Oletko uhrautuja vai valikoija? Tapa, jolla syöt konvehtisi, voi paljastaa todellisen luonteesi - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Oletko uhrautuja vai valikoija? Tapa, jolla syöt konvehtisi, voi paljastaa todellisen luonteesi

Nyt tarkkana siellä konvehtirasian äärellä! Se voi kertoa itsestäsi ja muista enemmän kuin arvaatkaan. (Tai sitten ei.)

24.12.2017 15:02

Mikä konvehti suklaarasiaasi jää viimeiseksi? Tuoreen kyselyn mukaan kolme hyljeksityintä Pandan suklaakonvehtia ovat ananas, vadelmamarmeladi ja minttu. Kaikkein karsastetuin on ananas: jopa 18 prosenttia kertoo jättävänsä sen rasiaan viimeiseksi. Suosituimman konvehdin tittelin vie puolestaan pehmeä toffee. Vastaajista 19 prosenttia hotkaisee sen suuhunsa ensimmäisenä.

Samassa Pandan teettämässä kyselyssä selvisi myös, että suomalaiset jakautuvat kahteen leiriin siinä, missä järjestyksessä kaksikerroksisesta suklaarasiasta konvehdit pitäisi syödä. Niukan enemmistön mielestä suklaarasian ylempi kerros pitää syödä tyhjäksi, ennen kuin voi koskea alempana oleviin suklaisiin.

Tämähän ei suinkaan ole vähäpätöinen asia – onhan konvehtirasia keittiöpsykologin lempityöväline. Siksi analysoimme (hyvin epätieteellisesti ja täysin lonkalta), mitä tapa, jolla konvehdit syödään, kertoo syöjästään. Pyysimme vielä ravintovalmentaja-psykologi Hanna Markukselaa ryhtymään hyväntahtoiseen leikkiin ja kertomaan, menikö aivan metsään. (No ei, mutta kyllä tähän silti kannattaa suhtautua huumorilla, hän muistuttaa.)

Mikä näistä sinä olet?

Jemmaaja

Piilottelet parasta rasiaasi ja asetat ne vähän huonommat muiden syötäväksi.

Tämän se kertoo: Et ole valmis jakamaan omastasi, sinä itsekäs!

– Onkohan hän jäänyt jotain vaille lapsuudessaan? Tällainen tapa voisi kehittyä perheessä, jossa kaikista herkuista kilpaillaan. Silloin tulee pelko siitä, että jos ei toimi nopeasti, joku vie kaiken. Jos lapsena on joutunut jakamaan omastaan, aikuisena vahinko otetaan takaisin

Sen lisäksi jotkut voivat haluta näyttää tarjoamalla vieraille vain näennäisesti parasta tai hienointa, mutta sellaista, mikä ei oikeasti ole heidän makuunsa. Ehkä tässä voisi olla myös jonkinlainen show off -meininki kyseessä, sanoo Markuksela.

Kaikki käy

Sinulle kelpaa kaikki. Nappailet suuhusi mitä sattuu.

Tämän se kertoo: Olet mukautuvainen ja helppo, vähän ehkä löperökin. Et piittaa pienistä.

– Hän ei ole löytänyt omaa persoonaansa. Mikä se voisi olla? Hän on tasapainottaja, taviskonvehdinsyöjä. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta elämässä pitäisi olla nousuja ja laskuja. Mistä tällainen tasapainoilu kumpuaa? Onko hän joutunut sopeutumaan lapsuudesta asti?

Parhaat päältä

Siirryt toiseen kerrokseen ennen kuin ensimmäinenkään on loppu, jotta pääsisit syömään kaikki parhaat päältä.

Tämän se kertoo: Joku kuvailisi sinua kärsimättömäksi tai moukkamaiseksi, mutta oikeasti vain tiedät, mitä haluat, ja olet päättänyt saada sen.

– Tämä kertoo omanarvontunnosta. Syöjä arvostaa niin paljon kehoaan ja omaa nautintoaan, että pystyy unohtamaan sosiaaliset normit. Tämä on tavallaan hyvä piirre.

Uhrautuja

Jätät parhaat muille ja uhraudut syömään viikkoja rasiassa pyörineet kuivahtaneet ananaskonvehdit.

Tämän se kertoo: Asetat muiden tarpeet omiesi edelle. Joku päivä jäät vielä muiden jalkoihin.

– Uhrautuja on edellisen, parhaat päältä valitsevan, vastakohta. Heitä pidetään usein anteliaina ja jaloina. Mutta mitä se kertoo, että he syövät epäterveellisiä ja ehkä jopa pahoja konvehteja vain sillä ajatuksella, että kaikki tai pahimmatkin on pakko syödä? Onko se tasapainoista ja kunnioittavaa?

Uhrautujasta tuli heti mieleen ylikiltin ihmisen syndrooma ja tunnelukot, joista on puhuttu paljon. Ne näkyvät uhrautujassa kärjistyneinä.

Ensimmäisenä heistä tulee mieleen kaksi pääryhmää: perheenäidit ja 'roskikset'. Perheenäidit ajattelevat lastensa ja muun perheen parasta ja antavat heidän syödä parhaat päältä. He saavat nautintoa itsensä rääkkäämisestä. Roskikset syövät muiden jämät. He ovat usein miehiä, joiden tarkoituksena on vain ahtaa kaikki menemään. He ovat kilttejä vastuunkantajia, jotka toimivat muiden olkapäänä – jopa oman huonon olon uhalla.

Perheiden ja läheisten pitäisi harkita puuttumista uhrautujien piintyneisiin tapoihin! Heille voisi ostaa oman rasian, johon on kerätty kaikki parhaat konvehdit. Sen jälkeen uhrautujat saisivat syödä rasian aivan yksin, vaikka se onkin heille vaikeaa.

Ja voi uhrautuja olla nuukakin. Hänen on pakko vetää suklaata koko rahan edestä, koska "lautanen on pakko syödä tyhjäksi.

Valikoija

Syöt vain tietyt suklaat ja tutkit tarkasti jokaisen konvehdin sisällön. Rasialle muodostuu jono jälkeesi.

Tämän se kertoo: Olet kontrollifriikki, mutta toisaalta satsaat elämässäsi olennaiseen.

– Hänessä on pahimmillaan pakkoneuroottisia piirteitä. Valinta voi kestää kauan, koska sen hyödyt yritetään maksimoida. Psykologian puolella puhutaan maksimoijista. Maksimoija ei relaa, vaan laskelmoi, etsii parasta vaihtoehtoa ja etenee suunnitelmassaan tarkasti. Päätöksenteko voi olla vaikea prosessi, ja taustalla voi olla perfektionismia.

Keittiöpsykologianalyysi on julkaistu alun perin Me Naisissa vuonna 2015.

Lue myös:

Mitä Facebookin profiilikuva kertoo sinusta? Testaa!

Mitä kaikkea joulutorttuun voi (ja kannattaa) tunkea? Testasimme 9 jännittävää täytettä – kaksi ylitse muiden

Testaa, kenellä julkkiksella on sama syntymäpäivä kuin sinulla!

Me Naisten eeppinen joululauluvisa – selvitä, oletko pihalla kuin kuuraparta vai todellinen joulun ihme

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?