Psykopaatteja on ympärillämme enemmän kuin tajuammekaan – asiantuntija antaa hyytävän esimerkin

”Jos toinen on liian hyvä ollakseen totta, hän yleensä on sitä.”

Psykopaatti voi vahingoittaa monen ihmisen elämää.

Erään luennon jälkeen nuori mies tuli vuorovaikutuskouluttaja Thomas Eriksonin puheille. Hän asettui Eriksonin eteen, tuijotti häntä rävähtämättä silmiin ja ilmoitti, ettei hän sovi Eriksonin Idiootit ympärilläni -kirjan ihmiskuvauksen. Miestä kiinnosti kuitenkin se, miten hän pystyisi sopeuttamaan omaa käytöstään ja hyödyntämään tietämystään. Välillä mies hymyili, mutta se muistutti lähinnä irvistystä.

Myöhemmin selvisi, että samainen mies oli saatu kiinni puolen miljoonan euron arvoisten tutkimusvälineiden kavaltamisesta. Sitä ennen hän oli saattanut kaksi naisopiskelijaa raskaaksi. Toisen hän oli saanut erotettua koulusta, koska hän väitti naisen ahdistelleen häntä seksuaalisesti. Muutakin oli sattunut, mutta mies oli opetellut esittämään mukavaa tyyppiä.

Eriksonin mukaan miehen toiminta on oiva esimerkki psykopaattisesta käytöksestä.

– Psykopaatit valehtelevat, manipuloivat ja huijaavat. He eivät tunne katumusta eivätkä empatiaa tai sympatiaa. Silti he voivat olla hyvin viehättäviä, Erikson sanoo.

Hän on kirjoittanut psykopaateista kirjan Psykopaatit ympärilläni – kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena). Yhtenä työkalunaan Erikson käyttää DISA-kieltä eli värijärjestelmää, jonka avulla hän kuvailee erilaisia ihmistyyppejä.

Thomas Eriksonin mukaan psykopaatista voi kuoriutua kavalasti kuin paras ystäväsi.

Psykopaatit ympärillämme

Psykopatia on yksi persoonallisuushäiriön muoto. Persoonallisuushäiriöt ovat joustamattomia ajatus- ja käyttäytymismalleja, jotka näkyvät sosiaalisissa suhteissa.

Eriksonin mukaan psykopaatteja on keskuudessamme enemmän kuin ehkä tajuammekaan. Kirjailija mainitsee viimeaikaisen tutkimuksen, jonka mukaan heitä on väestötasolla 2–4 prosenttia. Naisia arvellaan olevan enemmän kuin miehiä. Psykopaattien vaikutus osuu isoon joukkoon ihmisiä.

– Missioni ei ole pelotella, vaan auttaa ihmisiä ymmärtämään todellisuutta, Erikson sanoo.

Kyllähän me haluamme ymmärtää! Toisten ihmisten käytös kiehtoo meitä silloinkin kun se on pelottavaa tai luotaantyöntävää. Ja kukapa ei haluaisi oppia välttämään ihmisiä, jotka viis veisaavat muista.

Tunnista manipuloija

Jokainen tylysti käyttäytyvä tyyppi ei ole psykopaatti. Psykopaatteja luokitellaan esimerkiksi tällä listalla. Siinä kuvataan 20 eri piirrettä, joista psykopaatin voi tunnistaa. Piirteitä ovat muun muassa patologinen valehtelu, kovuus ja tunteettomuus, lipevyys, petkuttaminen, väkivaltaisuus ja rikollinen toiminta.

Psykopaatti on mestarillinen manipuloija. Hän saattaa etsiä varsin taitavasti sinusta heikkoja kohtia, jotta hän voi käyttää niitä hyväkseen. Psykopaatti osaa huijata sinut antamaan esimerkiksi rahaa ja maksamaan kaikki laskut. Silti hän saa helposti sinut kyseenalaistamaan omat sanasi ja tekosi.

– Kannattaa verrata, mitä ihminen sanoo ja mitä hän tekee, Erikson ohjeistaa.

Psykopaatti on lannistumaton eikä hän osaa katua omaa käytöstään. Siksi psykopaatteja löytyy Eriksonin mukaan myös monilta jalustoilta, johtotehtävistä sekä historiankirjoista. Heillä voi olla runsaasti karismaa, viehätysvoimaa ja liittolaisia, mikä tekee psykopaateista entistä vahvempia.

Toimi näin

Psykopaatti ei ole psyykkisesti sairas. Hän ei voi parantua eikä muuttua, siksi häntä ei kannata Eriksonin mukaan haastaa. Jäät aina kakkoseksi.

– Kuin yrittäisit sanoa kissalle, että älä metsästä hiiriä.

Psykopaattisesti käyttäytyviä kannattaa yksinkertaisesti välttää. Lisäksi heidän käytöstään kannattaa dokumentoida.

Jos vaikka epäilet, että työtoverisi tai esimiehesi on psykopaatti, säilytä hänen lähettämänsä sähköpostit ja tallenna puhelinkeskustelut. Silloin saat todistusaineistoa hänen toiminnastaan.

Myös hyvä itsetuntemus voi Eriksonin mukaan auttaa suojautumaan psykopaatin manipuloinnilta. Omiin tuntemuksiin ja omanarvontuntoon kannattaa luottaa eikä antaa toisen johdatella.

– Jos toinen on liian hyvä ollakseen totta, hän yleensä on sitä.

Katso alla olevalta videolta, mitä sosiaalipsykologi Janne Viljamaa kertoo työpaikoille pesiytyneistä psykopaateista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?