Timo luopui juustosta – vaikutukset näkyvät kasvoista

41-vuotias Timo aloitti ”juustolakon” – eikä ole harkinnut sen lopettamista.

Rasvaa tihkuva juusto on monen rakkaus.

22.3.2018 14:38 | Päivitetty 22.3.2018 23:09

Kermainen, suuhun sulava, tiukka, lempeä, tuoksahtava, kunnon haisuli. On helppo rakastaa juustoja, suorastaan hurahtaa niihin.

Painonhallinnan kannalta juustoissa on kuitenkin miinuspuoli: esimerkiksi sadassa grammassa perusedamia on 340 kilokaloria. Kevyessä versiossa kilokaloreita on vain noin sata vähemmän. Valkohomejuustosssa kilokaloreita voi olla hulppeasti yli 460. Juustossa on runsaasti rasvaa, siitä ei pääse mihinkään.

Timo, 41, totesi noin vuosi sitten, että juustojen syönti oli riistäytynyt käsistä. Emmentalia, edameja, kermajuustoa – niitä kului arviolta puoli kiloa viikossa. Juuston syönnistä oli tullut tapa ja tottumus.

– Syön paljon leipää, sitä kuluu kahvin kanssa. Leipä on heikkouteni, ja leipää tehdessä juustoa tuli siivutettua aina pari ylimääräistä siivua, Timo kertoo.

Juusto kuuluu Timon mielestä leivän päälle siinä missä makkara ja margariini.

– Juusto on rasvaista ja voileipä toistaa rasvan ja hiilihydraatin pyhän liiton. Kaikki, mikä on rasvaista, maistuu hyvältä. Lisäksi ruokasuositukset suosittavat syömään muutaman siivun kalsiumin saannin vuoksi.

Yllättävän helppoa

Timo ryhtyi juustolakkoon, koska hän halusi pitää painonsa kurissa urheiluharrastuksen vuoksi.

– Söin normaalisti, mutta paino tahtoi aina nousta. Aloin miettiä, mistä kiikastaa. Hoksasin syöväni paljon juustoa ja jätin juustot aluksi kokeeksi ostamatta.

Lopulta Timo lopetti juustojen ostamisen kotiin kokonaan.

– Pian huomasin, etten kummemmin juustoa enää kaipaakaan.

Timo korvasi juuston kalkkunaleikkeillä ja ryhtyi syömään hapanmaitotuotteita kalsiumin tarpeen täyttämiseksi. Se oli yllättävän helppoa.

– En ole sortunut. Muutaman kerran olen ostanut parmesaania ruoanlaittoa varten, mutta en pidä sitä ongelmana vähäisen määrän vuoksi.

Juuston tilalle ei tullut uusia herkkuhimoja.

– Syön vähän enemmän pähkinöitä kuin ennen, mutta ne eivät ole varsinaisesti herkku.

Se näkyy päälle päin

Juuston syönnin lopettaminen näkyy Timossa. Paino tippui ja ihokin saattoi hiukan kirkastua.

– Peruspaino tippui parissa kuukaudessa kaksi kiloa, eikä se ole tullut takaisin. Voi olla, että silmäpussit laskivat vähän. Juustohan on aika suolaista, Timo sanoo.

Timo ei edelleenkään osta juustoa kotiin eli lakko jatkuu.

– Jos sitä tulee jossain ruuassa vastaan, en kuitenkaan kieltäydy.

Timon nimi muutettu.

Korjaus 22.3.2018 klo 23.07: Korjattu juustoesimerkkien energiamäärät kilokaloreiksi. Aiemmin jutussa puhuttiin kaloreista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?