Milla alkoi käydä saunassa joka lauantai – listaa nyt 5 tapaa, joilla se mullisti elämän - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Milla alkoi käydä saunassa joka lauantai – listaa nyt 5 tapaa, joilla se mullisti elämän

Rauhallisemmat viikonloput ja parempi iho. Sauna voi muuttaa elämää monella tavalla.

31.3.2018 9:40

Pikkutyttönä olin varsinainen saunahullu, sellainen eläväinen saunatonttu. Alle kouluikäisenä kipusin innoissani mummon kanssa 100-asteiseksi lämmitettyihin hikilöylyihin, esiteininä vietin kesälomistani ison osan siintymäisillään olevassa puusaunassa lukien kirjoja. Lapsuudenkodissani saunottiin vähintään kaksi kertaa viikossa – joskus kolmekin.

Vuosien varrella saunaintoni laantui. Asuin vuosia vanhahkoissa kerrostaloissa, joissa saunatilojen remontit oli jäänyt tekemättä liian kauan. Kävin löylyssä muutaman kerran vuodessa tuttujen ja sukulaisten mökeillä.

Yksi saunavuoro on hiiren pieru ajastani. Mutta joskus piskuinen elämänmuutos voi muuttaa paljon.

Puoli vuotta sitten päätin panna pisteen touhulle. Minun oli pakko päästä saunomaan. Siispä kun muutimme kumppanini kanssa uuteen asuntoon, otimme heti saunavuoron. Perisuomalaiseen tyyliin ajankohdaksi valikoitui lauantai. Vuoromme kestää tunnin, eli viikkotasolla vietän ajastani noin 0,6 prosenttia saunassa. Yksi saunavuoro viikossa on siis lähinnä hiiren pieru ajastani.

Mutta joskus piskuinen elämänmuutos muuttaa paljon. Saunavuoron ottamisen jälkeen elämäni on parantunut huomattavasti. Jos nyt joudun valitsemaan minkä tahansa muun ajanvietteen ja saunan väliltä – otan aina sen saunan. En voisi kuvitellakaan elämää ilman viikoittaista löylyhetkeä!

Miten lauantaisauna elämääni muutti? Ainakin viidellä konkreettisella tavalla:

1. Viikonloput rauhoittuivat

Olen levoton sielu, jonka on usein vaikea päättää, mitä tekisi tai mihin menisi. Sykähtelevä luonteenlaatuni on tuskissaan erityisesti viikonloppuisin, kun koko maailma pursuaa mahdollisuuksia. Voisin tehdä mitä vain! Ja juuri sen takia en osaa päättää, mitä teen. Jahkaan ja jahkaan, koska en halua lyödä suunnitelmaa lukkoon, jos jotain parempaa ilmaantuisikin. Lopulta lannistun, enkä välttämättä saa mitään aikaiseksi.

Ongelma on kadonnut lauantaisaunan avulla. Koska haluan mennä saunaan, minun on pakko tehdä valintoja, jotta voin järjestää elämäni sen ympärille. Yhden selkeän aikataulun avulla myös koko muun viikonlopun suunnittelusta on tullut helpompaa.

2. Iho alkoi voida paremmin

Saunassa puunaan koko kropan. Kuorin vartalon kahvikuorinnalla ja levitän kasvoille naamion. Saunan jälkeen maltan käyttää jopa hetken siihen, että rasvaan itseni päästä varpaisiin. Tekee muuten hyvää! Ihoni on muuttunut puolen vuoden aikana pehmeämmäksi, eikä se ole yhtä kuiva kuin aiemmin.

Innokkaan saunojan iho ei kuivu yhtä herkästi kuin saunaa vieroksuvan.

Omalla kohdallani muutos johtuu todennäköisesti erityisesti siitä, että hoidan ihoani entistä paremmin. Mutta tutkimusten mukaan myös sauna itsessään tekee hyvää hipiälle. Innokkaan saunojan iho ei kuivu yhtä herkästi kuin saunaa vieroksuvan. Saunomisesta saattaa olla apua myös erilaisiin ihosairauksiin, kuten psoriaasikseen ja tulehtuneeseen ekseemaan.

3. Yläselkäjumit vähenivät

Saunan jälkeen kroppani tuntuu huomattavan rentoutuneelta, kuten arvata saattaa. Vaikutus ei kuitenkaan ole jäänyt pelkästään saunan jälkeisiin tunteihin. Istumatyöläisenä kärsin yläselän jumeista ja kolotuksista. Niitä ei ole ollut läheskään yhtä usein sen jälkeen, kun olen aloittanut säännöllisen saunomisen.

Sauna lievittää tutkitustikin kipuja. Löylyn lämmöstä on hyötyä erityisesti reumapotilaille, joiden kivut helpottavat lauteilla. Valitettavasti osalle kivut palaavat seuraavana päivänä entistä kovempina.

4. Parisuhde parani

Yhteinen tunti rauhallisessa saunassa on tehnyt mainiosta suhteesta entistä paremman. Saunassa olemme ottaneet tavaksi keskustella syvällisiä – kumpikin on tuonut lauteilla esiin ihan uudenlaisia ajatuksia elämästä, unelmista ja arjesta. Keskustelut ovat auttaneet huomioimaan toista paremmin myös saunan ulkopuolella.

Saunassa voi vain hengittää, antaa mielen vaeltaa ja rauhoittua.

5. Opin pysähtymään edes kerran viikossa

Hektisessä arjessa ei ole itsestään selvää, että pysähtyy, sulkee silmänsä ja keskittyy hiljaisuuteen. Sauna tarjoaa siihen täydelliset puitteet. Siellä voi ilkosen alasti ollessaan vain hengittää, antaa mielen vaeltaa ja ihan vain olla.

Mitä seuraavaksi?

Tällä hetkellä saunon vain kerran viikossa, mutta olen ottanut tavoitteekseni lisätä saunakertoja. Esikuvani sauna-asioissa on ehdottomasti Helsingin Uutisten haastattelema Tero Hannila. Viisikymppinen saunahullu on saunonut joka ikinen päivä 2000-luvun alusta asti. Hannila itse uskoo, että saunominen on hänen raudanlujan terveytensä salaisuus.

– Saunan terveysvaikutukset ovat kiistattomat: minulla ei ole flunssia, ja verenpaineeni on laskenut saunomisen ansiosta, hän kertoi HU:lle.

Tiede ei ole pystynyt todistamaan, että sauna parantaisi vastustuskykyä. Mutta eipä siitä haittaakaan ole havaittu koituvan! Päinvastoin: saunan on huomattu hellivän erityisesti sydämen, keuhkojen ja aivojen terveyttä.

Lue myös:

Päätin alkaa mennä yhdeksältä nukkumaan – elämäni muuttui täysin

Sari, 51, antoi palaa keski-iässä: ”Päätin, että haluan kokea seksiä 50 miehen kanssa”

Kuukausi lankutusta, kyykkäämistä ja portaiden kävelemistä – testasimme, mitä pieni päivittäinen muutos saa aikaan

Eikö seksi maistu? Kokeile tätä pientä muutosta arjessasi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?