Hyvä olo

”Jos olin minuutinkin myöhässä, olin pettänyt kotimatkalla” – mistä erottaa liiallisen mustasukkaisuuden?

Julkaistu:

Mustasukkaisuus
Mustasukkaisuus on normaali tunne, mutta kumppanin vahdittavaksi ei kannata suostua, sanoo psykoterapeutti.
– Kaikki alkoi pikkuhiljaa. Ensin hän tallensi koneelleen salaa messenger-keskustelut ja kuulusteli minua niistä. Sen jälkeen selvitti netin keskustelufoorumin ja sähköpostini salasanat ja kävi lukemassa ne päivittäin läpi. Hän laittoi jopa kaverinsa testaamaan, pettäisinkö. Sen jälkeen alkoi ikkunasta kyttääminen. Jos olin tupakalla pihalla liian kauan, ikkunasta kuului käsky sisälle. Kenellekään miehelle en saanut puhua tai katsoa silmiin. Hän luki postini, tekstiviestini ja tutki puhelimesta lokitiedot, kertoo Ilta-Sanomille tarinansa lähettänyt nainen.

Naisen kertomus on äärimmäinen esimerkki mustasukkaisuudesta.

– Kumppanin vahdittavaksi ja normaalin elämän kaventamiseen ei kannata suostua. Se ei ole terve tilanne. Perusteeton mustasukkaisuus ei sillä lähde vaan voi jopa vahvistua. Jos tilanteessa on väkivallan uhkaa, kannattaa heti hakea apua, sanoo psykoterapeutti Lotta Heiskanen Väestöliitosta.

Inhimillinen tunne

Mustasukkaisuus itsessään on ihmisyyteen kuuluva tunne. Sitä voi aiheuttaa esimerkiksi se, kun puoliso flirttailee tai jos omaa suhdetta uhkaa kilpailija.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On myös tavallista kokea ajoittain aiheetonta ja lievää mustasukkaisuutta, joka ei ole erityisen kuormittavaa kummallekaan suhteen osapuolelle. Liiallista mustasukkaisuus on silloin, kun todellista uhkaa suhteelle ei ole tai mustasukkainen reagointi on liian voimakasta ja hallitsevaa.

Mustasukkainen voi tällöin olla täysin vakuuttunut siitä, että kumppani on uskoton.

– Mustasukkaisuus tunteena ei sinänsä ole haitallinen. Haitat syntyvät tavoista, joilla ihminen yrittää tulla tunteensa kanssa toimeen esimerkiksi kontrolloimalla, epäilemällä, kuulustelemalla, syyttelemällä tai uhkaamalla kumppaniaan.

Erojen syy

Mustasukkaisuus on yleinen parisuhdeongelma ja erojen syy. Siitä kärsivät sekä mustasukkainen itse että hänen kumppaninsa. Mustasukkaisuus voi myös johtaa väkivaltaan ja ääritekoihin. Se on Heiskasen mukaan toiseksi yleisin henkirikosten syy.

– Mustasukkaisuus voi siis tuhota juuri ne asiat, mitä ihminen mustasukkaisuuksissaan pyrkii suojelemaan, hän sanoo.

Mustasukkaisuus kumpuaa usein menetyksistä sekä siitä, että ihminen kokenut olonsa ihmissuhteissa turvattomaksi.

Puhu ja punnitse

Aina ei ole helppo selvittää, onko mustasukkaisuus aiheellisesta vai aiheetonta. Uskottomuuden peittely ei ole harvinaista.

– Kannattaa pyrkiä selvittämään asiat avoimesti ja rauhallisesti kumppanin kanssa ja oikaisemaan mahdolliset väärinymmärrykset. Mustasukkaisen kannattaa punnita, mitä todistusaineistoa on sen puolesta ja sitä vastaan, että joku uhkaisi suhdetta, Heiskanen neuvoo.

Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on ensisijaista varmistaa turvallisuus ja hakea tarvittaessa ulkopuolista apua.

Väestöliitto ja HUS mielenterveystalo ovat hiljattain laatineet mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman. Se löytyy Mielenterveystalo.fi-verkkosivuilta.

Mustasukkaisuutta kokeneet kertovat

– Ex kielsi minua olemasta tekemisissä kenenkään miespuolisen ystävän tai sukulaisen kanssa, koska kuvitteli minun pettävän.

– Mies otti aikaa montako minuuttia minulla kesti kävellä töistä kotiin. Jos olin minuutinkin myöhässä, olin pettänyt häntä kotimatkalla.

– En olisi saanut meikata ihmisten ilmoille lähtiessäni, koska se tarkoitti, että yritin iskeä muita miehiä. Kun en meikannut, mies haukkui rumaksi ja sanoi, ettei kanssani kehtaa liikkua missään.

– Seurasi hirveä riita, kun poikaystävälle selvisi, että käytän korkeakorkoisia kenkiä työpaikalla. Hänen mielestään ainoa tulkinta oli, että haluan vietellä työpaikan miehiä. Mies oli minuun tutustuessaan luullut, että korkkarit olivat vain hänen miellyttämisekseen.

– Mustasukkainen poikaystävä laati monisivuiset ohjeet siitä, miten minun pitäisi käyttäytyä suhteessa muihin miehiin. Hän kutsui sitä sopimukseksi ja meidän molempien piti laittaa siihen nimet.

– Vaimoni mustasukkaisuus alkoi juuri sillä terveellä, pienellä huolella. 16 vuotta myöhemmin hän kaivoi kaikki tavarani, soitti joka päivä töihin ja räjähti, jos autoni radiosta kuului naisen ääni, jos satuin istumaan autossa.

Lue lisää: Alussa vaimon mustasukkaisuus imarteli – pian helvetti oli irti: ”Hän haisteli alushousujani ja yritti tunnistaa vieraan naisen hajun”

Missä menee sinun mielestäsi liiallisen mustasukkaisuuden raja? Oletko kokenut mustasukkaisuutta ja miten siitä selvisit? Kerro ja keskustele kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt