Pitääkö hieronnan sattua, jotta siitä on hyötyä? 5 vastausta hierojalta

Hieronnan tarkoitus ei ole repiä lihaksia väkisin auki.

16.11.2017 9:26

Hieronnan luvataan tekevän hyvää keholle, parantavan verenkiertoa ja rentouttavan. Oman urheiluharrastukseni myötä olen oppinut, että kipeänä hierontaan ei ole syytä mennä, eikä vammautunutta lihasta ole syytä sormeilla.

Voimakkaasti rasittuneen lihaksen hieronta voi puolestaan tuntua sangen kivuliaalta. Mutta onko hieronnan aina oltava yhtä tuskaa?

Kysyin asiaa Helsingin urheiluhieronnan Tuukka Häkkiseltä.

1. Pitääkö hieronnan sattua, jotta siitä on hyötyä?

– Joskus saa tuntua, mutta kipu ei saa olla itseisarvo. Kivun tuntemukset riippuvat täysin siitä, mitä aluetta hoidetaan, ja mistä syystä. Urheiluhieronnan tarkoitus ei ole repiä lihaksia väkisin auki, vaan lisätä verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa kudoksissa, jotta lihaksen toiminta normalisoituu.

2. Mistä kipu aiheutuu?

– Kudokset ovat täynnä hermopäätteitä. Mitä terävämmät otteet, sitä enemmän sattuu. Kun mennään sekä kudoksen että jokaisen hierottavan omilla ehdoilla, kivunkaan ei pitäisi olla liian kovaa.

3. Käykö urheiluhieronta kaikille?

– Urheiluhieronta sopii kaikille, jotka haluavat pitää kropastaan huolta. Erityisesti se sopii urheilijoille sekä kuormittavaa työtä tekeville.

4. Toimistotyöläisillekin?

– Toimistotyökin kuormittaa. Esimerkiksi päätetyö tarkoittaa yleensä sitä, että istumme samassa asennossa useita tunteja yhteen menoon. Kroppa on kuitenkin luotu liikkumaan. Esimerkiksi nivelten ”voitelu” eli nivelnesteen muodostus tulee liikkeen kautta, ja laskimoverenkierto on mahdollista lihasten liikkeen ansiosta. Se vaikuttaa esimerkiksi alaraajojen turvotukseen. Tärkeintä on tietenkin pitää aika ajoin taukoja ja lähteä liikkeelle.

5. Mitä hyötyä hieronnasta voi ylipäänsä olla?

– Hieronta auttaa tuki- ja liikuntaelimistöäsi toimimaan sille tarkoitetulla tavalla. Opit tuntemaan kehoasi, jotta tunnistat jo hyvissä ajoin oireet ennen kuin olet ihan solmussa. Kehonhuollon ammattilainen osaa myös ohjata eteenpäin, mikäli hieronnasta ei ole apua johonkin tiettyyn vaivaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?