Nooran yöunet notkahtivat jo kahdesta viinilasillisesta – kuvat kertovat, miten elimistö palautuu yön aikana

Toimittaja Noora Valkonen testasi palautumisensa sykevälivaihtelua analysoivalla mittarilla.

5.11.2018 19:00

”Liikun mielestäni riittävästi terveyden kannalta.” Kyllä! ”Nukun mielestäni riittävästi.” Eri mieltä! Ruksailen kohtia hyvinvointianalyysin aloituskyselyyn. Analyysi on määrä tehdä sykevälivaihteluani tarkkailemalla.

Sykevälivaihtelun mittaamisella voidaan tutkia tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa ja katsoa, milloin elimistö on stressitilassa ja milloin se palautuu.

Markkinoilla on jo pitkään ollut erilaisia laitteita, joiden avulla voi tarkkailla sykkeitä ja palautumista. On kelloja, rannekkeita sekä Ouran älysormus, jota käyttää myös prinssi Harry.

Kännykkäänkin saa sovelluksen, joka kertoo, onko leposyke aamulla koholla. Kohonnut leposyke voi kertoa siitä, että keho ei ole kyennyt palautumaan riittävästi.

Ylikunnossa?

Palautuminen on ollut viime aikoina myös minun mielessäni. Harrastan kilpauintia ja teen crossfit-treenejä, jotka ovat varsin kovatehoisia. Unen kanssa on kuitenkin ollut viime aikoina vaikeuksia. Enhän vain ole niin sanotussa ylikunnossa?

Ylikunto voi olla seurausta liiallisesta psyykkisestä tai fyysisestä kuormituksesta. Se laskee suorituskykyä.

– Ylikuntoa esiintyy ammattiurheilijoiden lisäksi aktiiviliikkujilla. Huonosti suunniteltu ja liian kuormittava harjoittelu lisäävät riskiä ylikuormitukselle. Fyysisen ylikunnon oireita ovat muun muassa suorituskyvyn lasku, kohonnut lepopulssi ja huonontunut vastustuskyky, kertoo fysiikkavalmentaja Joni Urhola.

Psyykkistä ylikuntoa voivat puolestaan aiheuttaa työstressi ja ihmissuhteet. Sen oireita ovat muun muassa masennus, ahdistus ja flegmaattisuus.

Työterveyslääkäri ehdottaa minulle sykevälivaihtelua analysoivaa testiä. Teen sen hyvinvointiteknologiayritys Firstbeatin kehittämällä mittarilla.

Laite kulkee mukanani keskiviikosta maanantaiaamuun. Kiinnitän laitteen toisen pään solisluun alle ja toisen pään kylkikaareen. Vain suihkun ja uintitreenien ajaksi joudun ottamaan sen pois. Tämä on hieman harmillista, sillä olisin kiinnostunut tietämään, miten sykkeeni kovissa harjoituksissa käyttäytyy.

Hyvät tulokset

Tulosten kuuleminen kuumottaa. Yllätyn kuitenkin iloisesti. Uneni on hyvin palauttavaa. Mikä mukavinta, palaudun myös työpäivän aikana. Minulle tulee siis aitoja mikrotaukoja! Uskon, että se johtuu paljolti siitä, että pidän aidosti työstäni.

Kuormitusta taas on siellä missä kuuluukin: työssä ja vapaa-ajalla. Hyvä stressi kuuluu elämään – siksi myös esimerkiksi illanvietto ystävien kanssa näkyy mittauksessa stressinä.

Jatkuvasti viritetyn olotilan seuraus voi kuitenkin olla kielteinen terveyttä uhkaava stressi.

Saan mittauksesta kaiken kaikkiaan kelvot arvosanat.

– Olet hyvässä fyysisessä kunnossa ja liikuntataustasi varmasti tukee hyvää palautumiskykyäsi. Myös työajalla oli mukavasti pitkäaikaista jaksamistasi tukevia palauttavia hetkiä, joita tukee palautuminen yöunien myötä. Eli vaikka työhön liittyy kuormitustekijöitä, pystyt hyvin löytämään rauhoittumisen hetkiä, sanoo Firstbeatin fysiologisen tutkimuksen johtaja Tero Myllymäki.

Liian vähän unta

Liikunnan osalta elämäntapani ovat myös kunnossa, vaikka en mittalaitetta uintiharjoituksissa pystynytkään pitämään. Esimerkiksi keskiviikko oli erinomainen päivä. Tein silloin crossfit-harjoituksen, johon mahtui sekä kevyempää että tehokkaampaa treenaamista.

Mutta mutta. Kuten aavistin, en nuku riittävästi. Mikä tahansa liian innostava, jännittävä tai mieltä rassaava asiaa saa uneni herkästi typistymään.

– Selkein parannuskohta olisi varmasti tuo yöunien pidentäminen, niin kuin itsekin koet. Suositusten mukaan aikuisten olisi hyvä nukkua 7–9 tuntia yössä, ja useammassa yössäsi ollaan tuolla suositusten alalaidassa tai alle. Riittävän pitkillä yöunilla voi vielä paremmin varmistaa omaa jaksamista, sanoo Myllymäki.

Joni Urhola sanoo samaa. Unesta kannattaa pitää huolta.

– Uni on vähiten hyödynnetty laillinen suorituksen parantaja huippu-urheilussa ja arjessa. Mitä huonommin nukuttu yö on takana, sitä enemmän se vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn muun muassa voimaan, nopeuteen ja kestävyyteen. Alle kuusi tuntia unta yössä laskee tutkitusti seuraavan päivän kestävyyskuntoa jopa 30 prosentilla.

Kaksi annosta alkoholia haittaa jo yöunta

Yöuneni näyttävät notkahtavan eniten sinä yönä, jota vasten olen nauttinut kaksi annosta alkoholia. Muina päivinä nautin illallisen kanssa vajaan lasillisen valkoviiniä.

– Tyypillisesti yksi annos alkoholia ei vielä merkittävästi heikennä palautumista, mutta kahdesta annoksesta eteenpäin palautuminen alkaa annosmäärän suhteessa jo voimakkaasti heikentyä, Myllymäki sanoo.

Minun ei tarvitse miettiä pitkään, mitä teen jatkossa. Laitan älylaitteet hyvissä ajoin kiinni ennen nukkumaan menoa ja pysyttelen viikonloppunakin yhdessä lasillisessa.

Lue lisää: Sami joi kolme olutta ja painui petiin – kuva kertoo: Näin valtava vaikutus tissuttelulla oli uneen ja palautumiseen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?