Kuinka kauan pitäisi jaksaa lankuttaa? Asiantuntijat vinkkaavat, millä sekunti­määrällä saa parhaat tulokset - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Kuinka kauan pitäisi jaksaa lankuttaa? Asiantuntijat vinkkaavat, millä sekunti­määrällä saa parhaat tulokset

Hyvän tekniikan lisäksi lankuttamisajalla on tulosten kannalta väliä.

Oikea tekniikka on lankuttaessa tärkeää.­

9.12.2017 15:27

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka lankuttamisen tekniikan hallitsisikin, ei välttämättä tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, hän sanoo.

Lyhyt pito tuo voimaa

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo.

Lue lisää:

Teetkö sinäkin nämä virheet lankuttaessa? Asiantuntija neuvoo oikean tekniikan

Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Kuukausi lankutusta, kyykkäämistä ja portaiden kävelemistä – testasimme mitä pieni päivittäinen muutos saa aikaan!

Pikahiki pintaan! 8 vinkkiä 20 minuutin tehotreeniin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?