Köyhyys, pituus, isättömyys… 13 asiaa, joita tunnetut suomalaiset ovat hävenneet - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Köyhyys, pituus, isättömyys… 13 asiaa, joita tunnetut suomalaiset ovat hävenneet

Kuvituskuva
Julkaistu: 31.1.2018 16:34

Häpeä on kaikille tuttu tunne – myös julkkiksille.

Lähes kaikki ihmiset tuntevat häpeää, myös julkisuuden henkilöt. Usein nolostelun syytkin ovat samankaltaisia kuin meillä tavallisilla pulliaisilla. Ainakin tällaisia asioita suomalaiset kuuluisuudet ovat kertoneet hävenneensä.

Fyysiset ominaisuudet

1. – Fakta on, että olen epäfyysinen. Olen niin epäurheilullinen, että sain koulussa ehdot liikunnasta. Mikään ei ole niin nöyryyttävää kuin pyytää Stadikan uimavalvojalta kuittausta ehtolappuun. Pari vuotta sitten löysin ensimmäisen edes vähän urheilullisen asian elämääni, kun aloin harrastaa paljasjalkajuoksua, sanoo näyttelijä Jenni Kokander.

2. – Ala-asteella minulla oli ärrävika, jota koetin peitellä. Sen vuoksi olin epävarma ja ujo. Minulla ei ollut juurikaan frendejä, kertoo juontaja Roope Salminen.

3. – Olen aina ollut pitkä, mutta aiemmin en oikein hyväksynyt sitä. Olin koulussa aina luokan pisin poika, mutta yritin pienentää itseäni ja olla erottumatta joukosta. Armeijassa pituudekseni mitattiin 191 senttiä. Olisin todennäköisesti päässyt 193 senttiin, jos en olisi silloinkin yrittänyt olla vähän pienempi kuin olin. On hassua, että pidin aina pituuttani huonona juttuna, vaikka siitä on lopulta ollut enemmän hyötyä kuin haittaa, sanoo näyttelijä Tommi Korpela.

4. – Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo. - - Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, paljastaa näyttelijä Kiti Kokkonen.

5. – Olen tuntenut häpeää erilaisuudestani ja pelännyt, muuttuuko ihmisten suhtautuminen, jos he tietävät siitä. Se taas tuntuu ihan toopelta, koska olen itse ennakkoluuloton ja suvaitsevainen kaikkia muita kohtaan – miksi he suhtautuisivat minuun toisin? Kelailen niin, että pelon ja häpeän tunteet ovat nousseet tietämättömyydestäni. Kun sain diagnoosini [intersukupuolisuudesta], ei siitä ollut infopakettia ja toimintaohjeita tarjolla. Olen oppinut vasta ajan kanssa ja itse tietoa penkomalla ymmärtämään, mistä on kyse, kertoo tanssija Laura Allonen.

Perhe

6. – Lapsena minun piti salailla isättömyyttäni. Asuimme Oulussa kolmistaan äitini ja tätini kanssa, enkä voinut milloinkaan tuoda kavereita kotiin. Siihen aikaan aviottomia lapsia hävettiin. Jos niitä oli, niistä vaiettiin, muusikko Kauko Röyhkä sanoo.

Raha

7. – Ei tuntunut kivalta, kun jouduin hakemaan luokan edestä opettajalta vaateavustuslappua, muistelee näyttelijä ja ohjaaja Tiina Lymi.

8. Olen hävennyt aivan jumalattomasti sitä, että olimme köyhiä. Olen kiljunut pää punaisena äidilleni, kun en pystynyt ymmärtämään, miksei meillä ollut varaa mihinkään, tunnustaa ruokabloggaaja Hanna Gullichsen.

Terveys

9. Kivut ovat syöneet energiaani. Synkimpinä hetkinä olen käynyt läpi monenlaisia tunteita aina itsesäälistä epätoivoon ja häpeään. On käynyt mielessä, olenko nyt pettänyt kaikki, joille olen ollut esimerkkinä ja innoittajana? Ja samalla kuitenkin tiedän, että en. Tämä on minun elämääni, eikä sairauksille voi mitään, toimittaja Raakel Lignell pohtii.

10. – Muistan, miten vielä hississä matkalla psykiatrin vastaanotolle mietin, että tämä on niin noloa ja minua hävettää, koska minullahan on kaikki asiat hyvin, sanoo muusikko Jannika B.

Mokat

11. – Olen lähettänyt noloja viestejä yöllä, kun olen ollut ulkona pikkuhumalassa, kertoo laulaja Anna Abreu.

12. – Kaaduin keikalla rumpujen päälle. Talo oli täynnä jengiä. Se hävetti, mutta samalla nauratti. Tilanne vain nosti koko tunnelmaa. Yleisökin oli ihan fiiliksissä, kun pääsin ylös rumpujen takaa, laulaja Sanni muistelee.

13. – Vietin iltapäivän Pasilan juoppoputkassa. Verikokeet paljastivat hurjat lukemat. Kortti jäi kuivumaan ”sheitsemäksi” kuukaudeksi. Jos jotain elämässäni häpeän, niin tätä, muusikko Jouni Hynynen sanoo.

Lue lisää:

”Lievänä häpeä on tärkeä tunne” – häpeätutkija kertoo, mistä häpeä johtuu ja kuinka siitä voi päästä yli

Näitä 7 asiaa häpesimme omissa vanhemmissamme teineinä – aikuiset naiset paljastavat nyt

Teini-iässä tanssija Laura Allonen sai kuulla olevansa intersukupuolinen: ”Olen pelännyt ihmisten suhtautumista”

148,5-senttinen Kiti Kokkonen kertoo, miten pituus vaikuttaa elämään – välttyi tarkastusmaksulta metrossa

Tuoreimmat osastosta