Hyvä olo

Känniseksin seuraus: Koko kaveriporukka hajosi

Julkaistu:

Alkoholi
Runsas, toistuva juominen voi romuttaa terveyden lisäksi ihmissuhteet.
Alkoholilla on monenmoisia vaikutuksia kehoon. Se häiritsee unta, nostaa verenpainetta, heikentää työkykyä eikä ole petipuuhissakaan eduksi.

Runsas, joka viikonloppu toistuva juominen tuo usein mukanaan myös perhe-elämään ja ihmissuhteisiin liittyviä ongelmia. Päihteiden käytön lisääntyessä riidat ja syyllistäminen nostavat päitään. Pahimmassa tapauksessa tilanteet johtavat väkivaltaan asti ja alkoholinkäyttö jättää jälkensä myös perheen pienimpiin.

Ilta-Sanomien alkoholikyselystä selviää, että alkoholi on rikkonut liittoja, saanut pettämään ja vienyt ystäviäkin.

– 3–4 suhdetta on kariutunut. Eniten harmittaa yksi vappu 80-luvulla ja lisäksi yksi 10 vuoden liitto kariutui kännisekoiluun. Koko kaveriporukka hajosi känninussimisen takia. Kännissä pettäminen oli helppoa, koska syyksi voi sanoa alkoholin tai sitten alkaa kertoa että alkoholi on seurausta muusta. Tekosyy löytyy aina, sanoo 59-vuotias mies, nimimerkillä ”Eliittikännääjä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Näin kyselyyn vastanneet kertoivat alkoholin vaikutuksista ihmissuhteisiinsa:

”Ero tuli”

– Ex-puoliso oli alkoholismiin taipuvainen, koki humalassa olevansa elämänsä vedossa, vaikka tosiasiassa oli tylsä ja säälittävä törppö. En jaksanut katsella ja ero tuli.

”Matala kynnys tyhmyyksiin”

– Pettämistä on ollut molemmin puolin, vaikka eihän humala ole syy sille. Kuitenkin humalassa on pienempi kynnys mennä tekemään tyhmyyksiä.

”Ei-toivottuja suhteita

– Alkoholin vaikutuksen alaisena tulee joskus hommattua ei-toivottuja ihmissuhteita. Varsinkin eron jälkeen baarissa oli mukava tutustua uusiin ihmisiin, mutta selvin päin oli vaikea aina sanoa, etten halua jatkaa tutustumista, vaikka humalassa juttu luisti hyvin.

”Turhia riitoja”

– Jos olen ihan rehellinen, niin oman puolison kanssa on tullut lukuisia täysin turhia riitoja sellaisten iltojen päätteeksi, kun molemmat ovat jotakin juoneet. Kun pienessä humalassa aletaan keskustelemaan viinin siivittämällä rehellisyydellä siitä omasta parisuhteesta, lopputulos ei juuri koskaan ole positiivinen. Paljon parempaa parisuhdeterapiaa olisi olla kahdestaan selvin päin kotona ja katsoa vaikka elokuvia.

”Menetin ystäviä”

– Menetin ystäviä jatkuvan rahan lainaamisen takia. Lupausten pettäminen osaltani myös.

”Mustasukkaisuutta”

– Kumppani on käyttänyt reilusti alkoholia ja muuttunut erittäin haastavaksi sekä mustasukkaiseksi.

”Riitelen”

– Tulee nykyään herkemmin riitaa puolison kanssa. Minä olen se, joka riidan aloittaa. Milloin mistäkin, yleensä pikkuasioista, jotka paisuu suuriin mittasuhteisiin alkoholia nautittuani.

”Kolikolla on kaksi kääntöpuolta”

– Toisaalta huuruissa vietetty aika parantaa ihmissuhteita iloisten iltojen kautta, mutta joiltain ihmisiltä se kännissä vietetty aika on myös pois.

Joskus vähäinen käyttö voi häiritä muita

– Tyttäreni joskus sanoi, että voisin olla rennompi, jos käyttäisin viinaa enemmän.

– Paras kaverini on lähes absolutisti ja erilaiset tavoitteet sekä suunnitelmat illanvietoille aiheuttavat joskus haasteita.

– Alkoholittomuus on aiheuttanut ongelmia, ei alkoholin käyttö. Ihmiset eivät hyväksy, eivätkä ymmärrä, jos joku ei juo.

– Jotkut syrjivät tai vieroksuvat sitä, etten juo.

– Kun lopetin juomisen, muut ihmiset lopettivat yhteydenpidon.

”Ihan normisuoritus”

Miten alkoholi sitten vaikuttaa seksiin?

Moni suomalainen käyttää alkoholia rohkaisuksi, estojen vähentämiseksi ja seksuaalisten halujen kasvattamiseksi.

Näin voi aluksi tapahtuakin, mutta mitä enemmän on juonut, sitä enemmän seksuaalisuudessa tulee ongelmia. Harkintakyky heikentyy ja saattaa tehdä asioita, joita katuu myöhemmin. Humalassa myös mielihyvän ja orgasmin saaminen on huomattavasti vaikeampaa, vaikka itse akti muuten onnistuisikin.

Liki 700 Ilta-Sanomien alkoholikyselyyn vastannutta kertoo harrastaneensa seksiä humalassa. Kokemukset vaihtelevat.Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue lisää: Eeva, Pasi ja muut kertovat, miksi he lakkasivat juomasta alkoholia: huomasivat merkittäviä muutoksia

Onko juominen tai juomattomuus haitannut ihmissuhteitasi? Kerro omista kokemuksistasi kommenttikentässä.

Ota kantaa

Onko alkoholi aiheuttanut riitoja suhteissasi?

Kyllä 68% Ei 32%
Ääniä yhteensä 15070

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt