5 helppoa venytystä, jotka saavat vatsan toimimaan - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

5 helppoa venytystä, jotka saavat vatsan toimimaan

Onko juhlaputken jäljiltä tukala olo? Liikunta auttaa ruuansulatusongelmiin ja helpottaa turvotusta. Kokeile näitä helppoja ja lempeitä venytysliikkeitä!

2.1.2018 17:22

Turvotus, ruuansulatusongelmat ja mahan kivistys ovat inhottavia vaivoja, mutta onneksi mahanpuruihin on monia toimivia hoitokonsteja. Asiantuntijat suosittelevat vatsan turvotteluun esimerkiksi pierukävelylenkkejä tai ruokavaliohoitoa.

Myös venyttely ja jooga voivat auttaa. Kokosimme aloittelijallekin sopivat liikkeet, jotka auttavat turvotukseen ja muihin ruuansulatuksen ongelmiin.

Katso koko kymmenen liikkeen venytysohjelma Me Naisten artikkelista.

1. Eteentaivutus seisten

Eteentaivutus on alaraajoille ja selälle hyvä venytys, joka samalla rentouttaa. Koska liike luo painetta vatsanseudulle, se laittaa myös ruuansulatuksen liikkeelle.

Tee näin: Seiso jalat hieman erillään toisistaan. Taivuta ylävartaloa lantiosta eteenpäin niin, että rinta tulee lähelle reisiä. Jousta hieman polvista. Anna käsien ja ylävartalon roikkua rentoina. Voit laskea ne maahan tai kietoa kädet säärten ympärille. Hengitä kymmenen kertaa syvään sisään ja ulos. Jokaisella uloshengityksellä painaudu lempeästi syvemmälle venytykseen.

2. Rangan kierto istuen

Kiertoliikkeet lisäävät painetta keskivartaloon ja stimuloivat ruuansulatuselimistöä. Tämä liike auttaa lisäksi selän jumeihin.

Tee näin: Istu lattialla jalat suorina. Koukista oikeaa jalkaa ja nosta se vasemman jalan yli. Jalkaterä tulee siis vasemman polven ulkosyrjän viereen. Pidä vasen jalka suorana. Kierrä vasen käsi oikean polven ympäri ja kierrä samalla vartaloa oikealle. Pidä keskivartalo selkä suorana. Pidä asento kymmenen syvän hengityksen ajan. Toista liike myös toiselle puolelle.

3. Selän notkistus ja pyöristys

Selkää pyöristävä liike venyttää keskivartaloa takaa ja edestä. Samalla se laittaa alueen verenkierron liikkeelle, mikä edistää suoliston toimintaa.

Tee näin: Asetu konttausasentoon niin, että kämmenet ovat hartioiden alla ja polvet lantion alla. Notkista sisäänhengityksellä selkääsi nikama nikamalta. Liikkeessä rinta ja katse kääntyvät ylös ja häntäluu kohoaa kohti kattoa. Pysy asennossa pari sekuntia. Uloshengityksellä pyöristä selkääsi niin, että kuvittelet vetäväsi napaa kohti selkärankaa. Anna katseen kääntyä napaa kohti ja leuan pudota rintaan. Toista liike kymmenen sisään- ja uloshengityksen ajan.

4. Polvien halaus eli pieruliike

Tämä asento tunnetaan joogapiireissä kaasunpoistoliikkeenä, koska siinä saattaa helposti päästä paukku jos toinenkin. Me ristimme asennon tuttavallisemmin pieruliikkeeksi. Ruuansulatuksen kannalta pieru on mainio juttu, koska se merkitsee sitä, että suolistoon kertynyt ilma lähtee liikkeelle.

Tee näin: Asetu lattialle selinmakuulle. Vedä polvet kohti rintaa ja halaa jalkoja käsilläsi. Voit heijata polviasi hitaasti puolelta toiselle saadaksesi venytyksen tuntumaan vielä enemmän.

5. Yhden polven halaus

Jos haluat vielä tehostetusti kaasut liikkeelle, toista edellinen liike yhdellä jalalla.

Tee näin: Asetu selinmakuulle ja nosta oikea jalka koukussa kohti rintakehää. Vedä sitä käsillä itseäsi kohti ja pidä asento 10 sisään- ja uloshengityksen ajan. Toista liike vasemmalle puolelle.

Lue myös:

Teetkö sinäkin nämä virheet lankuttaessa? Asiantuntija neuvoo oikean tekniikan

Testaa, missä kunnossa olet! Näihin tuloksiin ikäisesi pitäisi päästä

Päänsärky, väsymys, vatsavaivat – selätä 7 yleisintä terveysongelmaa syömällä oikein

Alaselkä jumissa? Nämä 7 venytystä tehoavat parhaiten selkäkipuun

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?