Hyvä olo

”Taas se alkoi, jatkuva silmien ja ihon kutina” – allergia voi pahentua talvella, ja syystä

Julkaistu:

Allergiat
Joku voi aivastella sanomalehdenkin tuoksusta.
– Taas se alkoi; jatkuva silmien kutina ja tulehdukset, ihon entistä kovempi kutina ja paheneminen. Syksy on tullut.

Näin kirjoittaa nimimerkki Syysinhokki Allergia-, iho- ja astmaliiton keskustelupalstalla.

Keväällä ja kesällä moni allergikko kärvistelee siitepölyn vuoksi. Syystalvella edessä ovat toisenlaiset ongelmat. Talviallergioita ei kuitenkaan varsinaisesti ole, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

– Mutta talven tullen, kun lämmityskausi alkaa ja sisäilma kuivuu, saattaa monilla esimerkiksi nenän limakalvot kuivua, Vuorenmaa sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viileä ilma sitoo ihoon vähemmän kosteutta ja lämmitetty sisäilma on kuivaa, joten myös iho ja silmät voivat tuntua kuivilta.

– Moni saa ihottumaa, kun sää muuttuu, sanoi ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä jutussamme.

Myös ulkoilman homeet voivat aiheuttaa allergiaoireita: nenän vuotamista, kutinaa, aivastelua, silmäoireita ja astmaatikolla hengitysoireita. Homeitiöitä on ilmassa koko lumettoman kauden ajan, mutta oireilun ajankohta vaihtelee. Osa oireilee keväällä, toiset syksyllä ja jotkut keväästä syksyyn.

Kosteuta!

Tässä muutamia neuvoja olon helpottamiseen:
  1. Muista kostutus eli suihkauta nenään kostutussuihkeita.
  2. Vaihda kesän kevyet ihovoiteet paksumpiin voiteisiin, jotta iho ei pääse kuivumaan.
  3. Muista ilmankostuttimissa kohtuus ja noudata niiden käyttöohjeita.
– Että ei olla sitten siinä tilanteessa, että seinät ovat kostuneet ja pahimmassa tapauksessa tulee kosteusvaurio. Ilmankostuttimien tärkein ominaisuus on kuumahöyrystävyys, jotta bakteerit eivät pääse leviämään kostuttavassa vedessä. Ilmankostutin tulee puhdistaa ohjeiden mukaan, Vuorenmaa muistuttaa.

Kun nenä vuotaa koko ajan

Nuha on yksi tyypillinen allergiaoire. Sen taustalla on herkistyminen esimerkiksi siitepölylle tai jauhoille. Terveyskirjaston mukaan allergistyyppisiä nuhaoireita esiintyy kuitenkin myös ilman allergiaa.

Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkoilmassa. Veto, lämpötilan vaihtelu, tupakansavu, tuoksut ja mausteinen ruoka ovat muita tavallisia ärsyttäjiä. Jotkut aivastelevat aamulla sanomalehden tuoksusta niin, että pystyvät lukemaan sen vasta iltapäivällä. Myös ruumiillinen rasitus voi aiheuttaa nuhaa.

Herkkä iho ei ilahdu viilenemisestä

Herkkä, kuiva ja usein myös kutiseva atooppinen iho ei ilahdu ilmojen viilenemisestä.

– Muutosvaihe voi olla vaikea, sitten iho taas tottuu talvikauteen. Ihoa saa ja kannattaa rasvata aika paljon, Anna Haahtela sanoo.

Kuuma suihku voi tuntua ihanalta, mutta se myös huuhtoo iholta sitä suojaavia, arvokkaita rasvoja. Pidä siis peseytymisvesi kohtuullisen lämpimänä.

Herkän ja kuivan ihon rasvaaminen on ilmojen viiletessä tärkeää – jo ennen kuin iho-ongelmat ennättävät iskeä tai pahentua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt