Tiia, 49, kertoo 10 todellista asiaa, joista tietää olevansa keski-ikäinen

Minäkö keski-ikäinen -bloggaaja Tiia Koivusalo on huomannut, mikä ikääntymisessä on parasta.

27.6.2018 10:46

Minäkö keski-ikäinen -blogista ja Tädit tubettaa -kanavalta Tiia Koivusalo täyttää joulukuussa 50 vuotta. Tällä hetkellä hän suhtautuu valoisasti pyöreiden täyttämiseen. Vielä pari kuukautta sitten oli toisin.

Puoli vuotta kestäneen ikäkriisinsä aikana Koivusalo alkoi miettiä yhteiskunnan asettamia normeja siitä, miten 50-vuotiaan tulisi elää ja olla. Lopulta hän ymmärsi sen, mikä ikääntymisessä juuri on parasta. Hän tajusi, ettei tarvitse ihmisiltä lupaa siihen, mitä tekee tai miten pukeutuu, vaan voi olla vastedes entistä vapaammin oma itsensä.

Ilta-Sanomat pyysi Koivusaloa listaamaan 10 eri asiaa, joista nainen tietää keski-iän alkaneen. Näin hän arvioi. Kommentoi alle omasi!

1. Elämä ei ole enää totaalista tunteiden vuoristorataa. Tietynlainen rauha on astunut sydämeen ja on jo sen verran elämänkokemusta, ettei ikäviä uutisiakin saadessaan heti iske paniikki, vaan pikemminkin miten tästä selvitään.

2. Oma koti on koko ajan kutsuvampi ja hyvin valikoivasti tulee käytyä enää ulkona. Koti-ilta viikonloppuna on kutsuvampi kuin pirskeet ja joskus jopa peruuntunut meno on ihan paras meno.

Koti-illat kutsuvat pirskeitä enemmän.

3. On lempeämpi itseään ja muita kohtaan. Nykyään yrittää ymmärtää monesta eri kulmasta asioita ja vaikka ei aina ymmärtäisikään edes toisen valintoja, sitä hyväksyy erilaiset valinnat yrittämättä muuttaa muita tai itseään.

4. Rohkeus olla enemmän oma itsensä. Miellyttämisenhalu loppuu. Ystäväpiiri supistuu omasta tahdosta. Alkaa ymmärtää, ettei kaikissa kuluttavissa ihmissuhteissa tarvitse olla.

Tiia Koivusalo työskenteli pitkään sijoitusalalla mutta jäi omasta tahdostaan kotiäidiksi. Hänen uusperheeseensä kuuluuvat mies ja neljä lasta sekä koira, kaksi kissaa ja kaksi hamsteria.

5. Paino vaan nousee, ei voi syödä kuten nuorena, vaan painoa pitää tarkkailla. Painoa tulee tasaisesti kilo per vuosi. Itsellä ainakin se on ollut kymmenen kiloa kymmenessä vuodessa.

6. Parrankasvu. Se alkaa, kun tulee vaihdevuosioireita. Ongelma vielä se, että kun on likinäkö eikä näe partakarvoja, vaan ne heiluvat tuulessa eikä kukaan kehtaa sanoa mitään.

7. Kaikesta kestää palautua kauemmin, eli jos tulee valvottua, se tosiaan tuntuu.

8. Hikoilu. Tulee kylmän ja kuuman aaltoja ja tarvitsee kaikenlaisia meikinkiinnityssuihkeita.

8. Ikänsä puolesta sitä on katukuvassa näkymätön, sillä nuorena kaikki ovat kauniita. Toisaalta tärkeintä on vain se, miten se oma rakas katsoo ja kaikki se ulkonäöllinen epävarmuus katukuvastakin peilautuu omaan parisuhteeseen vain omana sisäisenä epävarmuutena, joka tulee itse oman pään sisällä pystyä käsittelemään. Mieheni kanssa emme selvästi huomaa toistemme vartalon muuttumista tai harmaita hapsia, vaan näemme edelleen toisemme, kuten suhteemme alkuaikoina. Ja jos epävarmuuksia on, ne on omaa niin sanottua ikäkriisiä.

Tiia Koivusalo pyörittää Tädit tubettaa -vlogia yhdessä Maiju Kauppilan kanssa. Tädit tubettaa on kahden positiivisen ja naisen energinen tubekanava, jolla nauretaan vain itselle eikä muille.

9. Pohtii enemmän omaa terveyttä ja kuolemaa. Monia asioita tulee pohdittua siltä kantilta, että jos teen pitkäkestoisia valintoja, olenko esimerkiksi riittävässä kunnossa niiden toteutushetkellä.

10. Uskaltaa nauttia hetkistä ja ymmärtää, ettei kaikki ole niin vakavaa.

Kirjoita alle, mitkä asiat sinusta voisivat sopia listaukseen!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?