”Mieheni teki salaa lapsen toisen naisen kanssa” – Miksi suomalainen pettää? 4 syytä ja selitystä - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

”Mieheni teki salaa lapsen toisen naisen kanssa” – Miksi suomalainen pettää? 4 syytä ja selitystä

”Chattailu, deittipalstat ja yöelämä ovat kuin portaat, joissa voi edetä ystävyydestä flirttiin ja edelleen.”

Pienikin flirtti voi lähteä lapasesta.­

14.4.2018 18:19

– Pahin on tapahtunut: mieheni on suhteessa toiseen naiseen ja heillä yhteinen lapsi. Mies on elänyt kaksoiselämää yli kaksi vuotta. Hänen omat kaverinsa tiesivät, mutta eivät puhuneet. Miten kukaan voi tehdä tällaista toiselle, muka rakastamalleen ihmiselle? Miten mielenhäiriöinen, itsekeskeinen ihminen voi olla? Miten voi katsoa itseään peiliin aamulla ja sanoa, että minä rakastan sinua? Kuinka julmaa pientä lasta kohtaan, kuinka julmaa petettyä kohtaan. Kohtalotovereita? Kokemuksia? Itkettää vain.

Näin kuvailee eräs nainen kokemuksiaan nettipalstalla.

Noin viidellä prosentilla avo- tai avioliitossa elävistä miehistä ja naisista on ollut viimeisen vuoden aikana joku toinen seksikumppani. Noin 10 000 paria eroaa vuosittain uskottomuuden takia. Ihmissuhteiden kiemuroista keskustellaan netissä runsaasti ja ympäri vuorokauden.

– Noloja ja hävettäviä asioita avataan netissä avoimesti. Siellä on myös sivullisten, kuten sukulaisten, ystävien ja osallisten lasten näkökulmia, sanoo nettikeskusteluja tutkinut Tuija Säteri.

Säteri on kirjoittanut aiheesta kirjan Pettäminen – salarakkaus ja uskottomuus (Aula & CO). Nettitarinoissa on Säterin mukaan yhtäläisyyksiä, vaikka jokainen tarina onkin ainutlaatuinen.

– Tarinoissa toistuu jatkuvasti esimerkiksi käry, se, että kumppani saa salasuhteen selville. On myös petetyn tuskaa ja salasuhteen osallisten hehkutusta siitä, kuinka ihanaa salainen erotiikka on.

Pettäminen on arka aihe

Uskottomuus voi koskettaa ketä tahansa vauraudesta, iästä, asemasta ja perhemuodosta riippumatta.

– Ihmisen ei ole helppo tunnustaa, että hän pettää. Anonyymikin voi pelätä saavansa arvostelua. Nettikertomuksissa kierrellään totuutta ja viljellään kliseitä esimerkiksi siitä, että jokaisella on oikeus elää, rakastaa ja erota huonosta liitosta.

Keskustelijoita on Säterin sanoin ”teineistä vanhuksiin ja työttömistä menestyjiin.” Arasta aiheesta kirjoitetaan useimmiten anonyymina.

Pettämisen rajanveto on yksilöllistä. Rajanveto vilpittömän ystävyyden ja uskottomuuden välillä on Säterin mukaan omantunnon kysymys.

– Chattailu, deittipalstat ja yöelämä ovat kuin portaat, joissa voi edetä ystävyydestä flirttiin ja edelleen suhteeseen omaan tahtiin.

Someflirtti voi koukuttaa

Säteri rajaa kirjassaan pettämisen niin kuin useimmat sen käsittävät: pettämistä on se, kun parisuhteessa olevalla on fyysis-seksuaalista kanssakäymistä jonkun kolmannen osapuolen kanssa. Nettisuhde on Säterin mukaan viestittelyä, kuvalähetyksiä ja tunteiden jakamista. Somettaminen voi mennä flirttiä edemmäs.

– Siihen voi liittyä nettideittailua, seksuaalista viestittelyä, alastonkuvien vaihtoa, puhelinseksiä ja videopuheluseksiä.

Viestiflirtti ja rohkeat kuvalähetykset voivat kutkuttaa ja koukuttaa.

Väestötasolla uskottomuutta on hankalaa tutkia, sillä koko väestön kattavaa tilastotietoa ei ole. FINSEX-tutkimuksen (2015) mukaan 22 prosenttia naimisissa olevista miehistä ja 13 prosenttia naisista vastasi, että heillä oli ollut nykyisen liittonsa aikana ainakin yksi ulkopuolinen suhde. Avoliitoissa uskottomuus on harvinaisempaa kuin avioliitoissa.

Miksi petetään?

– Minulla parisuhde on ok, on kaunis nainen ja hyvin menee, niin sängyssä kuin sen ulkopuolella. Mutta ei se riitä minulle, tarvitsen muitakin naisia. En pysty selittämään mitään syytä. Se nyt vain on niin, eräs mies kuvailee Säterin kirjassa.

Joskus ensimmäinen uskottomuuskerta on ajattelematon hairahdus, mutta päätös olla uskoton voi myös olla hidas prosessi, jossa oma ajattelumalli on muuttunut ajan kuluessa. Jälkikäteen voi olla vaikea selittää, mikä lopulta johti oman pettämiskynnyksen ylittymiseen.

Uskottomien enemmistön raportoimat syyt olivat tarttuminen eteen tulleeseen houkuttavaan tilanteeseen (miehet 39 %, naiset 34 %), ja että näin oli vain tapahtunut ilman tiedostettua motiivia (miehet 27 %, naiset 23 %).

– Kertamokaajalla syy on usein alkoholi tai yllättävä tilaisuus. Katuvana hän voi todeta vain, että nyt tuli sählättyä.

Tapapettäjiäkin löytyy. Heille uskottomuus on elämäntapa.

– Tapapettäjä nauttii kotielämästään ja rakastaa puolisoaan. Hän on luonut parisuhteeseensa sellaiset olosuhteet, että hän voi elää helposti pettäen.

Portaittain flirtissään edennyt uskoton selittää usein syyksi, että tunteet veivät eli hän ihastui.

– Sosiaalista mediaa tarkkailemalla vaikuttaa siltä, että seksi on yleisin uskottomuuden syy, Säteri sanoo.

Uskottomien kirjoituksissa riittää satoja erilaisia perusteluja. Yleisimpiä ovat seksin tarve, parisuhteen seksiongelmat tai seksitön liitto, oma huvitus, ikävystymisen torjunta, ulkonäkö tai salaromanssien jännitys ja ilo.

Pettämistä selitetään yleisimmin näillä:

1. Seksi

2. Ihastuminen tai muu tunne

3. Hauskanpito, positiivinen, jännittävä tai kiihkeä kokemus

4. Eteen tullut tilaisuus, esimerkiksi ravintolassa, kun ollaan viihteellä. Mukana on usein alkoholinkäyttö.

Käry voi käydä

Uskottomuus voi säilyä piilossa vuosikausia. Toisaalta uskoton voi myös tunnustaa tosiasiat kumppanilleen tai hän voi jäädä kiinni rysän päältä. Kiinnijääneet pettäjät alkavat pohtia pettämistä uudella tavalla.

– Käryn jälkeen tehtyjä valintoja pohditaan uudesta näkökulmasta, ja silloin voidaan todeta, että tulipas hölmöiltyä.

Pohdinnassa ovat silloin myös oma elämänhistoria ja lapsuuden kokemukset.

Osa pettäneistä katuu, osa ei.

– Joillekin pettäminen tuo hetkellistä hyvää, muutoin olo on surkea. Jos pettäminen johtaa eroon, näkökulma omaan menneeseen voi taas muuttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?