Pieleen meni! 4 tapaa toimia, kun mokaat - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Pieleen meni! 4 tapaa toimia, kun mokaat

Moka on uutuuskirjan mukaan aina mahdollisuus.

Kämmin takia ei ole mitään syytä vetää paperipussia päähän.­

2.6.2018 9:03

Se tunne, kun sinua on pyydetty pitämään elämäsi myyntipuhe ja unohdat sanasi. Tai se hetki, kun tajuat istuneesi läpi tärkeän lounastapaamisen salaatinlehti etuhampaiden välissä. Kaikki niitä pelkäävät – virheitä, mokia, lipsahduksia. Mitä muut ajattelevat, jos kämmään? Teinkö oikeasti näin alkeellisen virheen?

Erheet kuuluvat elämään, vaikka ne kirpaisevatkin. Oleellista on se, miten mokauksista ponnistaa eteenpäin, sanovat Mikko Kuitunen ja Mika Sutinen. He pohtivat mokailua uudessa kirjassaan Mahtava moka – uskalla, opi ja menesty (Alma Talent).

Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen halusivat tehdä kansantajuisen teoksen epäonnistumisen pelosta ja siitä, miten sen kanssa pärjää.­

Virheet ja mokaukset ovat oikeastaan arvokkaita, sillä niistä voi oppia valtavasti. Tieteellisestikin on todisteltu, että mokaaminen kannattaa, myös rahassa mitattuna.

Moka, josta opitaan, on arvokkaampi kuin onnistuminen, josta ei opita mitään, kuuluu yksi Kuitusen ja Sutisen teeseistä. He ovat molemmat olleet pitkään liike-elämässä ja kokeneet nahoissaan sekä onnistumista että sitä, kun asiat menevät aivan toisin kuin oli suunniteltu.

– Paras tapa mokata on tehdä paljon pieniä kokeiluja ja oppia niiden kautta, Mika Sutinen sanoo.

Sutinen korostaa, että kirjan tarkoitus ei suinkaan ole vähätellä virheitä saati kehottaa kaikkia tekemään niitä tietoisesti. Ihmiset haluavat onnistua siinä, mihin he ryhtyvät. Se, mikä ei mene ihan niin kuin Strömsössä, on laajasta kulmasta katsottuna mokaamista.

Aina kannattaa yrittää

Turhan moni jättää virheiden pelossa kokonaan yrittämättä. Vielä useampi jättää epäonnistumisen kokemuksensa jakamatta, vaikka se vasta hyödyllistä olisikin. Lohdullinen viesti on kuitenkin se, että pelkääminen on hyvin luonnollista – olemmehan ihmisiä ja laumaeläimiä.

Asiat on helpompaa selittää parhain päin niin, että epäonnistumista ei tarvitse kohdata. Parhaalta tuntuu jättää mokat analysoimatta ja porskuttaa kohti mukavampia asioita.

Perimällä on osuutta asiaan: sisäinen järjestelmämme saa meidät pelkäämään epäonnistumisia enemmän kuin nykymaailmassa olisi tarpeen. Joudumme ikään kuin toimimaan luontoa vastaan, kun heittäydymme kokeilemaan jotain sellaista, johon sisältyy riskejä.

Toiset pelkäävät mokia enemmän kuin toiset. Yhdelle jo se on katastrofi, kun työpaikan kesäjuhlien tietovisassa ei muistanut yhtään Afrikan valtion nimeä. Lisäksi negatiiviset asiat tuntuvat useimmiten positiivisia paljon voimakkaimmilta.

Kämmäilystä oppiminen olisi kuitenkin tärkeää.

– Ympäristö uudistuu ihan älytöntä vauhtia. Olet pois pelistä, jos et uudistu ja muutu, Mikko Kuitunen sanoo.

Kun menee pieleen, toimi näin

  1. Onnittele itseäsi! Olet tehnyt jotain, mikä voi epäonnistua. Se on avain kehittymiseen.

  2. Hyväksy se, että olet mokannut – sen sijaan, että syyttäisit jotakuta toista tai olosuhteita.

  3. Pysähdy ja tarkastele rehellisesti sitä, mitä tapahtui. Muista, että ihmisarvosi ei ole kiinni onnistumisista tai epäonnistumisista.

  4. Tee johtopäätökset ja listaa opit tapahtuneesta.

Tyhjin tapa suhtautua mokaan on todeta, että asiaa ei edes tapahtunut. Mielemme haluaa sitkeästi suojata meitä epäonnistumisilta, mutta sitä vastaan kannattaa tässä mielessä taistella.

Mikä on pahin moka, jonka olet tehnyt? Avaudu alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?