Hyvä olo

Tarkkaile näitä: 7 merkkiä, joista tunnistat valehtelijan

Julkaistu:

Me Naiset
Tarkastele epäillyn sanattomia viestejä, sillä valehdellessaan ihmisen käytös muuttuu monella tavalla.
Rehellisyys maan perii. Siitä huolimatta vain harva meistä kykenee ainaiseen rehtiyteen. Tutkimusten mukaan ihminen valehtelee keskimäärin kaksi kertaa päivässä, useimmiten vanhemmilleen tai kumppanilleen.

Esimerkiksi parisuhteessa valehtelulla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia kummankin kumppanin tulevaisuuteen. Jos läheinen valehtelee suuresta asiasta, kuten rahasta tai pettämisestä, valehtelu myös sattuu. Onneksi on kikkoja, joilla valehtelija on helppo saada nalkkiin.

Valtiotieteiden maisteri, taloudellista väkivaltaa tutkinut Anniina Kaittila kertoi Me Naisille, että huijatuksi tuleminen iskee syvälle.

– Voi olla jopa helpompaa sanoa, että mies löi, kuin myöntää, että hän huijasi kaikki rahat. Monia pelottaa se, että pidetään hölmönä ja höynäytettävänä, hän kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä voisi tunnistaa, että nyt joku valehtelee?

Yksi keino on tarkastella epäillyn valehtelijan sanattomia viestejä. Insider-sivuston haastattelemat kehonkielen asiantuntijat Tonya Reiman ja Patti Wood listasivat asiat, joita toisen käytöksessä kannattaa tarkastella.

Hän saattaa valehdella, jos...

1. …hänen käytöksensä muuttuu

Kun ihminen valehtelee, hänen kehonkielensä alkaa usein poiketa normaalista. Siksi valehtelijan kiikkiin saamisessa on tärkeää tunnistaa se, mikä on juuri kyseiselle tyypille ominaista kehonkieltä.

– Normaali kehonkieli tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Jotkut kiskovat jatkuvasti vaatteitaan ja liikehtivät levottomasta. Heille se käytös on normaalia. Tällaisten tapojen muutoksia kannattaa tarkastella, Wood kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. …hän käyttää väärää kättä painottaakseen sanojaan

Jostain syystä ihmisellä on taipumus korostaa puhettaan sillä kädellä, jota käyttää enemmän. Valehdellessa tilanne voi kuitenkin muuttua. Jos oikeakätinen korostaa sanomisiaan nostamalla vasemman käden ylös, hän saattaa siis valehdella.

Tällaisesta käytöksestä esimerkkinä toimii Bill Clinton. Reimanin mukaan hänen kätensä paljastivat totuuden seksisuhteesta Monica Lewinskyn kanssa.

– Bill Clinton nosti painokkaasti oikean kätensä, kun sanoi, ettei hänellä ollut seksisuhdetta naisen kanssa. Se olisi voinut olla uskottavaa, mutta hän käytti painotukseen oikeaa kättään, vaikka on vasenkätinen.

3. …hänen katseensa harhailee

Kaikki eivät tykkää katsoa toisia silmiin. Sen takia pelkästään katseen välttelyä ei kannata pitää merkkinä valehtelusta. Mutta mikäli toisen katse poukkoilee suunnasta toiseen, kannattaa olla tarkkana, Reiman vinkkaa.

– Jos keskustelukumppanillasi on tapana katsoa oikealle yrittäessään muistaa jotain, hän saattaa katsoa vasemmalle silloin, kun hän ei pysty löytämään oikeaa vastausta muististaan. Vasemmalle katsoessaan hän siis tekaisee vastauksen päästään.

4. …hän vaihtelee painoaan jalalta toiselle

Painon vaihteleminen jalalta toiselle ja kropan heijaaminen voivat olla merkkejä valehtelusta. Tämä johtuu Woodin mukaan siitä, että valehdellessa vasen ja oikea aivolohko ovat keskenään ristiriidassa. Siksi valehtelijasta voi tuntua siltä, ettei hänen tasapainonsa pysy.

– Julkisuudessa paljon puhuvat heiluvat seisoessaan usein silloin, kun valehtelevat tai eivät tiedä, mistä puhuvat.

5. …hän kallistaa päätään

Epätasapainon tuntemus valehdellessa ei ulotu vain jalkoihin. Se voi näkyä myös pään asennossa.

– Pään kallistaminen puhuessa voi olla merkki siitä, ettei usko siihen, mitä sanoo, Wood kertoo.

6. …hänen ilmeensä on poikkeava

Myös huulet voivat paljastaa valehtelijan. Tutkimusten mukaan epäsymmetrinen ilme, kuten vino hymy, voi olla merkki siitä, ettei tyypillä ole puhtaat jauhot pussissaan. Huulien puristaminen yhteen voi puolestaan kertoa, että toinen panttaa sanojaan. Jos joku nostaa kätensä suunsa eteen, hän ei halua möläyttää mitään.

7. …hän räpyttelee silmiään epätasaiseen tahtiin

Silmät ovat sielun peili – ja niin saattavat olla myös silmien räpäykset.

Erityisen merkityksellistä on se, kuinka usein ihminen ripsiään räpsyttää. Reimanin mukaan moni räpsyttelee silmiään tiheämpään tahtiin silloin, kun yrittää pysyä tekaisemassaan tarinassa tai tuntee olonsa ahdistuneeksi.

Lue loput merkit Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Kun ex-puoliso muuttuu tyystin: ”Miten ennen niin rakkaasta ihmisestä voikaan kuoriutua niin tunnekylmä ja itsekeskeinen?”

Parinsadan naisen kanssa treffeillä käynyt Antti, 40, listasi 11 naistyyppiä: Hörröpörrö, cv-nainen, ota itse selvää...

Huomaatko, kun sinua manipuloidaan? Nämä hälytysmerkit paljastavat henkisen pelaamisen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt