Nainen, huokuuko sinusta testosteronia? Voi tuottaa kehoon miehisiäkin muutoksia – 7 merkkiä - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Nainen, huokuuko sinusta testosteronia? Voi tuottaa kehoon miehisiäkin muutoksia – 7 merkkiä

Suuri testosteronin määrä saattaa näkyä hiustenlähtönä. Toisaalta karvaa voi kasvaa yllättäviin paikkoihin.

Suuri testosteronin määrä saattaa näkyä hiustenlähtönä. Toisaalta karvaa voi kasvaa yllättäviin paikkoihin.

Julkaistu: 4.1.2018 16:01

Myös naisten kehot tuottavat testosteronia – joskus paljonkin. Runsas hormonituotanto voi näkyä kehossa erikoisina, mutta yleensä harmittomina muutoksina.

Testosteroni mielletään tyypillisesti mieshormoniksi, vaikka todellisuudessa myös naisen keho tuottaa sitä vaihtelevan määrän. Joskus hormonitasot heittelevät ja testosteronin määrä naisella on tavallista korkeampi. Hormonit vaikuttavat aivan kaikkeen – myös siihen, miltä sinusta tuntuu ja miltä näytät.

Lisääntyneessä testosteronimäärässä ei ole mitään vaarallista. Tiesitkö esimerkiksi, että naisen testosteronituotanto tuplaantuu rakastuneena? Mutta jos muutokset ovat yllättäviä ja ilmenevät nopeasti, kannattaa aina selvittää lääkärin kanssa, mistä voisi olla kyse.

Bustle listasi fyysiset merkit, joista tunnistaa runsaan testosteronituotannon:

1. Runsas karvankasvu

Kasvaneet testosteronitasot saavat karvat rehottamaan. Kun naisen keho tuottaa enemmän hormonia, karvoja alkaa ilmestyä sinnekin, minne miehillä yleensä kasvaa karvapeitettä: kasvoihin, rintaan, leukaan, vatsaan ja selkään.

2. Matala ääni

Testosteroni on tärkeä hormoni, joka saa äänen madaltumaan. Myös naisen äänialassa voi tapahtua heilahdus, mikäli keho tuottaa runsaasti testosteronia.

3. Kookas klitoris

Poikkeuksellisen suuri klitoris tunnetaan englanniksi nimellä clitoromegaly. Kun testosteroni jyllää koko kehossa, naiselle voi kasvaa tavallista suurempi klitoris.

4. Hiustenlähtö

Jos naisella on korkea testosteronitaso, hän voi kokea miehille tyypillisen hiustenlähdön: hiukset harventuvat hiusrajasta kärjekkäästi. Nappaa tästä 7 vinkkiä, joilla ehkäiset hiustenlähtöä.

5. Akne

Räjähtikö naama yhtäkkiä? Voit syyttää siitä hormonitoimintaasi: testosteroni saa ihohuokosissa olevan talin määrän lisääntymään. Sen ei niin iloinen seuraus voi olla akne.

6. Lihasmassan kasvu

Kun hormonit hyrräävät, naisen keho voi saada selvästi lisää lihasmassaa – ja sen vastineeksi rinnat voivat pienentyä. Jos muutokset tapahtuvat nopeassa ajassa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

7. Epäsäännöllinen kuukautiskierto

Ei kovin yllättävää: kun hormonitoiminta on epäsäännöllistä, niin ovat myös kuukautiset. Vähäinenkin määrä testosteronia sekoittaa normaalin hormonitoiminnan, jolloin kierrosta tulee epäsäännöllinen tai kuukautiset jäävät kokonaan pois.

Lue lisää:

Kuulu pelitutkija: ”Testosteronipiikki voi tehdä pelaajasta ääliön”

7 tapaa, joilla sekoitat hormonisi

4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

Tuoreimmat osastosta