Saara jätti Suomen ja elää nyt unelmaansa Euroopan aurinkoisimmassa kaupungissa: ”Olen täällä rohkeampi” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Saara jätti Suomen ja elää nyt unelmaansa Euroopan aurinkoisimmassa kaupungissa: ”Olen täällä rohkeampi”

”Olen täällä spontaanimpi ja rohkeampi.”

Saara Helkala rohkaisee kaikkia elämään omannäköistä elämää.­

6.1.2018 8:05

Oli arkiminä ja lomaminä. Paljon matkusteleva Saara Helkala mietti aina reissuissa sitä, miten erilainen ihminen hän lomalla olikaan. Ulkomailla Saara pystyi aina olemaan hiukan kivempi, rennompi ja rohkeampi. Päivä päivältä hän huomasi pitävänsä lomaminästään enemmän.

Lomalla Lissabonissa Saara rakastui: kaupunkiin, sen Pariisia muistuttavaan vaaleanpunaiseen auringonlaskuun. Välillä kaupunki oli kuin San Fransisco pastellitaloineen ja jyrkkine mäkineen.

Joko arvaat? Saaran oli lähdettävä. Hän oli silloin 35-vuotias, jo työelämää nähnyt graafikko.

– Hain opiskelemaan kaksivuotista maisteritutkintoa. Oli siis vielä mahdollisuus palata töihin opintovapaan jälkeen. Tuntui siltä että elämä Suomessa olisi vain ”holdissa” pari vuotta ja voisin helposti palata sinne valmistuttuani. Oltuani kaksi vuotta ulkomailla, Suomeen palaaminen ei kuitenkaan enää houkutellut.

Miksi juuri Portugali?

– Koska teen työkseni visuaalista suunnittelua. Kaupungin kauneus tuntui tuovan minulle todella paljon inspiraatiota. Ja se aurinko: Lissabonissa on eniten aurinkoisia päiviä koko Euroopassa.

Portugali on Saaran mielestä kiehtova maa, joka sopii yllättävän hyvin suomalaiselle.

– Portugalilaiset ihmiset tuntuivat jollain tapaa samanhenkisiltä kuin suomalaiset. Vaikka ollaan Etelä-Euroopassa, ei täällä olla hurjan äänekkäitä ja puhuta taukoamatta vain siksi, ettei hiljaisia hetkiä tulisi. Portugalin kansallismusiikki, surumielinen Fado tuo esiin myös kansan melankolista puolta. Sekin vetoaa suomalaiseen.

Rennompaa elämää

Arkisinkin voi lähteä ulos syömään, ja juoda vielä iltakymmenen jälkeen pari lasillista viiniä. Jos huomenna väsyttää, juodaanpa sitten pari espressoa enemmän! Portugalilainen elämäntyyli on suomalaista eloa rennompaa ja spontaanimpaa. Kaiken ei tarvitse olla aikataulutettua.

– Portugalilaiset tuttuni sanovat usein arvostavansa hyvää elämää rahaa enemmän. Heille se tarkoittaa sitä, että voi käydä rannalla, syödä hyvin ja tavata ystäviä. Designkalusteilla sisustetut kodit ja kalliit autot tuntuvat vierailta asioilta. Enemmän halutaan panostaa siihen, että jokapäiväinen elämä olisi nautinnollista.

Töitä toki tehdään, mutta ihmiset puhuvat titteleistään ja töistään yleensä vähemmän kuin Suomessa.

Freelancerin tyypillinen työpäivä

Saara tekee työkseen graafista suunnittelua ja kirjoitustöitä freelancerina. Kotoa käsin tai toisinaan kahvilassa tai kirjastossa.

– Työpäiväni on yleensä kaksi erillistä työrupeamaa. Toisen teen aamupäivällä ja toisen illalla. Päivällä aurinkoiseen aikaan haluan pitää omaa aikaa, jolloin tapaan ystäviä lounaan tai kahvin merkeissä tai luen vaikkapa kirjaa katukahvilassa.

Joskus Saara vain kävelee ympäri kaunista Lissabonia. Aina löytyy jotain uutta nähtävää eri kaupunginosista.

– Minulle on todella tärkeää se, että elämässäni on tyhjää aikaa. Uskon vahvasti siihen, että uudet freesit ajatukset syntyvät tyhjyydestä ja tylsyydestä.

Lisää rohkeutta kirjoittamiseen

Aikuisiällä toteutettu irtiotto ja ulkomaille muutto ovat tuoneet Saaran elämään rohkeutta tehdä valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja.

– Ulkomaille muuton jälkeen aloin esimerkiksi kirjoittaa paljon henkilökohtaisia, novellimaisia tekstejä elämästäni ja julkaista niitä blogissani. Nyt uskallan haaveilla jo kirjan kirjoittamisesta.

Minäkuva päivittyi muuton myötä.

– Olen täällä spontaanimpi ja rohkeampi. On tietysti myös oltava sosiaalisempi, kun muuttaa maahan, josta ei tunne lähes ketään, Saara sanoo.

Hyvinvoinnin lähteillä

Portugalin talvet eivät ole pitkiä, kylmiä ja pimeitä. Se vaikuttaa hyvinvointiin, Saara myöntää.

– On paljon enemmän energiaa. Samoin halvat kasvikset ja hedelmät ilahduttavat ruokakaupassa joka kerta. Tietysti hyvinvointiini vaikuttavat paljon myös ihmiset. Minulla on Lissabonissa ystäviä, joiden kanssa voin puhua mistä tahansa ja joihin luottaa. Se tuo turvaa vieraassa maassa.

Mikä on parasta, mitä muutto Portugaliin on antanut?

– Olen alkanut ajatella elämästä eri lailla. Ennen saatoin kadehtia ihmisiä, joiden elämässä kaikki tuntui menevän täydellisesti putkeen: ensin hankittiin työ, sitten parisuhde, omistusasunto ja lapsi. Nyt olen alkanut arvostaa sitä, että elämä voi koostua erilaisista kausista, joista jokaisesta oppii paljon. Olen myös nauttinut suunnattomasti siitä, että olen uskaltanut elää ihan omannäköiselläni tavalla, en tehden kaikkea samassa aikajanassa muiden ihmisten kanssa.

Saara ei enää elä sit kun -elämää odottaen seuraavaa viikonloppua, lomaa ja kesää.

– Elän enemmän tässä hetkessä.

Saaran elämästä voi lukea lisää hänen Visual Diary -blogistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?