Tiedätkö, miksi helteellä ei kannata syödä lihaa? 7 vinkkiä onnistuneeseen helleruokailuun - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, miksi helteellä ei kannata syödä lihaa? 7 vinkkiä onnistuneeseen helleruokailuun

Oikeanlaisella syömisellä voi välttää helleuupumuksen.

Rasvaista ruokaa ja liiallista lihansyöntiä kannattaa helteellä välttää.­

21.7.2018 8:18

Olut ja suolapähkinät, siinä vasta mainio helleruoka – niistä saa suolan ja nesteet samalla kertaa!

Ei näin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Susanna Raulio. Hänen mukaansa hellesyömisestä puhuttaessa korostetaan usein turhan paljon suolan tärkeyttä, vaikka suomalaiset syövät muutoinkin liikaa suolaa. Hellepäivänä ei ole sen ”sallitumpaa” syödä pussillista sipsiä kuin muinakaan päivinä.

– Suolansaantia korostetaan helleruoissa aika paljon, mutta ei sitä pidä kourakaupalla vetää, varsinkaan jos lomailee eikä siis rehki ulkona koko päivää, Raulio sanoo.

Sipseissä on runsaasti suolaa.­

Alkoholia ei pitäisi helteellä nauttia, sillä se toimii diureettina eli se poistaa nestettä.

Täydellinen hellelounas olisikin Raulion mukaan esimerkiksi grillattuja satokauden kasviksia, kuten kesäkurpitsaa ja kaalia, tuoretta salaattia sekä kalaa.

– Tai sitten esimerkiksi lämmintä tai kylmää kasviskeittoa, kuten vaikkapa gazpachoa.

Lue lisää: Niin kuuma, ettei edes ruoka maita? Tässä 11 kylmää mutta täyttävää reseptiä

Raulio kuitenkin korostaa, että ihmisten kannattaa helteellä kuunnella omaa kehoaan. Jos on koko päivän ulkona töissä, suolan tarve on suurempi kuin silloin, jos makaa päivän rantatuolissa.

1. Syö hedelmiä ja kasviksia

Helteellä hedelmät, kasvikset ja marjat ovat oivaa ruokaa, sillä niistä saa vitamiinien lisäksi myös nestettä. Esimerkiksi vesimeloni, herneet, porkkanat, appelsiinit, kurkku, tomaatti ja reitiisi ovat helleruokina verrattomia.

Hedelmät ovat hyvää helleruokaa, sillä niistä saa paitsi vitamiineja niin myös nesteitä.­

2. Myös alkoholiton olut sopii hellejuomaksi

Jos tavallinen vesi alkaa helteellä tökkiä, voi sen sijaan juoda vaikkapa kuplavettä.

– Kannattaa kuitenkin valita sellainen kuplavesi, jossa ei ole liikaa natriumia, Raulio sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi urheilujuoma ja alkoholiton olut ovat myös kelvollisia hellejuomia. Raulio kuitenkin muistuttaa, että monissa juomissa on runsaasti kaloreita.

3. Jäikö vessakäynti väliin?

Siihen, miten paljon vettä helteellä kuuluu juoda, Raulio ei halua sanoa mitään tarkkaa litramäärää. THL:n yleinen suositus on puolitoista litraa päivässä, mutta helteellä tarve kasvaa.

– Se riippuu niin paljon ihmisestä ja siitä, mitä tekee. En halua sanoa mitään nyrkkisääntöä. Sitä voi itse seurata, että kuinka usein tarvitsee käydä vessassa: jos ei ole pariin tuntiin ollut mitään tarvetta, kannattaa ruveta juomaan vettä, hän miettii.

4. Suosi mausteista ruokaa

Usein puhutaan siitä, että helteellä kannattaa syödä tulista ruokaa, ja Raulion mukaan väitteessä onkin perää.

– Kuumissa maissa tuliset ruoat ovat suosiossa. Ne auttavat hikoilemaan, mikä puolestaan viilentää kehoa. En kuitenkaan kehota aloittamaan tulisen ruoan syömistä yhtäkkiä, mikäli ei ole aiemmin tottunut sellaista syömään.

Tulinen curry auttaa hikoilemaan.­

5. Vältä lihaa

Rasvaista, suolaista ja raskasta ruokaa kannattaa helteellä välttää. Esimerkiksi lihaa ei helteellä kannattaisi syödä ainakaan ylen määrin.

– Energiaravintoaineista proteiineilla on korkein ruoansulatuksen aiheuttama lämmöntuotto eli proteiinipitoisten ruokien nauttiminen lämmittää kehoa, Raulio selittää.

– Toisaalta harvan tekee sellaisia helteellä edes ylen määrin mieli.

6. Limonadi ei ole hyvä janojuoma

Raulion mukaan nesteytys on helleruokavalion tärkein osa-alue, mutta esimerkiksi sokeripitoisten limonadien tai alkoholin hörppimistä ei kannata kuumalla säällä lisätä.

– Sokerisia juomia emme suosittele muulloinkaan muun muassa painonhallinnan ja hammasterveyden vuoksi. Lisäksi sokeripitoinen juoma toimii janojuomana huonommin kuin vesi. Alkoholi sen sijaan poistaa elimistöstä nestettä eli lisää nesteen tarvetta.

Alkoholin lisäksi myös kahvi ja tee kuivattavat kehoa, joskaan eivät samassa mittakaavassa kuin alkoholi.

Lue lisää: 4 merkkiä siitä, että pitää juoda ja äkkiä – nestehukan uhasta voi päätellä paljon jo yhdestä kuvasta

Alkoholia ei pitäisi helteellä nauttia, sillä se toimii diureettina eli poistaa nestettä.­

7. Muista myös nauttia

Jäätelö ei ole ravintoarvoiltaan varsinaisesti terveysruokaa, mutta sen syömistä Raulio ei silti kiellä. Jäätelön voi kuitenkin halutessaan vaihtaa vaikkapa sorbettiin.

– Helteellä jäätelönkulutus varmaan kasvaa, mutta Suomessa hellettä on niin harvoin, että keleistä kannattaa nauttia ja syödä vaikka sitten jäätelöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?