6 muutosta, jotka tapahtuvat väistämättä, kun nainen on täyttänyt 40 - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

6 muutosta, jotka tapahtuvat väistämättä, kun nainen on täyttänyt 40

Nelikymppisten naisten elämäntilanteet vaihtelevat. Heidän kehoissaan tapahtuu kuitenkin samankaltaisia muutoksia.

Vaikka kehossa tapahtuu väistämättömiä asioita, nelikymppisenä elämä voi tuntua monin tavoin rennommalta, kuin vaikkapa parikymppisenä.

31.7.2018 12:22

Ikävuodet voivat tuoda tullessaan viisautta, rentoutta ja parhaimmillaan myös jonkinlaista rauhaa, mutta tietyt fyysiset muutokset ovat väistämättömiä.

Naisilla keski-ikä tuo tullessaan muutoksia. Vaikka 40 vuotta täyttäneen ei tarvitse huolehtia vaihdevuosista vielä pitkään aikaan, ne voivat silti alkaa joillakin jo 45-vuotiaana, Duodecimin Terveyskirjasto kertoo. Yleensä vaihdevuodet alkavat kuitenkin vasta yli 50-vuotiaana.

Nämä asiat voi huomata 40 ikävuoden jälkeen:

1. Luusto alkaa haurastua

Naisen täytettyä 40 vuotta hän menettää 6–8 prosenttia luumassastaan jokaista seuraavaa kymmentä vuotta kohti. Luukatoa eli osteoporoosia esiintyy naisilla miehiä enemmän. Osteoporoosi näyttäisi liittyvän estrogeenin tuotannon vähenemiseen sekä riittämättömään ravitsemukseen ja liikunnan puutteeseen.

2. Lihasvoima alkaa vähentyä

Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä. Sen jälkeen lihasvoima vähenee hiljalleen vauhdin kiihtyessä myöhäisessä keski-iässä. Lihasvoimaharjoittelun aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä.

Se vahvistaa lihaksia ja luustoa sekä vähentää kehon rasvakudosta.

3. Näkö alkaa heikentyä

Ensimmäinen ja tavallisin vanhenemiseen liittyvä näkömuutos on se, että näköä ei pysty tarkentamaan lähietäisyydelle. Lukulasit voivat olla silloin paikallaan. Myös hämäränäkö voi alkaa huonontua. Näkö kannattaa tarkistuttaa, sillä näköongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä.

4. Aineenvaihdunta hidastuu

Kun lihasmassa alkaa vähentyä, aineenvaihduntakin hidastuu. Se voi vaikuttaa painonnousuun.

5. Hedelmällisyys laskuun

Naisten hedelmällisyys laskee jyrkemmin 35-37 ikävuosista lähtien. Seksielämä voi kuitenkin parantua.

6. Iho veltostuu

Iho alkaa nelikymppisenä kuivua, veltostua ja rypyt alkavat näkyä, kun ihonalainen rasvakerros alkaa vähentyä.

Entä miehet?

Luonnollisesti myös miesten kehoissa tapahtuu samankaltaisia muutoksia. Esimerkiksi 40-vuotiaana miesten luukudos alkaa myös vähentyä ja selässä voi olla jo kulumia, vaikka olisi oireeton ja urheilukykyinen.

Lisäksi lihasten palautuminen alkaa hidastua. Lepopäivät ja lihaskunto korostuvat tässä iässä kaikilla.

Iän vaikutus hedelmällisyyteen on miehillä vähemmän jyrkempi kuin naisilla. Väestöliitto kertoo kuitenkin verkkosivuillaan, että miehillekin on lasten hankkimiseen liittyen olemassa iän puolesta ”varoitusvalo”, mikä on 40-vuotta. Väestöliiton mukaan ikä vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen silti hitaammin kuin naiseen.

Kerroimme pari vuotta sitten yleisesti iän tuomista asioista sekä mieleen että kehoon: Lääkäri kertoo, miten kehosi muuttuu: 30, 40, 50, 60, 70 ja 80 vuotta

Lähteet: Suomen Terveysliikuntainstituutti, Prevention, Livestrong.com, Terveyskirjasto, Väestöliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?