Vertailimme lihankorvikkeet – moni niistä on suolapommeja - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Vertailimme lihankorvikkeet – moni niistä on suolapommeja

Suurin osa IS:n tarkastelemista kasviproteiinituotteista on voimakassuolaisia.

Niin sanottuja lihankorvikkeita ovat esimerkiksi kasvisnakit ja -pihvit sekä jauhelihaa korvaavat kasviproteiinituotteet.­

29.10.2018 18:41

Tuore brittitutkimus osoittaa, että monet kasviproteiinivalmisteet suorastaan tursuavat suolaa. Selvityksessä havaittiin, että yli neljännes ”lihankorvikkeista” on niin suolaisia, että niiden suolapitoisuus ylittää maan terveysviranomaisen antamat suositukset.

Niin sanottuja lihankorvikkeita ovat esimerkiksi kasvisnakit ja -pihvit sekä jauhelihaa korvaavat kasviproteiinituotteet.

Action on Salt -ryhmän tekemässä vertailussa oli mukana 157 kasviproteiinituotetta, joista suolaisimmissa oli suolaa peräti 3,5 grammaa sadassa grammassa. BBC vertaakin, että jotkin lihankorvikkeet ovat suolaisempia kuin Atlantin merivesi, jonka suolapitoisuus on 2,5 grammaa sadassa grammassa.

Brittitutkimuksessa suolaisimmiksi tuotteiksi todettiin Tofurkyn Deli Slices Hickory Smoked sekä Tescon Meat Free Bacon Style Rashers, joissa ensin mainitussa suolaa on 3,5 grammaa ja toisessa 3,2 grammaa sadassa grammassa. Tofurkyn tuotetta myydään myös Suomessa.

Sydänliitto kehittää kriteeriä Sydänmerkkiin

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara sanoo, että kasviproteiinivalmisteiden korkea suolapitoisuus on myös Sydänliiton tiedossa.

Sydänmerkin asiantuntijaryhmä tekee parhaillaan selvitystä siitä, millaisin kriteerein lihankorvikkeita voitaisiin Suomessa luokitella.

– Kehitämme kriteeriä Sydänmerkkiin ja siihen liittyen kartoitamme, millaisia tuotteita markkinoilla on ja millainen ravintosisältö niissä on. Haasteena on se, että nämä ovat sen verran uudentyyppisiä tuotteita, että niiden määritteleminen ja kategorisoiminen on vähän kesken, Kara kertoo.

Tuotteiden ravintosisältöluetteloiden perusteella esimerkiksi vegaanisessa kebabissa eli Vönerissä suolaa on 1,83 grammaa sadassa grammassa, Härkiksessä 1,5 grammaa, Hälsans Kökin soijanakissa 1,5 grammaa, Atrian Vegyu eggie nakissa 2,1 grammaa ja Bon Soyan kasvisnakissa 2,1 grammaa.

”On harmi, jos markkinoille ei tule tuotteita, joissa on vähemmän suolaa”

Suomessa elintarvikkeissa tulee olla merkintä ”voimakassuolainen” tai ”lisätty paljon suolaa”, mikäli elintarvikeryhmälle asetettu suolapitoisuuden raja-arvo ylittyy.

Eviran mukaan kasviproteiinituotteet luokitellaan kategoriaan ”valmisruoat ja nautintavalmiit aterianosat”, jossa raja-arvo on yli 1,2g sadassa grammassa. Näin ollen suurin osa IS:n tarkastelemista kasviproteiinituotteista on voimakassuolaisia.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen toteaa havainnon oikeaksi ja sanoo, että suolan määrää kasviproteiinivalmisteissa tulisi vähentää yhtä lailla kuin lihatuotteissakin.

Hän huomauttaa, että suolankäytön vähentäminen on kansanterveyden kannalta tärkeä tavoite.

– Jos ajattelee, että koko perhe haluaa ruokailla kasvispainotteisesti ja perheessä on myös pieniä lapsia, niin on harmi, jos markkinoille ei tule tuotteita, joissa on vähemmän suolaa, Lyytikäinen sanoo.

”Suola usein liittyy makuun”

Atrian markkinointi- ja tuotekehitysjohtaja Sanna Päällysaho kertoo, että syy siihen, miksi monista kasviproteiinituotteissa löytyy runsaasti suolaa, on maku.

– Kun näitä tuotetesteissä testaillaan ja näihin haetaan parasta makua, niin kyllä suola usein liittyy siihen makuun, hän sanoo.

THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo toteaakin, että suomalaiset ovat tottuneet suolaiseen ruokaan.

– Suomalaiset sanovat, että sairaalaruoka on mautonta, kun siinä noudatetaan suolakriteereitä, Kuusipalo toteaa.

Vegaanituotekaan ei ole automaattisesti terveellinen

Myös monista lihatuotteista löytyy runsaasti suolaa, mutta asiantuntijoiden mukaan erona on se, että lihatuotteista on usein saatavilla myös vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Sydänliiton Anna Kara uskookin, että myös kasviproteiinituotteisiin tulee tulevaisuudessa vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Nyt kuluttajan kannattaa Karan mukaan valita kaupan hyllyltä mahdollisuuksien mukaan vähäsuolaisin kasviproteiinivaihtoehto ja syödä kokonaisvaltaisesti tasapainoisesti.

– Mielestäni tässä on hyvä havaita se, että vaikka vegaanituotteita pidetään yleensä terveellisinä ja hyvinä esimerkiksi ilmaston kannalta, niin silti myös niiden ravintosisältöön pitäisi kiinnittää huomiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?