Masennus on niin salakavala, että voit sairastaa sitä tietämättäsi – 10 vaivihkaista merkkiä

Sekä masentuneen että hänen ympärillään olevien ihmisten voi olla vaikea tunnistaa masennusta.

Voit kärsiä masennusoireista oikeastaan sitä edes tajuamatta.

23.10.2018 11:16

Masennus oireili vuosia mielen pinnan alla, mutta Jenni Rotonen, 34, ei tunnistanut sen merkkejä – ei, ennen kuin masennus vyöryi voimalla päälle. Näin kerroimme masennusta käsitelleessä jutussamme.

Sekä masentuneen että hänen ympärillään olevien ihmisten voi olla vaikea tunnistaa masennusta.

Masennukseen sairastuneille sekä heidän läheisilleen tarkoitetun verkkopalvelun perustaneen yrittäjän Jasu Koposen isä teki vuonna 2016 itsemurhan. Koponen tajusi kunnolla vasta jälkikäteen, että isä oli ollut masentunut.

– Isä ei oikein osannut puhua asiasta eikä ehkä itsekään tajunnut olevan sairas, Koponen sanoo jutussamme.

Koposen isä ei ole ainoa. Masentuneet eivät välttämättä ymmärrä omaa tilaansa saati suostu tunnustamaan pahaa oloaan. Oireet voivat olla salakavalia ja yllättäviäkin.

Koponen listaa blogissa 10 masennuksen tunnusmerkkiä:

1. Fyysinen kipu

Kun mieli on virittäytynyt negatiivisesti, tuntuvat myös fyysiset negatiiviset tuntemukset voimakkaammin. Masentunut ihminen saattaa huomata kipukynnyksensä madaltuneen tai potea tavallista enemmän mahakipua ja päänsärkyä.

2. Painonnousu

Yksi masennuksen hälytysmerkki voi olla vyötärölle kertyneet ylimääräiset kilot. Masentunut saattaa tuntea ruoanlaiton ylitsepääsemättömäksi tehtäväksi ja turvautua yhä useammin pikaruoan ja pakasteaterioiden kaltaisiin ruokiin tai löytää itsensä ahmimasta makeita herkkuja. Toisaalta joillain ihmisillä masennus vähentää ruokahalua, minkä johdosta paino voi pudota rajusti.

3. Hermot ovat tavallista kireämmällä

Erään tutkimuksen mukaan jopa yli puolet masentuneista kokee itsensä ärtyneeksi, hermostuneeksi tai vihaiseksi. Masentunutta ihmistä ei siis välttämättä tunnista pelkästä surusta ja lohduttomuudesta.

4. Tunteettomuus

Masentuneet kuvailevat vointiaan esimerkiksi sanoilla tyhjä, turta ja tunnoton. Asiat, jotka ennen toivat kasvoille hymyn tai kyyneleitä, eivät saa aikaan värähdystäkään. Muiden silmissä masentunut saattaa näyttää kylmältä, etäiseltä ja varautuneelta.

5. Viinilasillinen muuttuu pulloksi

Tilastojen mukaan lähes kolmasosalla masentuneista ihmisistä on myös alkoholiongelma. Alkoholi saattaa internetin tai lohtusyömisen tavoin olla helppo pakotie ahdistuksesta.

6. Ruuturiippuvuus

Masentunut saattaa viettää tunteja Facebookissa, nettikasinoilla tai shoppaillen internetissä. Internet voi olla helppo pakokeino oikeasta elämästä ja ahdistavista ajatuksista.

7. Läsnäolon vaikeus

Keskittymiskyvyn heikkeneminen on yleisiä masennuksen oireita. Masentunut voi kokea raskaaksi olla läsnä nykyisessä hetkessä ja löytää itsensä uneksimasta.

8. Päätöksenteko on hankalaa

Kun ihminen on masentunut, hänen kognitiivinen suorituskykynsä toimii puoliteholla. Pikkuasiat voivat muuttua vaikeustasoltaan valtaisiksi päätöksiksi.

9. Ulkonäön ja hyvinvoinnin laiminlyönti

Masentunut ihminen voi kokea raskaaksi pitää omasta ulkonäöstä ja hyvinvoinnista huolta. Esimerkiksi hampaiden pesu saattaa vähentyä jokapäiväisestä rutiinista jokaviikkoiseksi ponnistukseksi.

10. Uniongelmat

Masennus aiheuttaa energiattomuutta, väsymystä ja uupumusta. Monet kärsivät unettomuudesta, eivätkä saa iltaisin unta tai heräilevät useita kertoja yön aikana. Toisaalta masennus voi vaikuttaa päinvastaisesti ja masentunut saattaa nukkua jatkuvasti kellon ympäri ja päivisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?