Triathlonisti Jannen parhaat treenivinkit – näin treenaat tehokkaasti mutta fiksusti - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Triathlonisti Jannen parhaat treenivinkit – näin treenaat tehokkaasti mutta fiksusti

Pienelläkin harjoittelulla tehdään jo kovia suorituksia, sanoo triathlonisti Janne Kallio.

16.12.2017 12:56

Frankfurt, 2014. Ironman-kisa alkaa viileässä säässä. Sadevesi liukastuttaa asfalttia heti uintiosuuden jälkeen. Noin 80 kilometrin kohdalla Janne Kalliolle tapahtuu se pahin: pyörän eturengas lähtee alta, ja Kallio iskeytyy asfalttiin. Trikoot repeävät, verta tulee, mutta Kallio palaa pyörän selkään.

Hän polkee koko osuuden, vaikka vaihteetkin mäsähtävät. Yksi askel pois pyörän päältä ja jalka mene alta. Siitä Kallio viedään ambulanssilla sairaalaan. Lonkka oli murtunut.

Mitä kisa opetti?

– Pää ja tahto voivat viedä läpi harmaan kiven, mutta kipua ei välttämättä tunnista, Kallio sanoo.

Toisin sanoen ei kannata olla tyhmä. Se pätee myös siihen, miten harjoitellaan. Muiden tekemisten perusteella ei kannata sinkoilla, on kyse sitten triathlonista tai työmatkakävelystä.

– Sosiaalinen media on suurelta osin täynnä sankaritarinoita ja mielettömän suuria harjoitusmääriä. Jaettuja liikuntasuorituksia on tutkittu ja havaittu yllättävän ison olevan suurta liioittelua.

Kallio on harrastanut triathlonia jo vuodesta 1989. Hän on juuri julkaissut kirjan Treenaa tehokkaasti –teknologia apuna kestävyysharjoittelussa (Fitra).

Janne Kallion 4 vinkkiä fiksuun treenaamiseen

1.Opettele perusasiat – ne eivät ole rakettitiedettä

 • Älä vain ”kerää tunteja” tai tee lenkkiä aina samalla teholla.

 • Selvitä omat tehotasosi eli niin sanotut kynnysarvot, jotta ymmärrät mikä on kevyt harjoitus ja mikä kova.

 • Pyri harjoittelemaan suurimmaksi osaksi kevyellä teholla ja tee viikossa vain yksi intensiteetiltään kovempi harjoitus.

 • Mieti mitä tavoittelet ja sovita harjoittelu tavoitteen mukaan. Ironmanille treenaaminen on ihan eri asia kuin valmistautuminen Naisten kympille.

 • Treenaa progressiivisesti eli kasvata esimerkiksi pidemmän harjoituksen pituutta viikosta toiseen

2. Sovita treeni muuhun elämään

 • Mieti, kuinka paljon aikaa pystyt oikeasti käyttämään viikossa harjoitteluun. Sovita harjoitukset viikko-ohjelmaasi ja etsi viikkoon rytmi, joka ei haittaa työ- tai perhe-elämää.

 • Pidä kiinni tärkeimmistä harjoituksistasi. Triathlonissa ne voivat esimerkiksi olla viikoittainen tehoharjoitus sekä viikonlopun pitkä harjoitus.

3. Treenaa tehokkaasti

 • Pienemmälläkin harjoittelulla voit tehdä kovan suorituksen. Noin 50–60 viikkokilometreillä on juostu alle 3,5 tunnin kovia maratonaikoja.

 • Teknologia, kuten syke- tai tehomittari, on hyvä työkalu ja oppimisen väline. Sen avulla voi myös seurata palautumista ja unta, jopa omaa nestetasapainoa.

4. Pidä hauskaa!

 • Ole onnellinen siitä, että voit urheilla, kisaamisesta puhumattakaan. Suurin osa maailman populaatiosta ei tätä pääse tai pysty tekemään.

 • Jos kisa menee penkin alle ihan kympillä, siitäkin oppii – ja ainahan se on jännä tarina kavereille kerrottavaksi.

Milloin harrastus menee liian pitkälle?

Jos harjoittelu tuntuu pakolliselta, et nauti siitä tai muu elämä jää treenien takia jatkuvasti sivuun, pohdi, onko treenaaminen täysin terveellä pohjalla.

– Kehittymiseen ja omien ennätysten rikkomiseen on mahdollista päästä pienemmälläkin viikoittaisella tuntimäärällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?