Hyvä olo

Nyt metsään! Maastojuoksu haastaa kroppaa monipuolisesti

Julkaistu:

Hyvä olo
Metsä antaa juoksuharrastukseen aivan uudenlaisen ulottuvuuden.
Pusikko raikaa, kun Tero Illi, Peter Mero ja Juha Väre kirmaavat pitkin Tuusulan metsiä. He ovat täällä viikottaisella maastojuoksulenkillään.

– Kerran pari viikossa tulee tänne tultua, aina ei kiireiden vuoksi ehdi. Mutta se olisi tavoite, Illi tuumii.

– Maastoon juoksemaan lähteminen vie myös hieman enemmän aikaa, koska ihan kotiovelta ei voi metsään astua, Väre sanoo.

Väre käy kuitenkin paljon mieluummin juoksemassa metsässä kuin maantiellä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Kaupungissa kasvaneena en ole juuri metsässä liikkunut. Tässä aukeaa ihan kuin uusi maailma. Kyllä läheltä kotiakin löytyy paikkoja, joita en tiennyt olevan olemassakaan, Väre jatkaa.

Hänestä sanonnassa ”metsä on suomalaisen kirkko” on jotain mystistä perää.

– Metsässä rauhoittuu ja metsien monimuotoisuus kiehtoo mieltämme.

Mero toteaa, että viidenkymmenen metrin matkalla metsätyyppi voi vaihtua kokonaan.

– Ja vuodenaikojen vaihtelun näkee metsässä aina paremmin. Vaikka luonto on aina ollut minusta kiva, niin vanhemmiten sitä on alkanut arvostaa selkeästi enemmän.


Väre sanoo, että maaston vaihtelevuuden vuoksi maastojuoksu on myös rentouttavaa.

– Välillä märkää ja välillä mutaista, ei täällä tarpoessa ehdi murheita miettiä.

Kolmikko näkee maastojuoksussa myös liikunnan ja lihaksiston kannalta hyviä asioita.

– Koordinaatiokyky tässä kehittyy myös, Tero Illi toteaa.

– Pehmeämpi alusta on mukavampi, ei tule vammoja, Peter Mero sanoo.

– Kyllä, terveellisempää jaloille ja työllistää koko keskivartaloa, Juha Väre jatkaa.

Tuusulalainen kolmikko on tehnyt elämänsä aikana rautaisia suorituksia, jokainen muun muassa muutaman täyden matkan triathlonin, ja keskivartalon lihakset heillä ovat takuuhyvässä kunnossa. Juoksuvalmentaja Juha Heikkinen pitää kuitenkin maastossa juoksentelua hyvänä treeninä muillekin kuin teräsihmisille.


– Maastossa juoksu on monelta kannalta äärimmäisen monipuolista, se sopii lähes kaikille ja on hyvää vaihtelua asfaltilla juoksemiseen, Heikkinen kiteyttää.

– Maastojuoksu sopii kaikille myös, koska maastossa nopeudet harvoin nousevat kovinkaan korkeiksi.

Vaikka nopeus ei nousekaan, maastojuoksun kokonaisrasitus voi nousta tavallista juoksua korkeammaksi juuri maaston vaihtelevuuden vuoksi.

– Maastojuoksua ei pidä silti pelätä, koska se on monipuolista liikuntaa. Eikä ole häpeä kävellä, hyvästä treenistä sekin käy, Heikkinen muistuttaa.

Erityisesti maastojuoksu kehittää kehon lihaksistoa monipuolisemmin kuin tavallinen staattinen juoksuharjoittelu. Maastojuoksussa joudutaan hakemaan askeleelle paikkaa kantojen, juurakkojen ja kivien päältä. Askeleen pituus ja suunta vaihtelevat koko ajan ja lihaksisto joutuu työskentelemään jokaisella askeleella eri tavalla.

– Jokainen askel on maastojuoksussa erilainen ja se pitää kropan, erityisesti keskivartalon tukilihaksiston, hyvin hereillä ja aktiivisena, Heikkinen sanoo.

Maastojuoksu esimerkiksi pehmeässä kangasmaastossa on Heikkisen mukaan esimerkiksi aloittelijalle siitä hyvää, että pehmeä maa joustaa jalan alla ja näin ollen juoksun kova iskutus eli fyysinen rasitus lihaksistolle pienenee. Asfaltilla juoksuharjoittelun aloittaminen voi johtaa helposti kovan iskutuksen vuoksi vammoihin.


Heikkinen allekirjoittaa Tuusulan-kolmikon mielipiteen maastojuoksun henkisestä puolesta.

– Maastossa pysyy esimerkiksi koko ajan skarpimpana, kun joutuu katsomaan, mihin jalan laittaa, hän sanoo.

Juoksutekniikkaan maastojuoksu vaikuttaa Heikkisen mukaan myös myönteisesti niin, että askellus kääntyy melkein väkisinkin kantapäältä päkiävoittoiseksi.

– Askelkontakti maastossa kevenee ja askeleeseen tulee terävyyttä ja keveyttä.

Juoksemaan ei varsinkaan maastoon kannata Heikkisen mukaan lähteä kylmällä kropalla. Alkulämmittelyt ovat maastoon mentäessä erityisen tärkeät.

Heikkinen suosittelee ennen lenkkiä tehtäväksi lantiota ja kehoa avaavia liikkeitä, joissa rangan kaikki liikesuunnat huomioidaan.

– Maastossa joutuu ottamaan erimittaisia askeleita, kun askelpituuttaan joutuu sovittamaan maaston muotojen mukaan. Esimerkiksi pitkälle harpatessa on vaarana loukata itsensä, jos lihakset ovat kylmät.

Juha Heikkisen mukaan maastojuoksu kehittää kuitenkin juoksijan ominaisuuksia niin eri tavalla kuin tavallinen juoksu esimerkiksi asfaltilla, että pelkkään juoksuharjoitteluun hän ei maastojuoksua suosittele.

– Jos tähtäin on esimerkiksi sileän maratonilla, harjoittelussa pitää olla muutakin. Tämä johtuu pelkästään siitäkin, että maastojuoksulenkit eivät ole koskaan niitä tasavauhtisia lenkkejä, joita harjoittelussa pitää myös olla, jos tähtäin on vaikka puoli- tai täysmittaisessa maratonissa. Maastossa sykkeet nousevat aina korkeimmiksi, Heikkinen sanoo.

– Mutta maastojuoksu sopii maratoonarillekin oheisharjoitteluksi, sillä se kehittää nimenomaan tukilihaksistoa. Maastojuoksu voi parantaa esimerkiksi juoksuasennon pitoa tavallisessa juoksussa.

Näin valitset oikean kengän

Voisi kuvitella, että vanhalla lenkkikenkäparilla voi hyvin aloittaa maastojuoksun. Nehän ovat jo tarpeeksi likaiset maastojuoksuun, eikä haittaa, jos ne likaantuvat maastossa lisää.

– Tavallisten juoksukenkien kanssa on kuitenkin syytä noudattaa pientä varovaisuutta, sillä asfaltille tarkoitetuissa kengissä pohja ei ole maastossa niin pitävä. Kallioilla ja juurakoiden päällä sileämpi pohjakuviointi ei välttämättä pidä yhtään ja se voi johtaa vaikka liukastumiseen ja loukkaantumiseen, Helsingin Itäkeskuksen XXL-urheilutavaratalon juoksuosaston vastaava Pepe Mäenpää sanoo.

Asfaltille tarkoitettu kenkä sopii siis tavalliseen juoksuun ja maastokenkä maastoon. Myös pohjakuviointi vaikuttaa merkittävästi maastokengän valintaan.

– Joissain kengissä pohjakuviointi on pienempää nappulaa ja sellainen soveltuu hyvin esimerkiksi juoksijalle, joka joutuu käyttämään asfalttipätkiä siirtyessään maastoon juoksemaan.

Mäenpää sanoo, että maastojuoksukenkien pohjakuviointi myös kuluu kovasti, jos niillä juoksee asfaltilla. Lisäksi maastojuoksukenkä ei ole asfaltilla mukava, koska sen karkean pohjakuvioinnin tarkoituksena on pureutua maan pintaan.

Toinen tärkeä seikka kenkää valitessa on kengän pintamateriaalit. Nykyisin kengissä ei suosita vedenkestäviä kalvoja.

– Kun sellainen kenkä hörppää maastossa vettä, vesi ei poistu kengästä vedenkestävän kalvon ansiosta.

Mäenpään mukaan maastojuoksukengät muotoutuvat nykyään hyvin jalan mukaan, siksi kenkä voi olla hyvinkin napakka. Kastuessaan kenkä muokkautuu jalkaan entistä paremmin. Napakka kengän pitää olla myös siksi, että maastossa jalka ei saa heilua kengän sisässä monimuotoisen askelluksen vuoksi yhtään, tai jalkaan tulee helposti rakkoja.

– Maastojuoksukengissä on usein myös ohuempi pohja sen vuoksi, että askelkontakti säilyy maastossa hyvänä eikä vaimennusta tarvita niin paljon, koska maasto itsessään vaimentaa, Mäenpää sanoo.

– Maastojuoksukengän pohjan kuuluukin antaa hyvin periksi, sen vuoksi että askelkontakti säilyy. Aloittelija voi hankkia itselleen hieman jäykemmän kengän kuin kokenut juoksija.

Mäenpään mukaan maastojuoksukenkien valikoima on viime vuosien aikana kasvanut runsaasti, ja monelta kenkävalmistajalta löytyy jo useita eri malleja.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  2. 2

   Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen?

  3. 3

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  4. 4

   Radiojuontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  5. 5

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  6. 6

   Poliisi pyytää havaintoja 14-vuotiaasta Sandrasta – katosi yli kuukausi sitten

  7. 7

   Uskonnollisten ääriryhmien pasmat sekosivat tästä Ateenaan pystytetystä enkelipatsaasta – kuva

  8. 8

   Suomalaisten seksikäytös Thaimaassa huolestuttaa – tähän perustuu vaarallinen legenda vastustuskyvystä HI-virukselle

  9. 9

   Lähes 50 kiloa laihtunut Antti Railio Iskelmällä rankasta vuodestaan: ”Erosin puolisostani ja se vei aika syviin vesiin”

  10. 10

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  2. 2

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  3. 3

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  4. 4

   Espoosta paljastui järkyttävä suhdehelvetti: Oma mies hakkasi naista vuosien ajan joka viikko ja raiskasi kerran kuussa

  5. 5

   Mitä kuuluu Poliisiopisto-elokuvien tähdille? Näin heille kävi 80-luvun hittielokuvien jälkeen: lääkeyliannostus, traaginen kuolema...

  6. 6

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  7. 7

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  8. 8

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  9. 9

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  10. 10

   Radiojuontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  5. 5

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  6. 6

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  7. 7

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  8. 8

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  9. 9

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  10. 10

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  2. 2

   Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen?

  3. 3

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  4. 4

   Radiojuontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  5. 5

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  2. 2

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  3. 3

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  4. 4

   Espoosta paljastui järkyttävä suhdehelvetti: Oma mies hakkasi naista vuosien ajan joka viikko ja raiskasi kerran kuussa

  5. 5

   Mitä kuuluu Poliisiopisto-elokuvien tähdille? Näin heille kävi 80-luvun hittielokuvien jälkeen: lääkeyliannostus, traaginen kuolema...

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  5. 5

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  6. Näytä lisää