Oletko psykopaatti? Yksi koe voi paljastaa totuuden - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Oletko psykopaatti? Yksi koe voi paljastaa totuuden

Julkaistu: 29.10.2017 18:49

Tosipaikan tullen psykopaatti voi olla se, joka toimii.

Tutkijoiden mukaan psykopaatit juovat kahvinsa muita todennäköisemmin mustana – mutta siitä huolimatta pelkkä musta kahvimieltymys ei tietenkään tee ihmisestä psykopaattia.

Makumieltymysten sijaan kannattaakin ehkä kiinnittää huomiota ihmisen tekoihin. Tuoreen tutkimuksen mukaan ne saattavat paljastaa psykopaatit paljon tarkemmin.

Plymouthin yliopiston tutkimuksessa käytettiin samaa asetelmaa, jonka avulla psykopatian piirteitä on ennenkin tutkittu. Kysymys on seuraava:

Raiteilla on loukussa viisi ihmistä, jotka ovat jäämässä liikkuvan junan alle. Sinä seisot lähellä vipua, jolla voit ohjata junan toiselle raiteelle. Toisella raiteella on tosin yksi ihminen. Jos siis vedät vivusta, yksi ihminen kuolee, mutta jos et tee mitään, viisi ihmistä kuolee.

Suurin osa ihmisistä, psykopaatteja tai ei, valitsee vivusta vetämisen.

Sen sijaan, että ihmisiltä olisi vain kysytty, kumman vaihtoehdon he valitsisivat, uudessa tutkimuksessa ihmiset laitettiin vastaaviin koeasetelmiin ja vetämään oikeasti vivusta. Siis siinä mielessä oikeasti, että apuna käytettiin virtuaalitodellisuutta ja tutkittavat lukitsivat vastauksensa fyysisellä liikkeellä – kukaan ei oikeasti jäänyt junan alle. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tässäkin koeasetelmassa ihmiset valitsivat vivusta vetämisen ja yhden ihmisen kuoleman viiden sijaan. Vivusta vetämisessä oli kuitenkin eroja, sillä toiset liikuttivat vipua nopeammin ja voimakkaammin kuin toiset.

Arvasit oikein. Niiden, joilla oli psykopaattisia piirteitä, liikkeet olivat kaikkein määrätietoisimpia vaikeassa paikassa.

Tutkija Kathryn Francis sanookin tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa, että se mitä sanomme ja teemme voivat olla kaksi hyvin eri asiaa. Tutkimus kertoo myös sen, että psykopatiasta voi joissakin tilanteissa olla myös yleistä hyötyä, sillä joskus voi olla tarpeen tehdä raskaita uhrauksia, jotta vältyttäisiin esimerkiksi vielä suuremmalta katastrofilta. Kun muut vielä empivät, paikalle sattunut psykopaatti saattaa olla se, joka toimii.

Lue myös:

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

Juotko kahvisi mustana? Saatat olla psykopaatti

Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

Onko eksäsi narsisti? Psykologi listasi 3 merkkiä, jotka kertovat totuuden

Salailee asioita ja raivostuu helposti! Yhdeksän merkkiä, joista tunnistaa tunnekylmän ihmisen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?