Finanssikriisi jätti Saara Isoaholle 200 000 euron velat: ”Valehtelisin, jos väittäisin, etten ole ollut katkera”

Julkaistu:

Me Naiset
Saara Isoaho, 44, kertoo, mitä hän oppi kymmenen vuoden takaisesta finanssikriisistä.
Asiakkuuspäällikkö Saara Isoaho maksaa yhä alkaneen finanssikriisin oppirahoja.

– Niskoilleni jäi ison omakotitalon verran velkaa eli noin 200 000 euroa. Sen kanssa taistelen edelleen, Saara sanoo.

Vain muutama viikko ennen syyskuussa 2008 alkanutta finanssikriisiä Saara oli tehnyt kauppakirjat toisesta yrityksestään. Hän oli aloittanut vaatealan yrittäjänä 2006 Mikkelissä ja toinen, uusi liiketila sijaitsi Kuopiossa.

– Tunnelmani olivat oikein odottavat ja valoisat. Takanani oli pitkä tasainen ajanjakso. Kuopio vaikutti isolta, vireältä kaupungilta. Sitten tulivat ensimmäiset uutiset finanssikriisistä. Jo lokakuun alussa myynti tyssäsi kuin seinään. Kuluttajille tuli selvästi paniikki, ja se heijastui myymälääni heti.

Saara ei osannut kuitenkaan huolestua. Joulumyynti 2008 toi hieman piristystä. Keväällä 2009 hän pääsi avaamaan toisen myymälänsä Kuopiossa. Sinä vuonna syysmallistosta jäi vaatteita aivan liian paljon myymättä.

– Lumipalloefekti oli valmis. Rahatilanteeni oli erittäin tiukka, ja alv-palautukset olivat usein myöhässä. Olin myös juuri eronnut ja tulotasoni oli pudonnut senkin takia. Firmalla meni kitkuttaen, joten maksoin palkat työntekijöille ja itselleni aivan välttämättömimmän.

– Lopullinen syväkyykky alkoi vuonna 2010. Myynti romahti kolmanneksella. Olin kurjassa tilanteessa, jossa maksoin huikean korkeaa vuokraa, eikä kauppa käynyt. Sammutin tulipaloa ottamalla pienen lisälainan.

”Monet ihmettelevät, kun en omista asuntoa”

Kolme vuotta finanssikriisin alun jälkeen eli vuonna 2011 Saara oli valmis lopettamaan myymälänsä Mikkelissä. Hän oli saanut päättää vuokrasopimuksen ilman sanktioita ja päättänyt sijoittaa Kuopion-myymäläänsä. Yhteensä hänellä oli töissä noin kuusi henkilöä.

– Yhtäkkiä en saanut enää uusia mallistoja ilman ennakkomaksuja. Minulla oli Kuopiossa kolme kuukautta liiketila melkein tyhjillään. Maksoin yli kymppitonnin kuukausivuokraa tyhjästä liiketilasta, jossa vuokrasopimus päättyi vuoden 2011 lopussa. Jouduin irtisanomaan koko henkilökuntani, mutta pidin kiinni siitä, että maksoin heidän palkkansa ja lomarahansa. Otin taas lisää velkaakin. Konkurssiin minulla ei koskaan ollut varaa, sillä äitini ja ex-puolisoni olivat taanneet lainani ja halusin päättää yrittäjäurani kunnialla.

– Loppuvuodesta 2011 minulla oli tyhjä olo. Olin epätietoinen kaikesta. Selvitin ensimmäiseksi, miten voin lopettaa yritykseni. Seuraavana vuonna yritin selviytyä kaikista muista taloudellisista asioista.

Saara sanoo, että hän ihmettelee nyt, miten hän pysyi noina vuosina järjissään. Välillä hän teki hanttihommia ja päätyi terveystuotteiden jälleenmyyjäksi.

Kun Saara miettii tulotasoaan ennen finanssikriisiä, tuntuu se uskomattoman korkealta. Yhtäkkiä hän joutui muuttamaan täysin kulutustottumuksensa. Ajatukset täyttyivät häpeästä ja epäonnistumisesta.

– Valehtelisin, jos väittäisin, että en ole ollut katkera, Saara myöntää.

Silti hän ei ole menettänyt uskoaan yrittäjyyteen. Tällä hetkellä Saara on tekemässä muuttoa Lahdesta Mikkeliin – takaisin tutulle kotiseudulle.

– Reissuun lähteminen ja ulkona syöminen ovat monelle arkipäiväisiä juttuja, mutta ei minulle. Monet ovat ihmetelleet myös, kun en omista asuntoa, en matkustele enkä tee kovin paljon mitään asioita, jotka vaativat rahaa. Se on oppirahojeni hinta, jota maksan tuosta ajasta edelleen, mutta kiitollinen olen siitä, että olen tässä taistelussa edelleen jotenkin järjissäni ja siltä osin voiton puolella.

– Alkulamaannuksen jälkeen olen löytänyt myös hyväpalkkaisen työn asiakkuuspäällikkönä. Viihdyn työssäni ja arvostan entistä enemmän säännöllistä palkkatuloa. Joka aamu tiedän, miksi lähden töihin. Jokaisena palkkapäivänä myös maksan vanhoja velkoja pois. Kymmenen vuoden päästä minun pitäisi olla kuivilla, mutta yritän päästä velattomaan elämään jo kuuden vuoden päästä, kun täytän 50 vuotta.

Lue lisää

Perheenäiti Jenna, 33, otti lainoja vanhempiensa ja miehensä nimissä – ja menetti nettikasinossa 300 000 euroa

Marjut, 46, hylkäsi huippu-uransa julkkisten promoottorina neuloakseen sukkia – hankkii nyt elantonsa kaupan kassalla

Suomalaisbloggaaja lähetti viiden kuukauden aikana 70 työhakemusta: ”Yllätti, miten kova seula voi olla jopa vuoden määräaikaisuuksiin”

Nuori suomalaispari myi koko omaisuutensa ja muutti Kanarialle: ”Suomessa ilmasto lannistaa”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt