Hyvä olo

”Heräsin siihen, kun kaverini isä oli riisunut housuni” – 15 vuoden takainen painajainen ei unohdu Marian mielestä

Julkaistu:

Ahdistelu
Usein seksuaalinen häirintä tulee eteen niin äkisti, että häirinnän kohde ehtii vain hölmistyä. Neljä seksuaalista häirintää kokenutta naista kertoo jälkiviisauden hetkistään.

Kieli suuhun väkijoukossa

”Parisen vuotta sitten olin jonkin bändin keikalla ja luovin tietäni eteenpäin yleisötungoksessa, kun yhtäkkiä täysin outo mies, jota yritin ohittaa, nappasi tiukasti kiinni ja suuteli suulle oikein kielen kanssa. Ällistyin hänen tökeröä tekoaan niin, etten osannut kuin hätäisesti nauraa ja jatkaa matkaani pöyristyneenä.

Vasta myöhemmin aloin miettiä, että miksi nauru on niin usein ensimmäinen reaktio noissa yllättävissä tilanteissa. Ihan kuin siinä olisi jotain hauskaa, vaikka tilanne tuntuukin tympeältä ja ahdistavalta. Nauru on ehkä sillä hetkellä helpoin tapa päästä pois tilanteesta, mutta siitä voi jäädä ahdistelijalle sellainen olo että tuollaiset temput olisivat jotenkin sallittuja, hyväksyttäviä vitsejä. Eivät ne ole.

Jälkiviisaus:

Jos tällainen ikävä yllätys sattuisi vielä kerran, uskon ja toivon, että ymmärtäisin heti ensireaktiona työntää tuollaisen tyypin kauemmas. Sen lisäksi ajattelen, että on tärkeää myös sanoa, että noin ei voi tehdä.”

Lea, 42
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaverin isä riisui housuni yökylässä

”Olin alle parikymppisenä yötä miespuolisen kaverini perheen luona kaveripiirin juhlaillan jälkeen. Nukuin samassa kapeassa sängyssä hänen kanssaan, kaikki vaatteet päällä. Aamuyöstä heräsin siihen, että perheen isä oli humalapäissään tullut huoneeseen, könynnyt vaivihkaa sänkyyn ja oli riisunut minulta housut. Hän oli ’antamassa’ minulle suuseksiä kun heräsin. Hätkähdin niin, että kaverinikin heräsi. Hän potkaisi isänsä lattialle ja sanoi, että tämän täytyy lähteä menemään.

Olin siinä tilanteessa shokissa, enkä tiennyt miten toimia. Lopputulos oli se, että en toiminut mitenkään. Emme puhuneet kaverini kanssa asiasta, enkä nähnyt hänen isäänsä enää päivällä lähtiessäni talosta viimeistä kertaa. Minua hävetti tilanne sekä itseni, kaverini, hänen isänsä että koko muun perheen puolesta. Olo oli saastainen, nolo ja loukattu.

Jälkiviisaus:

Nyt ymmärrän, että vaikenemisella suojelin yksityisyyteni loukkaajaa. Jos tilanne tulisi eteen nyt, se olisin minä joka potkaisisi halveksuttavaa äijää suoraan naamaan sen sijaan, että vaivihkaisesti yrittäisin vetäytyä. Seuraavaksi menisin poliisilaitokselle tekemään rikosilmoituksen, enkä häpeäisi käppänän tekosia hänen puolestaan. Uskomatonta, miten törkeästi hän toimi myös poikaansa kohtaan, vaimonsa ja tyttärensä ollessa myös talossa.”

Maria, 34

Koulukaveri kouri yllätyshyökkäyksellä

”Ala-asteen loppupuolella naapuriluokallani oli poika, joka usein odotti jonkun nurkan takana, ja kun kuljin ohi, hän iski kätensä jalkoväliini ja kouraisi oikein kunnolla. Tilanne tuli aina yllättäen. Yllätyksestä johtuen kouriminen aiheutti hämmennystä, pahaa oloa, inhoa ja itseinhoa. Ilman yllätysmomenttia asiasta olisi ollut ehkä helpompi sanoa jollekin aikuiselle.

Ilkeimpänä muistona on jäänyt mieleeni huoleton hetki, kun kerran välitunnille mennessäni laskin kaidetta pitkin alas. Tämä poika oli sattumalta juuri portaikon alapäässä ja tarttui minuun lujasti ja inhottavasti.

Toki pystyin osoittamaan kiukkuani hänelle ja käskin häntä lopettamaan, mutta huvittunut nauru, jolla hän kuittasi tilanteet, oli ehkä se kaikkein inhottavin asia. Siinä iässä koko seksuaalisuus oli vielä niin epämääräinen asia ja kourimisen aiheuttamaa shokkia oli hankala ymmärtää ja käsitellä. Sitä tunsi itsensä häväistyksi, vaikkei edes tuntenut koko sanaa.

Uskon, että poika teki tätä muillekin, ja että se sama häpeän tunne sinetöi monen muunkin tytön suun. Koska olin eri luokalla, en tiedä, joutuiko hän koskaan omassa luokassaan vastuuseen teoistaan.

Jälkiviisaus:

Jälkeenpäin ajateltuna asiasta olisi tullut kertoa opettajille jo ensimmäisellä kerralla. Ehkä naapuriluokan naisopettajan johdolla olisi voitu keskustella jokaisen oikeudesta koskemattomuuteen terveystiedon tai liikunnan tunneilla koskemattomuuteen, koska opettaja kuitenkin tiesi ongelmasta. Hän olisi voinut rohkaista meitä oppilaita puhumisen kulttuuriin. Nyt koen, että seksuaalisesta häirinnästä ei kuulu vaieta, eikä se missään nimessä ole mikään ’pojat on poikia’ -asia, vaikka kyseessä olisi alakouluikäinen henkilö.”

Tiina, 28

Työkaveri vonkasi saunaan

”Entinen työkaverini, itseäni huomattavasti vanhempi herra, soitti kerran töihin ollessaan itse vapaalla. Hän kertoi lämmittäneensä saunan ja esitti toiveen, että tulisin saunomaan hänen kanssaan kun pääsen iltavuorosta. Hänellä oli saunakaljaakin tarjolla, eikä haittaa, että ei ole omaa pyyhettä. Uimapukuakaan ei tarvitse. Tilanne tuli eteen yllättäen. Olin kovin vaivautunut ja kieltäydyin kautta rantain, sillä en halunnut pahoittaa hänen mieltään.

Kerroin asiasta muka huvittuneena enemmän itseni ikäiselle miestyökaverille. Hän otti myöhemmin reippaasti asian puheeksi tuon soittajan kanssa, ja laittoi hänet pyytämään minulta anteeksi. Olin anteeksipyynnön hetkellä todella nolona, sillä koin aiheuttaneeni vaivaa soittajalle kertomalla asiasta eteenpäin.

Olen joutunut todella usein itseäni vanhempien niljakkaiden herrojen halukkaiden lähestymisten kohteeksi, myös teininä. Minut on opetettu kunnioittamaan vanhempia henkilöitä enkä ole koskaan oikein tiennyt, miten suhtautua ei-toivottuihin lähestymisiin. Olen vain toivonut, että he ymmärtäisivät yskän ja poistuisivat.

Jälkiviisaus:

Nyt minulla olisi kanttia sanoa saunasoittajalle, että onpa törkeä puhelu ja se loppuu tähän. Toivoisin, että voisin palata ajassa taaksepäin sanomaan nuorelle itselleni myös sen, että minun tehtäväni ei ole hävetä sitä, että joku käyttäytyy minua kohtaan törkeästi. Häpeäminen kuuluu sille, joka on törkeä. Eikä henkilökohtaisuuksia kannata sietää sellaisilta, joiden kanssa ei ole henkilökohtaisissa väleissä.

Kehoni ja sen muodot ja niiden kommentointi eivät kuulu kenellekään. On vieläkin uskomatonta, miten paljon ukot kokevat oikeudekseen puuttua naisten elämään. Toisinaan näyttää, että tyyppien on vaikea niellä suorasanaisuutta, mutta siinä täytyy vaan pysytellä kannassaan eikä antaa yhtään periksi. On voimauttavaa tunnistaa omat rajat, puolustaa niitä ja käskeä typerykset matkoihinsa.”

Satu, 39

Naisten nimet on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt