollut silmätulehdus niin tietää, kuinka ärsyttävä ja inhottava se on. Kuvittele vastaava ihoon laajalle alueelle, Marika sanoo.


”Itkin huonoa oloa”

Viime talvena Marikan iho räjähti. Hän opiskeli silloin autoalaa ja kävi sen ohella töissä. Marika epäilee, että työpaikalla oli homeongelma.

– Iho meni huonompaan kuntoon kuin ikinä. Ihan kuin tässä ei olisi ollut jo tarpeeksi stressattavaa, erosimme silloisen avopuolisoni kanssa ja yhteinen koirakin muutti hänen mukanaan, Marika kertoo.

Marika kuvailee tapahtumia myös Marikamiau-blogissaan. Blogin hän perusti, jotta negatiiviset kokemukset kääntyisivät positiivisiksi.

– Tähän päälle puhkesi pariin otteeseen märkärupi kaulaan, kasvoille ja käsien taipeisiin. Sitten kasvoihin ilmestyi herpes, joka leviää atoopikolla tosi nopeasti. Aluksi sitä luultiin märkäruveksi ja sain väärät lääkkeet. Muistan kuinka itkin vessan lattialla sitä helvetin huonoa henkistä ja fyysistä oloa.


Ihon hoitaminen vie aikaa ja rahaa. Sairauden taloudellinen kuormitus näkyy kyselyn mukaan muun muassa siinä, että atoopikot joutuvat hankkimaan kalliimpia materiaaleja, kustantamaan valohoitoja sekä selviytymään sairaudesta johtuvista ansiomenetyksistä.

– Kun iho on pahana, joutuu pesemään vaatteita ja lakanoita jatkuvasti veren ja kudosnesteen takia. Täytyy myös olla tarkkana mitä pesuaineita käyttää ja millaisia materiaaleja käyttää, Marika sanoo.


Oivalluksia suoliston merkityksestä

Kyselyssä sairastuneet toivovat rasvaamisen sijaan saavansa pitkävaikutteista tehoa hoitoonsa.

– Atopia on siitä hankalaa, että se on kovin yksilöllistä. Joku asia toimii toiselle ja joku taas toiselle. Minun ihoni lähti parempaan suuntaan kun aloin hoitamaan ihoa sisältä päin.

Sisäisiä keinoja ovat olleet muun muassa tietynlainen ruokavalio, esimerkiksi sokerin ja vehnän välttäminen sekä riittävä veden juonti. Stressi ja kuiva ilma puolestaan huonontavat ihon kuntoa. Sopivien voiteiden löytäminen on myös ollut tärkeää.

Suurimmat oivallukset Marika sai Allergia-, iho- ja astmaliiton kuntoutuskurssilla, johon sisältyi luento suoliston vaikutuksesta atooppisen ihon hoitoon.

– Ei minulta ole yksikään lääkäri koskaan kysynyt, mitä syön tai paljonko juon vettä. Miten iho voisi edes voida hyvin, jos suolisto ei voi hyvin? Jotenkin ihan naurettavaa, kuinka perusasia tämäkin on ja sitä ei ole tullut ajatelleeksi vaan on etsinyt ihottuman syitä esimerkiksi ruoka-allergioista. Moni etsii jotain mystistä hoitokeinoa, jolla ihon saisi terveeksi, vaikka se voisi olla juuri tiettyjen ruokien välttäminen ja tiettyjen suosiminen.

Kaikki eivät ymmärrä

Vertaistuki on Marikalle äärimmäisen tärkeää. Hän juttelee muiden atoopikoiden kanssa muun muassa Facebookin atoopikkojen vertaistukiryhmässä ja kyselee vinkkejä.

– Ennen en tuntenut muita atoopikkoja ja olin aika yksin tämän asian kanssa. Allergia-, iho- ja astmaliiton kuntoutuskursseilla olen tiedon lisäksi päässyt purkamaan tunteitani ja saanut juurikin sitä vertaistukea ja ystäviä, Marika kiittelee.

Kuntoutuskurssi oli eron jälkeen lähestulkoon ”henkinen pelastus”. Läheskään kaikki eivät ymmärrä, kuinka vaikeaa ihottuman kanssa voi olla.

– Viimeksi tänään kun kerroin yhdelle tutulle tästä, niin ensimmäinen kommentti oli ”no laita siihen rasvaa?”. Tässä on yksi syy, miksi haluan olla kertomassa tarinaani. Tämä on oikeasti sairaus eikä ”vain ihottumaa”.

”Kiitollinen pienistäkin asioista”

Tänä päivänä Marikan iho voi hyvin. Hän on ottanut ihon hoidosta selvää.

– Osaa jo ennakoida lehahduksia, ymmärrän yleensä mistä ihottuma johtuu ja osaan käyttää oikein perus- ja kortisonivoiteita. Kun iho on paremmassa kunnossa, se myös sietää paremmin ärsykkeitä, eli voin esimerkiksi syödä vapaammin.


– Vaikka atopia onkin kurja juttu, niin tällaisten kokemusten jälkeen osaa olla kiitollinen pienistäkin asioista, kuten siitä että voi lähteä ulos lenkille ilman että hikoilu heti kirveltää tai että auton turvavyö ei hierrä.

Atoopikkokyselyn toteuttivat yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, YouGov sekä Sanofi.

Marikan sairaudesta kertoi myös Iltalehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt