Milloin ei edes kannata pyytää anteeksi? Psykologi antaa neuvot, jotka voivat oikeasti parantaa parisuhdettasi - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Milloin ei edes kannata pyytää anteeksi? Psykologi antaa neuvot, jotka voivat oikeasti parantaa parisuhdettasi

Jos et aidosti ymmärrä tehneesi väärin, on anteeksipyyntö turha.

Psykologin ohjenuora on se, että anteeksi kannattaa pyytää vain, jos oikeasti sitä tarkoittaa ja on pahoillaan.­

30.8.2018 13:52

Anteeksipyyntö on tärkeä osa ihmissuhteita, oli kyseessä sitten kumppani, ystävä tai sukulainen. Mutta riittääkö pelkkä sana?

Väestöliiton psykologi Anna Salmella on selkeä ohje siihen, miten anteeksi pyydetään oikein.

– Sen, jolta anteeksi pyydetään, pitää nähdä anteeksipyytäjästä, että tämä ymmärtää aiheuttaneensa pahaa mieltä. Katumus voi tulla esiin suoraan sanoissa tai ilmeissä ja eleissä, tai sen voi tuntea omassa kehossaan, Salmi kiteyttää.

– Näin ei tapahdu, jos vain lausahtaa ”sori” tai ”no anteeksi” vailla vilpittömyyttä.

Yritys palauttaa luottamus

Salmi korostaa, että anteeksipyynnön tarkoitus on palauttaa kadotettu ja säröillä oleva luottamus ja yhteys toiseen.

– Haavoitetun on saatava kertoa avoimesti, mikä häntä loukkasi, ilman että toinen osapuoli rupeaa puolustelemaan itseään, häipyy paikalta tai räplää kännykkää.

– Kaikkein tärkein, mikä monelta usein unohtuu, onkin se, että oikeasti kuuntelee ja eläytyy toisen kokemukseen. Että tuntee omissa nahoissaan, millainen olo loukatulla on.

Tämä ei tietenkään ole helppoa. Ihmiset välttävät epämukavuuden, mutta on inhottavaa tajuta, että on munannut ja loukannut toista, Salmi kuvailee.

Tähän liittyy Salmen mukaan negatiivisia tuntemuksia, kuten häpeää, noloutta ja surua toisen puolesta.

– Tässä saattaa tulla helposti sellainen olo, että pyrkii pyyhkimään tilanteen äkkiä pois. Olisi kuitenkin tosi tärkeää että näyttäisi, ettei tilanne ole itselle täysin yhdentekevä.

Milloin ei kannata pyytää anteeksi?

Jatkuvasti ei anteeksiantoa kannata silti anella, sillä silloin koko prosessi menettää merkityksensä.

Jos kyseessä on puhdas väärinymmärrys, ensisijaista on saada selville, mitä tapahtui.

– Aina ei vain ymmärrä, mistä toinen on loukkaantunut. Silloin on parempi kysyä kuin pahoitella. Jos et ole ihan kärryillä, kysy rohkeasti, mitä toisen mielestä sanoit ja teit väärin.

Salmi painottaakin, että päätelmiä ei tehdä vain läheisen käytöksen, vaan myös omien uskomusten kautta. Tässä piilee suuri vaara virhetulkinnoille.

– Sitten voidaan reippaasti todeta, että olemme lukeneet toisiamme väärin. Anteeksi ei tarvitse pyytää, ellei anteeksipyytäjä ihan oikeasti itse huomaa tehneensä väärin.

– Toki voi sanoa, että tuntuu ikävältä ja surulliselta, että tällainen väärinymmärrys tuli meidän väliin, enkä tarkoittanut loukata.

Mitä et voisi antaa kumppanillesi anteeksi? Entä mikä on suurin asia, jonka olet antanut anteeksi? Mitä se sinulta vaati? Jaa kokemuksesi alla kommenttiboksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?