6 asiaa, joita kumppanilta ei pidä koskaan sietää

Henkinen väkivalta on tärkeää tunnistaa, sillä se vaikuttaa uhrin mielenterveyteen ja jaksamiseen.

Henkinen väkivalta ei ole yhtä tunnistettavaa kuin fyysinen. Se kuitenkin romuttaa uhrin itsetunnon. Kuvituskuva.

Fyysinen väkivalta tunnistetaan usein helpommin, mutta on aivan yhtä tärkeää tunnistaa henkisen väkivallan merkit parisuhteessa, sillä moni kokee sen jopa raskaammin.

Henkinen väkivalta ei ole yhtä näkyvää kuin fyysinen väkivalta. Olemme aiemmin kertoneet, että esimerkiksi mykkäkoulu voi olla henkistä väkivaltaa, vaikka sitä ei väkivallaksi aina mielletäkään. Samassa artikkelissa kerrottiin, että kaikki eivät edes itse tunnista käyttävänsä henkistä väkivaltaa kontrolloimisen välineenä.

Pahimmillaan henkinen väkivalta voi olla uhrille aivan yhtä traumatisoivaa kuin fyysinen väkivalta. Naisten linja kirjoittaa verkkosivuillaan, että henkinen väkivalta voi esimerkiksi muuttaa sitä, miten henkisen väkivallan uhri näkee itsensä ja maailman ympärillään, ja se voi rikkoa uhrin kyvyn tulkita omia tunteitaan. Suhteen aikana muodostunut ylivirittyneisyys ja traumaattinen stressi saattavat johtaa jatkuvaan uhan ja pelon tunteeseen.

Luotto muihin ihmiseen voi mennä, jolloin myös avunhakeminen ja luottamus avustaviin tahoihin voi olla vaikeaa. Henkinen väkivalta voi lisäksi johtaa traumaattiseen stressiin, ahdistuneisuuteen ja masennukseen ja se vaikuttaa mielenterveyteen, työkykyyn ja jaksamiseen.

Prevention-sivusto on listannut muutamia henkisen väkivallan tyypillisimpiä merkkejä.

1. Suhteessa on jo fyysistä väkivaltaa

Jos kumppanisi on suhteessa fyysisesti väkivaltainen, on hyvin mahdollista, että hän käyttää myös henkistä väkivaltaa. Fyysiseen väkivaltaan voi liittyä hiusten vetämistä, tönimistä tai uhkailua.

Fyysistä väkivaltaa on myös se, jos toinen pakottaa käyttämään alkoholia, kieltää terveydenhuollon tai kieltää syömisen tai nukkumisen.

2. Kumppani nimittelee ja nöyryyttää

Normaaliin ihmissuhteeseen ei kuulu se, että heittää toiselle herjaavia tai loukkaavia sanoja – oli kuinka vihainen tahansa. Jos kumppani nimittelee, nöyryyttää tai lyttää mielipiteesi, on kyseessä henkinen väkivalta.

3. Ulkomuotoasi tai vaatteitasi arvostellaan

Kumppani huomauttaa ylimääräisistä kiloista tai siitä, että kurveja voisi olla vähän enemmän. Vaatemakusi on huono tai mauton. Kommentit voivat tuntua viattomilta, mutta ulkomuodon moittiminen on hyvin loukkaavaa ja voi merkitä henkistä väkivaltaa suhteessa.

4. Omaisuuttasi tuhotaan

Tavaroiden rikkominen, seinään lyöminen ja paikkojen tuhoaminen on hyvin huolestuttavaa. Jos toinen ei osaa lainkaan hillitä raivoaan niin, että paikkoja menee rikki on tällainen käyttäytyminen hyvin uhkaavaa ja henkisesti kuormittavaa.

5. Sängyssä kumppani vaatii sinua tekemään asioita, joita et halua

Jos kumppani ajattelee seksin aikana vain omaa nautintoaan, tai jos hän vaatii sinua tekemään asioita, joita et halua, hälytyskellojen tulisi soida. Asioihin, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä, ei pitäisi olla koskaan tarve suostua.

6. Jokaista liikettäsi seurataan

Parisuhdeväkivallan taustalla on yleensä kontrolli, toinen haluaa olla niskan päällä. Jos jokaista menoasi ja tekemistäsi kytätään, sinulta vaaditaan sähköposti- tai sometilisi salasanoja tai puhelimesi ratsataan, on kyse hyvin vakavasta kontrollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?