Vaativa ja stressaava työ voi altistaa mielenterveysongelmille - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Vaativa ja stressaava työ voi altistaa mielenterveysongelmille

Riski sairastua mielenterveysongelmiin oli lähes kaksi kertaa suurempi työntekijöillä, joiden työ oli vaativaa ja joilla oli vain vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työhönsä.

Työstressi on aiemmin osoitettu myös yhdeksi työkyvyttömyyseläkkeiden syyksi.

27.6.2018 7:15

Kovat vaatimukset ja vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työn sisältöön ja työtapoihin voivat altistaa työntekijät mielenterveysongelmille. Työstressi on aiemmin osoitettu myös yhdeksi työkyvyttömyyseläkkeiden syyksi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 6 900 britin seurantatietoihin. Osallistujilta kysyttiin 45-vuotiaana työstressistä ja työoloista, minkä jälkeen heitä seurattiin viiden vuoden ajan.

Riski sairastua mielenterveysongelmiin oli lähes kaksi kertaa suurempi työntekijöillä, joiden työ oli vaativaa ja joilla oli vain vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työhönsä, tulokset osoittivat. Myös stressaavaksi ja rasittavaksi koettu työ liittyi noin kaksinkertaiseen mielenterveysongelmien riskiin. Vertailukohtana olivat työntekijät, joiden työ ei ollut stressaavaa.

Jos työstressin ja mielenterveysongelmien välinen yhteys on kausaalinen, työolojen parantaminen olisi estänyt joka seitsemännen sairastumisen, tutkijat arvioivat.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?