Missä jamassa henkinen kuntosi on? Tee nopea testi!

Fyysisestä kunnosta puhutaan paljon, mutta henkisiä lihaksia ei kannata jättää sen varjoon.

Henkistäkin kuntoa voi treenata.

20.2.2018 13:02

Mikä ihmeen henkinen kunto? Hyvä henkinen kunto ei ole pelkästään ongelmien puuttumista, vaan sen avulla jaksaa paremmin.

Avainasia on se, että omat voimavarat ja kuormitus ovat tasapainossa. Silloin tiukoissakin tilanteissa löytyy kykyä katsoa eteenpäin. Jos taas pienetkin asiat ärsyttävät jatkuvasti tai koko ajan masentaa, henkistä kuntoa saattaa olla syytä vahvistaa.

– Kun henkinen kunto on hyvä, pystyy kokemaan sekä myönteisiä että kielteisiä tunteita. Vastoinkäymisistä kykenee selviämään ja käsittelemään ikävät tunteet ja ajatukset, sanoo Kirsikka Kaipainen Headsteadista.

Headstead kehittää verkko-ohjelmia, joiden avulla omaa henkistä kuntoaan voi lujittaa.

Kehitä kuntoasi

Henkinen kunto kehittyy samoin kuin fyysinenkin: tarvitset sekä monipuolista rasitusta että lepoa hyvässä suhteessa.

– Rasitusta toki niin, että kehität itseäsi ja saat sopivasti haastetta. Vastoinkäymisiä tulee väistämättä. Ne kuuluvat elämään, Kaipainen sanoo.

Liiallinen kuormitus voi johtaa työuupumukseen, mutta työuupumus voi syntyä myös siitä, että työ ei ole riittävän haastavaa. Toisin sanoen uupumusta voi aiheuttaa se, jos ei saa käytettyä kykyjään ja voimavarojaan.

Ja testaa!

Omaa henkistä kuntoa kannattaa testata. Jo pelkkien kysymysten miettiminen voi tuottaa uusia oivalluksia. Kun testin tekee vähän ajan kuluttua uudelleen, voi nähdä, onko omassa kunnossa tapahtunut kehitystä. Henkinen kunto on aina yksilöllinen asia.

Testaa oma henkinen kuntosi:

Jos testi ei näy laitteellasi, voit tehdä sen myös täällä.

Kysely on muokattu 14 kysymyksen Mental Health Continuum Short Form -kyselyn pohjalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?