Matti: ”Erkaannuin ruumiistani ja näin, kun minua vietiin leikkauspöydälle”– tutkija selventää, mistä kuolemanrajakokemuksissa on kyse

Vaikeasti selitettävä kokemus voi ravistella koko olemassaolon tarkoitusta.

Moni kertoo nähneensä valoa hetkellä, jolloin kuolema kävi lähellä.

8.3.2018 19:00

– Lähdin menemään pitkin tunnelia, jonka päässä näkyi valoa. Muistan sen hyvin, koska kaikki kivut loppuivat ja lähdin leijailemaan. Sitä ei voi sanoin kuvata, sille ei vain ole sanoja.

Näin kuvaa 58-vuotias Katja kokemustaan hetkellä, jolla hän meinasi kuolla.

Kuolema vaivaa länsimaisen ihmisen mieltä. Se voi tuntua pelottavalta tai uhkaavalta. Kuolemalle on monia kiertoilmaisuja, kuten ”siirtyi ajasta ikuisuuteen” tai ”poistui keskuudestamme”. Syystäkin monia kiinnostavat myös niin sanotut kuolemanrajakokemukset. Niistä keskustellaan aiempaa enemmän.

Aiheesta kirjan kirjoittanut teologian ja filosofian maisteri Miia Kontro määrittelee kuolemanrajakokemuksen ”elämykselliseksi kokemukseksi, jossa ihminen kokee käyneensä elämän ja kuoleman rajalla tai lähellä kuolemaa.”

– Sekä termi itsessään että sen määrittely ovat tuottaneet ongelmia tutkijoiden keskuudessa jo ilmiön tutkimisen alkuajoista lähtien. Englanninkielinen termi near-death-experience viittaa kuoleman läheisyyteen, kun taas suomenkielinen termi korostaa rajaa elämän ja kuoleman välillä, Kontro sanoo

On kuitenkin hankalaa määritellä, missä menee elämän ja kuoleman välinen raja ja kuinka lähellä kuolemaa ihminen on käynyt.

– Ongelmallisia ovat myös kokemukset, joissa kokija ei ole ollut hengenvaarassa, mutta on silti kokenut vastaavanlaisen kokemuksen kuin kliinisestä kuolemasta elpynyt kokija.

 Koin kuolemanrajakokemuksen sillä tavalla, että erkaannuin ruumiistani ja näin, kun minua vietiin leikkauspöydälle. Koin jonkinlaisen autuuden ja minulla oli käsitys siitä, että nyt minä kuolin ja ruumiistani viedään siellä.- Matti, 72

Kokemus on ihmiselle aito

Tärkeintä onkin Kontron mukaan suhtautua jokaiseen kertomukseen sekä kriittisesti että avoimin mielin sekä kunnioittaa jokaisen ihmisen yksilöllistä kokemusta. Se voi olla hänelle itselleen valtavan merkityksellinen.

– En ole pyrkinyt todistamaan esimerkiksi sitä, että taivas tai helvetti on olemassa. Sen sijaan olen halunnut selvittää, miten yliluonnollinen, vaikeasti selitettävä kokemus voi vaikuttaa ihmiseen ja toimia jopa positiivisena voimavarana elämässä. Elämän ja kuoleman kysymyksissä ”totuuden etsiminen” ei ole se ainoa näkökulma, vaan ilmiöitä voi tutkia myös kokijan omasta näkökulmasta, jossa kokemus on kokijalle itselleen tosi ja tärkeä.

Kuolemanrajakokemuksista kertominen omalla naamallaan ja nimellään on Suomessa silti vielä harvinaista.

– Ihmiset pelkäävät usein sitä, että toiset tyrmäävät kokemuksen, joka on kokijalle itselleen aito ja merkityksellinen. Esimerkiksi hoitohenkilökunnalle uskoutuneet ovat kohdanneet mitätöintiä ja kokemuksensa selittelyä hallusinaatioksi.

 Siinä rotkon reunalla, töyräällä, seisoivat kaikki omaiseni, jotka olivat kuolleet. He seisoivat vierekkäin kuolinjärjestyksessä ja katsoivat minua, sillä olimme vastakkain. Kukaan ei puhunut mitään - ei mitään, että “älä tule tänne viedä”. Katsoimme vain toisiamme.- Raija, 68

Myönteiset vaikutukset

Useimmiten kuolemanrajakokemuksella on positiivisia jälkivaikutuksia. Kuolemanpelko voi hävitä, kiinnostus hengellisyyttä kohtaan kasvaa, käsitys rakkaudestakin voi muuttua ja elämä tuntua uudella tavalla arvokkaalta. Kokemus ravistelee käsityksiä koko olemassaolon tarkoituksesta.

– Kuolemanrajakokemus lisää usein arvostusta elämää kohtaan ja auttaa kokijaa oman läheisen kuolemasta selviytymisessä, koska itsellä on kokemus siitä, että läheinen on hyvässä paikassa ja hänellä on kaikki hyvin. Moni näkee kokemuksessaan edesmenneitä omaisiaan, jolloin heille syntyi usko jälleennäkemiseen tuonpuoleisessa. Se toi lohtua surun keskellä.

Jotkut taas haluavat unohtaa kokemansa ja jatkaa elämää maan päällä ilman sen suurempia pohdintoja tuonpuoleisesta.

Valoa

Miia Kontron kirja Portilla – suomalaisia kuolemanrajakokemuksia (Atena) ilmestyi maaliskuussa. Se sisältää kaikkiaan 22 kuolemanrajakertomusta.

– Yhteistä useimmissa kertomuksissa ovat kokemus valosta ja tunnetason kokemukset ilosta, rakkaudesta, rauhasta tai harmoniasta.

Kontron mieleen on etenkin jäänyt 72-vuotiaan Kalevin kertomus.

– Hän kertoi käyneensä valo-olennon kanssa keskustelua sielun yhtymisestä jumaluuteen, jossa ihmisen minätietoisuus katoaa. Siinä oli informaatiota, jota hänellä ei ennen ollut ja se johdatti häntä omanlaiseensa hengellisyyteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?