Kommentti: Aloitin Facebook-lakon ja muutamassa viikossa huomasin, että jotain oli todella muuttunut

Julkaistu:

Sosiaalinen media
Oman elämän kuvaaminen ei somelakon myötä tuntunut enää niin tärkeältä.
Loman kunniaksi päätin jäädä pois Facebookista. Läheiseni olivat huomautelleet someriippuvuudesta. En ollut enää läsnä tärkeissä hetkissä. Piti tarkastaa Facebookista sitä sun tätä. Miten sisareni koiran veli oli pärjännyt näyttelyssä? Minkä nimen puolituttu lopulta antoi veneelleen?

Heti ensimmäisenä lakkopäivänä huomasin, miten paljon FB minulle merkitsee. En löytänyt Jopon avainta. Tarvitsin apua tunnistamiseen. Tavallisesti olisin julkaissut Facebookissa pyynnön, voisiko joku laittaa kuvan Jopon avaimesta. Nyt en voinut. Jouduin lähtemään kymmenen kilometrin päähän Prismaan.

Toisena päivänä halusin tietää lähikuppilan lounasvaihtoehdot. Lista oli vain Facebookissa, samoin kahvilan puhelinnumero. Oli pakko käydä kahvilassa kysymässä.

Aika pian opin, miten tärkeä informaatiolähde Facebook on. Kaverini tekivät mökillä pienen näytelmän. Video kiersi Facebookissa. Siitä tuli puheenaihe. Jäin ulkopuolelle.

Huomasin myös, miten paljon omaa elämää tulee kuvattua Facebookin takia. Ensimmäisenä lakkoviikkona kuvailin elämääni joka päivä. Julkaisisin kuvat Facebookissa lakon päätyttyä. Näin tuttavani näkisivät mitä lomalla tein! Kolmantena viikkona kuvaaminen ei tuntunut enää tärkeältä.

Aika usein huomasin miettiväni, miten puolituttujen elämä jatkuu. Emmehän ole yhteyksissä muuten kuin Facebookin kautta. Monien kuulumisista on tullut minulle tärkeitä, vaikka en edes tunnistaisi kaikkia kadulla.

Lakko vapautti

Lakon aikana palasin Facebookiin kerran. Lomalla minulla oli aikaa myydä vaatteita netissä. Siihen tarvittiin tietty FB-kirppisryhmä. Latasin ilmoituksen nopeasti. Tarkoitus ei ollut katsoa sivustoani, mutta näin vilaukselta, että tuttava oli kuollut. Oli pakko lukea kaikki kommentit ja soittaa ystävälle. Facebook nielee aikaa tässäkin suhteessa. Uutisia hämmästellessä saa päivän kulumaan.

Palasin Facebookiin 3,5 viikon tauon jälkeen. Jotakin oli muuttunut ja yllättävän nopeasti. Plärääminen ei tuntunut yhtä tärkeältä. FB-tutuille ei ollut tapahtunut poissa ollessani kovin ihmeellisiä. Jos olisi, olisin kuullut sen muualtakin, mutta en ehkä yhtä nopeasti.

Lakko vapautti aikaa. Luin kahdeksan kirjaa, muuten olisin lukenut ehkä kaksi. Säästyi energiaa, kun ei tarvinnut ärsyyntyä, että kommenttini on ymmärretty FB:ssä väärin.

Käytän nyt Facebookia pari kertaa päivässä. Olo on vapautunut. On ihanaa, kun ei tarvitse koko ajan vahdata, mitä jossakin tapahtuu.

Oletko sinä kokeillut somelakkoa tai sometonta syyskuuta? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt