Hyvä olo

Viattomasta kaatumisesta alkoi pitkä piina – Karla menetti 23-vuotiaana unelma-ammattinsa ja joutui lääkevieroitukseen

Julkaistu:

Tositarina
Karla-Maria Toiviainen sai kuulla 23-vuotiaana, ettei voisikaan soittaa urkuja työkseen. Unelman musertuminen vaati pitkän surutyön, mutta sitten Karla-Maria perusti Hollantiin naiskuoron.
Karla-Maria Toiviainen 39, on juuri palannut kotiinsa Haagiin Hollannin kuorofestivaaleilta, joilla hän johti perustamaansa suomalaista naiskuoro Taikaa.

– Saimme loistavat arviot. Neljäs sija on upea saavutus, josta olemme ylpeitä, hän iloitsee.

Karla-Maria perusti kuoron Hollantiin 2012. Nyt kuorossa laulaa 20 suomalaista naista. Taika harjoittelee viikoittain ja esiintyy lähes kuukausittain.

Viime vuonna Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlapäivänä kuoro esiintyi poikkeuksellisessa paikassa: se esitti Finlandian keskellä kirkasta päivää Haagin kauniilla vanhalla kauppakujalla yllätyksenä putiikkien shoppailijoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

–  Vastaanotto oli haltioitunut. Hollantilaiset sanoivat, että suomenkielinen laulu on hyvin koskettavaa.

Karla-Maria on asunut Hollannissa vuodesta 2010, jolloin hänen poliisi-puolisonsa Panu Toiviainen sai työpaikan Europolissa.
  • Katso artikkelin yllä olevalta videolta, kuinka kuoro kajauttaa flashmobina Finlandian hollantilaisessa kauppakeskuksessa.
Kuoro on nyt Karla-Marian ammatin keskiössä. Työ musiikin parissa on ollut hänen haaveensa lapsesta lähtien, mutta ei ihan tällainen.

Karla-Maria esiintyi ensimmäisen kerran laulajana kaksivuotiaana ja aloitti pianonsoiton nelivuotiaana. Hänestä tuli kanttori, kuten vanhemmistaankin. Tulevaisuuteen oli käsikirjoitettu pitkä ja vakaa virkaura.

– Molemmat vanhempani ovat kanttoreita, samoin molemmat isoisäni. Jo äidin isänisä oli kanttori. Halusin vakaan ja varman ammatin ja virkauran. Siksi minustakin tuli kanttori.


Kohtalo puuttui peliin

Kun Karla-Maria Toivaselle valkeni, ettei hän voisi koskaan soittaa ammatikseen, tuntui elämältä putoavan pohja.

Karla-Maria on valmistunut musiikin maisteriksi kirkkomusiikin koulutusohjelmasta. Opintoja hänellä on myös muun muassa kuoronjohdosta ja klassisesta yksinlaulusta.

16 vuotta sitten Karla-Maria oli työkeikalla ja liukastui parkkipaikalla. Kaatuessaan hän satutti olkapäänsä, mutta teki kipeällä kädellä täyden työpäivän. Myöhemmin hänen oli kivun vuoksi pakko mennä lääkäriin.

– Minulle määrättiin kipuun Panacod-kipulääkettä, jota söin puoli vuotta. Kun olkapää viimein leikattiin, vyyhti alkoi purkautua. Oli järkytys kuulla lääkäriltä, että olin opiaattiriippuvainen. Olin 23-vuotias.

Karla-Maria joutui puoleksi vuodeksi fyysiseen lääkeainevieroitukseen, avohoito kesti vielä pidempään. Pahempi asia oli kuitenkin olkapää: sitä ei koskaan saatu kuntoon.

Se ei kestä rasitusta, eikä vasemman käden hienomotoriikka ole palautunut entiselleen. Kivut estävät ammattimaisen soittamisen ja sen vaatiman harjoittelumäärän. Kela on todennut Karla-Marian pysyvästi työkyvyttömäksi koulutustaan vastaavaan ammattiin, kanttoriksi.

– Meni monta vuotta, etten voinut kuunnella piano- tai urkumusiikkia, hän sanoo.

– Jos kuulin sitä sattumalta, puhkesin itkuun. Suruprosessi oli pitkä.


Uusi toivo

Järkytys on sulanut vuosien varrella uudenlaiseksi toivoksi. Karla-Maria käsitteli tapahtunutta yksilöpsykoterapiassa ja sanoo nyt olevansa kiitollinen, että ymmärsi ottaa avun vastaan.

– Elämänasenteeni on, että pahassa on aina jotain hyvääkin. Nyt olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden pysähtyä miettimään mitä haluan elämältä. Olen onnekas, että ympärilläni oli ihmisiä, jotka halusivat auttaa.

 

”Kun olkapää viimein leikattiin, vyyhti alkoi purkautua. Oli järkytys kuulla lääkäriltä, että olin opiaattiriippuvainen ja jouduin puoleksi vuodeksi lääkeainevieroitukseen. Olin 23-vuotias.”

Taika-kuoro syntyy

Kun perhe muutti Hollantiin, ajatuksena oli viettää maassa yhdestä kolmeen vuotta. Perheen pojat olivat tuolloin kaksi- ja kuusivuotiaat.

– Aika pian selvisi, että olemme täällä pidempään. Minulle oli alusta asti selvää, että pitää löytää jotain mielekästä tekemistä. Kotona oleminen ei ole minun juttuni, Karla-Maria kertoo.

Työn löytäminen hollannin kieltä osaamattomana on haasteellista.

– Olin aktiivinen alusta asti. Haag on Hollannin hallintopääkaupunki ja täällä on paljon ekspatteja eli muualta tulleita, myös suomalaisia. Suomalaisten lasten leikkipiirissä tutustuin heidän vanhempiinsa. Koska kaipasin omille lapsilleni musiikkileikkikoulua, aloin pitää sellaista aluksi omassa olohuoneessamme.

Sen jälkeen syntyi Taika-kuoro. Karla-Maria toimii yrityksensä Karlandon kautta myös managerina ja tuottaa musiikkipalveluja ja Taika-kuorolle konsertteja.


Perheen tulevaisuuden asuinmaa on avoinna. Puolison työkomennusta on jäljellä pari vuotta.

– En tiedä, mihin täältä muutamme saati mitä tarkalleen teen, mutta joka tapauksessa tekemiseni liittyy musiikkiin ja taiteeseen.

”Haluan inspiroida ihmisiä”

Kodin olohuoneessa on piano, jota Karla-Maria pystyy soittamaan vähän. Soitossa on edelleen ajoittain häivähdys surua.

– Musiikki on universaalia ja kulttuurien rajat ylittävää. Olen musiikin monitoiminainen, haluan innostaa ja inspiroida ihmisiä musiikin keinoin.

Karla-Maria sanoo nyt uskaltavansa olla oma itsensä ja hyväksyvänsä ihmisissä rikkinäisyyttäkin.

– Ymmärrän, ettei elämää kannata suunnitella yksityiskohtaisesti liian pitkälle. Kokemukseni ovat tuoneet rohkeutta aloittaa uudelleen alusta ja etsiä ja nähdä mahdollisuuksia. Se auttoi minua paljon täällä Hollannissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt