Iskikö ampiainen? Nämä merkit kertovat, että lääkäriin on syytä hakeutua heti - pistokohdalla on merkitystä

Voimakkaassa allergiareaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan.

Ampiaiset eivät ole kaikkein kivoimpia kesävieraita.

30.7.2018 11:06

Ampiaisia on tänä kesänä poikkeuksellisen runsaasti. Useimmille niiden pisto aiheuttaa lievää punoitusta, turvotusta ja kipua. Oireet rajoittuvat pistoskohtaan ja häviävät yleensä parissa päivässä.

Ampiaisallergikoilla oireet ovat kuitenkin voimakkaammat. Turvotus voi olla laaja-alaisempaa ja monille tulee nokkosihottumaa.

Milloin lääkäriin on syytä hakeutua nopeasti?

– Jos on yleisoireita, esimerkiksi voimakasta huonovointisuutta ja kuumetta tai pistokohta on hengitysteiden kannalta riskialttiissa paikassa, esimerkiksi suussa tai nielussa, sanoo osastonylilääkäri Mikko Holmberg Peijaksen sairaalasta (HUS Akuutti).

Lääkärikäynti on paikallaan myös silloin, jos pistokohdassa on myöhemmin tulehduksen merkkejä.

Lue lisää: Joonan jalka turposi mäkärän puremasta niin, että kävely oli vaikeaa

Ensiapua oireiden mukaan

  1. Kun oireet rajoittuvat pistokohtaan, laita se lepoon. Piston päälle voit myös laittaa kylmäkääreen tai -pussin.

  2. Jos allerginen reaktio on hyvin laaja, voit ottaa histamiinia ja kortisonitabletteja (kyypakkaus) sekä hakeutua päivystykseen.

  3. Mikäli merkit viittaavat vaarallisen voimakkaaseen yliherkkyysreaktioon, soita numeroon 112. Mikäli saatavilla on adrenaliiniruiske, pistä se lihakseen ruiskeen määränneen lääkärin ja valmistajan ohjeilla.

Voimakkaassa allergiareaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan. Muina oireina voi ilmaantua palan tunnetta kurkussa, sykkeen tihentymistä, nokkosihottumaa koko keholla, hengitysvaikeuksia sekä pahoinvointia. Tilanne voi olla hengenvaarallinen.

Lue lisää: ampiaisen pisto oli viedä Erjan miehen hengen – vaikuttaa loppuelämään

Mikäli kyy puree, särkylääkettä ei saa ottaa. Miten onkaan ampiaisten pistosten ja lääkkeiden yhteisvaikutusten laita?

– Jos ampiaisen pistosta ei aiheudu yleisoireita tai komplikaatioita, ei se aiheuta olennaista riskiä muiden lääkitysten osalta, Holmberg sanoo.

Entä jos pistoksia saa useita?

– Vaikeimpien reaktioiden riski voi kasvaa useista pistoista, siksi yleisoireita kannattaa tarkkailla. Tavallisesti vaikeasti allergiset saavat reaktion kuitenkin jo yhdestä pistosta, ja ei-allergiset eivät saa lukuisistakaan, Holmberg sanoo.

Holmbergin mukaan ampiaisten runsas määrä ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt selvänä päivystyskäyntien lisääntymisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?