Narsisteista ja psykopaateista puhutaan niin paljon, että heitä näkee kohta joka puolella. Tämä ei ole aivan totta: noin 10 prosenttia suomalaisista kärsii persoonallisuushäiriöistä.
– Tavallisin lienee tunne-elämältään epävakaa persoonallisuus, sanoo Integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta.
Persoonallisuushäiriöt ovat joustamattomia ajatus- ja käyttäytymismalleja, jotka näkyvät ihmissuhteissa ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
– Ongelmallista on se, missä kohtaa persoonallisuuden piirre muuttuu sairaudeksi. Järkevää rajanvetoa ei ole.
Toisin sanoen persoonallisuuden ja persoonallisuushäiriön rajapinta on häilyvä. Mitään tiettyä mittatikkua ei ole esimerkiksi siitä, milloin empatiakyvyn puutteen voidaan sanoa olevan merkki häiriöstä.
Persoonallisuushäiriöstä voidaan kuitenkin puhua silloin, kun ihmisen käytös alkaa haitata sekä hänen itsensä että muiden elämää. Häiriöstä kärsivä ei usein miellä omia piirteitään häiriöksi.
Persoonallisuushäiriöisten piirteet
Persoonallisuushäiriöiden piirteet voidaan nykytiedon valossa kiteyttää viiteen. Niihin pohjaa myös tulossa oleva uusi tautiluokitus.
– Kaikki piirteet eivät esiinny kaikissa persoonallisuushäiriöissä, vaan iso joukko eri persoonallisuushäiriöitä voidaan tiivistää viiteen eri piirreryhmään. Esimerkiksi pakko-oireisuus ja itsehillinnän puute ei suinkaan yleensä ole samassa ihmisessä oleva piirre, Karlsson tarkentaa.
1. On jatkuvasti negatiivisen tunnetilan vallassa
Esimerkiksi masennus, vihamielisyys ja ärsyyntyminen ovat tyypillisiä vähäisten vastoinkäymisten yhteydessä.
2. Ei piittaa yleisistä tavoista tai toisten tarpeista ja tunteista
Käyttäytyy miten tahtoo, ei tunne empatiaa, manipuloi muita ja voi toimia jopa lainvastaisesti.
3. Itsehillintä puuttuu
Purkaa tyypillisesti tunteitaan avoimesti ja saattaa esimerkiksi hermostua herkästi.
4. Pakko-oireilee
Luo esimerkiksi outoja sääntöjä ja on perfektionisti.
5. Vetäytyy ihmissuhteista
Saattaa eristäytyä muista ja vaikuttaa kylmältä ja välinpitämättömältä.
Esimerkiksi narsistin piirteisiin kuuluu erityisesti piittaamattomuus (2), joskus myös itsehillinnän puute (3).
Vältä leimaamista
Muita ihmisiä ei koskaan ole syytä luokitella kevyin perustein.
– Persoonallisuushäiriötä käytetään turhan usein leimakirveenä. Silloin unohdetaan, että ihminen saattaa itsekin kärsiä siitä, Karlsson sanoo.
Persoonallisuushäiriön juuret ovat kiinni monessa tekijässä: lapsuudessa, ympäristössä ja perinnöllisyydessä. Joskus häiriöiden parantaminen voi olla hyvin vaikeaa, mutta viime vuosina on kehitetty myös tiettyjen persoonallisuushäiriöiden hoitoon erityisesti sopivia psykoterapian muotoja.