Kolmenkympin kriisi mullisti Marin, 41, elämän: vaihtoon menivät mies, työ ja ajatusmaailma - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kolmenkympin kriisi mullisti Marin, 41, elämän: vaihtoon menivät mies, työ ja ajatusmaailma

Mari eli kolmekymppiseksi asti tasaista elämää. Sitten hän rakastui toiseen mieheen.

10.2.2018 9:53

Miksi en uskaltaisi? Haluanko katsoa vierestä, kun joku muu uskaltaa?

Näitä kysymyksiä Mari, 41, miettii nykyään, jos jokin uusi ja erilainen epäilyttää. Hän on entinen muiden miellyttäjä ja nykyinen uskaltaja, jonka elämä meni uusiksi kolmenkympin kriisissä.

Marin elämä näytti 29-vuotiaana hyvältä. Oli kaksi lasta, kiva koti, hieno auto, turvallinen ammatti ja ihan hyvä mies. Työ oli tylsää, mutta koulutusta vastaavaa. Mari oli kouluttautunut samalle alalle kuin vanhempansa aikanaan ja jäänyt vuosiksi samaan yritykseen töihin.

– Ajauduin ja menin virran mukana. Kuvittelin, että näin kuuluu elää ja olla, hän kertoo.

Kolmenkympin kriisi alkoi klassisesti: Mari ajatteli olevansa melko tyytyväinen elämäänsä ja parisuhteeseensa. Kunnes ihastui toiseen mieheen.

– Kiltille ja perhe-elämää elävälle naiselle se oli hirveä sokki. Miten voin rakastua, kun minulla on jo hyvä mies? Tuli herätys, että pitää alkaa tehdä päätöksiä.

Mari kertoo eläneensä tiiviissä symbioosissa miehensä kanssa. Kaikki tehtiin yhdessä, samoin kuin Marin omilla vanhemmilla oli tapana. Mari koki elävänsä lapsilleen, työlleen ja puolisolleen. Samaan aikaan hän osasi olla myös väärällä tavalla itsekäs.

– Elin toisten kautta ja toisaalta rajoitin hirveästi muita siinä samalla. Jos puoliso olisi vaikka halunnut lähteä johonkin yksin, en olisi osannut päästää.

”Napanuora piti katkaista”

Lopulta Mari päätyi kertomaan puolisolleen, että on rakastunut toiseen. Pariskunta päätti jatkaa eri teitä. Mari ja ex-puoliso asuivat lähellä toisiaan, joten lapset saattoivat asua isänsä ja äitinsä luona vuoroviikoin. Mari oli rakastunut ja tunsi itsensä vapaaksi, vaikka ryhtyikin heti suhteeseen ihastuksensa kanssa. Toki ero myös koetteli.

– Makasin vuokra-asunnon lattialla pahvilaatikoiden keskellä, kun lapset olivat eksällä. Mietin, että jos nyt tipun, mikään ei ota kiinni. Olen luopunut kaikesta.

Ero laittoi testiin ystävyyssuhteet, mutta myös suhteen omiin vanhempiin. Vaikka Marin vanhemmat eivät olleet koskaan ääneen vaatineet mitään tyttäreltään, hän koki eläneensä niin kuin vanhemmat olivat halunneet. Koska Marin liitto oli näyttänyt ulospäin toimivalta, ero oli vanhemmille yllätys.

– He olivat järkyttyneitä eivätkä voineet ymmärtää, kuka tuollaista tekee. Napanuora piti katkaista. Nykyään minulla on vanhempiini paljon aikuisempi suhde.

Lisää itsetuntemusta ja uusia ajatuksia

Kolmenkympin kriisi sai Marin pohtimaan myös ammatinvalintaansa uusin silmin. Hän päätyi opiskelemaan kokonaan uutta alaa. Muutama vuosi sitten hän sai opintonsa päätökseen ja työllistyi uudessa ammatissaan.

Ihmissuhteiden ja työn kriisi myllersi Marin ajatusmaailman.

– Sain lisää itsetuntemusta. Aiemmin välttelin negatiivisia tunteita, mutta nyt uskallan kokea niitä. Tunnistan vaikkapa väsymyksen, kateuden ja mustasukkaisuuden, Mari sanoo.

Muutoksen myötä tunnesyöminen jäi historiaan, ja entisestä sohvaperunasta kuoriutui liikkuja, joka suunnittelee osallistuvansa elämänsä ensimmäiseen juoksutapahtumaan tänä keväänä.

Ylipäätään Mari kokee uskaltavansa nykyään enemmän kuin ennen.

– Olen oppinut valitsemaan myös sen vaikeimman vaihtoehdon, en vain sitä, mikä on helpointa. Uskallan myös sanoa, että tarvitsen apua.

Lue myös:

Vuosi sitten Helka sinnitteli Kelan päivärahalla – sitten hän teki kaksi listaa, jotka muuttivat koko elämän

Turkulainen nuoripari myi koko omaisuutensa ja muutti Kanarialle: ”Pimeys vaikutti vuosi vuodelta pahemmin”

Sari, 51, antoi palaa keski-iässä: ”Päätin, että haluan kokea seksiä 50 miehen kanssa”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?