Hyvä olo

MAINOS Novo Nordisk

Tämä on yleinen syy naisen seksikipuihin – lääkäri kertoo, mikä auttaa

Julkaistu:

Seksiä ei tee mieli, jos se sattuu. Gynekologi Pauliina Tuomikoski kertoo, mistä naisen yleisin seksikipu johtuu ja miten sitä voi hoitaa.
Ihanaa kahdenkeskinen ilta murun kanssa – toivottavasti tänään taas tärppää! Vai: Voi ei, yhteinen ilta edessä. Se saattaa tarkoittaa seksiä ja särkyä.

Moni vaihdevuosi-ikäinen nainen kärsii kivuista seksin aikana. Emättimen limakalvoja kirvelee ja aristaa, eikä emätin kostu riittävästi. Kun seksi sattuu, sitä alkaa vältellä. Tähän ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Pauliina Tuomikoski sanoo.

Yleinen syy naisen seksikivuille on vaihdevuosista johtuva estrogeeni-hormonin määrän väheneminen, mikä vaikuttaa myös emättimen limakalvoihin.

– Emättimen limakalvot tarvitsevat estrogeeniä, jotta ne pysyvät vahvoina. Kun estrogeenipitoisuus laskee, limakalvo kutistuu ja kuivuu, Tuomikoski sanoo.

Estrogeenitason heittelyt vaihdevuosi-iässä saattavat vaikuttaa lisäksi naisen mielialoihin ja vähentää halukkuutta. Uusi elämäntilanne voi myös vaatia totuttelua, eikä seksi sytytä. Vaihdevuosioireet tulevat monelle yllätyksenä. Toisilla oireet ovat hyvin lieviä.

– Naisen elimistön estrogenitasot alkavat heitellä noin 45-vuotiaaana ja tasoittuvat lopulliselle, matalammalle tasolle yli viisikymppisenä. Myös vaihdevuosioireet saattavat siis alkaa vähitellen jo ennen viittäkymppiä.

Tarjolla erilaisia hoitokeinoja

Vaihdevuosista johtuviin emättimen limakalvo-oireisiin on tarjolla eri hoitokeinoja. Paikallisesti käytettävät, estradiolia ja estriolia sisältävät lääkevalmisteet vahvistavat limakalvoja. Siten ne vähentävät yhdyntäkipuja ja emättimen kirvelyä ja kutinaa, Pauliina Tuomikoski sanoo.

– Kun limakalvot ovat kunnossa, yhdyntä onnistuu helpommin ja naisen oma nautinto voi tulla takaisin.

Limakalvo-oireita voi myös lievittää lääkkeettömillä valmisteilla, jotka kosteuttavat ja voitelevat limakalvoa ja ehkäisevät siten kipua seksin aikana.

Jos seksiin kaipaa paikallishoidon lisäksi vielä lisäliukastetta, Tuomikoski suosittelee liukuvoiteita. Rintasyövän ja gynekologisen syövän sairastaneen naisen kannattaa keskustella hoitovaihtoehdoistaan lääkärin kanssa.

FI/VF/0118/0001
MAINOS Novo Nordisk