Tältä masennus oikeasti tuntuu: ”Elin kuukausia myslillä ja kananmunilla, koska en jaksanut laittaa ruokaa”

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Uusi kirja kertoo, miltä masennus tuntuu.

Kun masennus hiipii elämään, siihen saattaa tottua.

– Elin noin viidestä kuuteen kuukautta myslillä ja kananmunilla, koska en jaksanut laittaa ruokaa. En jaksanut tiskata, ja minulla oli käytännössä vain yksi lusikka. Suihkussa kävin kaksi kertaa viikossa ja hampaat harjasin yhtä harvoin. Minut oli kirjattu päiväsairaalaan hoitoon, mutten jaksanut käydä siellä, joten lopulta luonani kävivät kotisairaanhoitajat, jotka kannustivat minua tiskaamaan yhden lusikan, sitten toisen. Lopulta he kannustivat lähtemään myös ulos talosta.

Näin kuvailee yksi masennukseen sairastunut elämäänsä uudessa Masennuksesta selviää! -kirjassa (Docendo). Kirjan ovat tehneet kaimat Elina Hiltunen ja Elina Hiltunen.

Hiltuset korostavat, että masennus on sairaus, siinä missä mikä tahansa muukin tauti. Masennus on kuitenkin salakavala: se ei välttämättä iske kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kun se hiipii elämään, siihen voi kuin vaivihkaa tottua.

– Jos olet masentunut, hanki itsellesi hoitoa. Hoitamattomana masennus voi pahentua ja kroonistua, mutta onneksi siitä on mahdollisuus parantua. Kaikki kirjaamme varten haastatellut ihmiset olivat parantuneet tai ainakin saaneet helpotusta masennukseensa, sanoo futurologi Elina Hiltunen, joka on itsekin kärsinyt masennuksesta.

Hiltunen selätti masennuksen masennuslääkkeiden ja psykoterapian voimin. Hän oppi tunnistamaan ajatusvääristymänsä ja arvostamaan itseään sekä luottamaan elämään.

Tältä masennus tuntuu

– Kuin tuhat kiloa lyijyä olisi laskettu päälleni.

– Loputonta pimeyttä, sisäistä tuskaa, joka tuntui konkreettiselta kivulta.

– Pidin itseäni rumana, ällöttävän ja oksettavan näköisenä. Kävin dialogia itseni kanssa koko ajan: Olet surkea reppana, ja mitä hemmettiä oikein itsestäsi kuvittelet? Luuletko, että olet parempi? Sinä olet ihan paska. Arjestakin alkoi tulla hankalaa. Pukeminen oli vaikeaa, yleensä johonkin lähteminen tuntui ylivoimaiselta.

– Häpeä heikkoudesta oli päällimmäisin tunne.

– Kaikki oli harmaata. Ei kyyneliä, ei hymyä. Harmaata.

Masennuksesta voi selvitä

Syitä masennukselle on monia. Esimerkiksi pitkittynyt stressi, traumaattiset tapahtumat ja tietyt luonteenpiirteet voivat altistaa sille. Näistä merkeistä masennuksen voi tunnistaa.

Masennus ei katso sukupuolta, sukupuuta, koulutusta tai pankkitilin saldoa. Se voi iskeä kehen tahansa, mutta kuka tahansa voi myös selvitä.

– Parantuminen on todennäköisesti pitkä ja mutkikas tie, mutta jos ammattimaista apua ja omaa tahtoa on, se on hyvin mahdollista, sanoo tuottajana työskentelevä Elina Hiltunen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?