Stanfordin professori: K***päitä on neljää eri tyyppiä – tunnistatko jonkun? - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Stanfordin professori: K***päitä on neljää eri tyyppiä – tunnistatko jonkun?

Selkäänpuukottaja on Stanfordin professorin mukaan vaarallisin k***päätyyppi. Mutta tiedätkö, millainen on machiavellisti?

Professorin mukaan kusipäitä ja elämän ankeuttajia on neljää erilaista tyyppiä.

3.10.2017 19:00

Jokainen tuntee – tai vähintäänkin tietää – jonkun erittäin epämiellyttävän tyypin. Kusipään, jos suoraan sanotaan? Se on yleistä. Onneksi tiede, tai ainakin yksi tieteentekijä, voi auttaa tämänkin ongelman kanssa.

Yhdysvaltalainen Stanfordin yliopiston professori Robert Sutton on kirjoittanut jo kaksi laajaa teosta siitä, miten kusipäiden kanssa selviää työpaikalla ja muualla.

Professori Sutton määrittelee Vox-sivuston haastattelussa kusipään henkilöksi, joka kohtelee toisia niin, että heille jää ahdistunut, uuvutettu, loukattu tai sorrettu olo. Kuulostaa vähän energiasyöpöiltä, eli niiltä tyypeiltä, jotka negatiivisuudellaan uuvuttavat kanssaihmisensä.

– Haluan erottaa väliaikaisesti kusipäisesti käyttäytyvät ihmiset ja todistettavasti kusipäiset ihmiset, sillä huonoissa olosuhteissa kaikki meistä voivat olla väliaikaisia kusipäitä, Sutton huomauttaa Voxissa.

Kuulostaako tutulta?

Sutton on tutkinut vuosien ajan tunteiden ilmaisua erilaisissa organisaatioissa, kuten yrityksissä. Hän on tullut tutkimuksissaan siihen tulokseen, että ikäviä tyyppejä on useampaa eri alalajia. Daily Mailin haastattelussa Sutton listaa neljä yleisintä erittäin epämiellyttävien ihmisten tyyppiä:

1. Selkäänpuukottaja

...on Suttonin mukaan vaarallisin kusipäätyyppi. Hän on strategi, joka nostaa ja lyttää kanssaihmisiään salakavalasti. Selkäänpuukottaja on kaverisi niin kauan kuin se hänelle sopii.

2. Machiavellisti

...on tyyppi, joka ei yritäkään piilotella kettumaisuuttaan, koska on kiinnostunut vain omien päämääriensä saavuttamisesta. Hän ei epäröi käyttäytyä kurjasti ihan päin naamaa, ja saattaa jopa iloita muiden tuskista.

3. Huomiotta jättäjä

...on ihminen, joka mitätöi kanssaihmisiään esimerkiksi olemalla kuin ei tuntisikaan toista. Hän pitää itseään muita parempana ja haluaa, että muutkin tietävät sen.

4. Kusipää, jolla ei ole aavistustakaan

...on henkilö, joka ei edes tajua käyttäytyvänsä karmeasti, ellei joku sitä hänelle suoraan sano. Ihan tällaisten tapausten varalta meidän kaikkien kannattaa ympäröidä itsemme ihmisillä, jotka eivät epäile sanoa asioita suoraan – eikä pienestä itsetutkiskelustakaan silloin tällöin ole haittaa.

Samalla mitalla takaisin

Robert Sutton listaa Voxissa muutamia keinoja, joilla energiasyöppöjä, kyykyttäjiä ja muita elämän ankeuttajia vastaan voi taistella.

Mikäli huonosti käyttäytyvä ihminen kuuluu niihin ankeuttajiin, jotka eivät ymmärrä olevansa toisille tuskaa aiheuttavia mänttejä, asiasta huomauttaminen kahden kesken voi auttaa.

Toinen strategia on yksinkertaisesti jättää huonosti käyttäytyvä ihminen huomiotta. Suttonin mukaan akateemisessa maailmassa on paljon hankalia tyyppejä, joita ei voida noin vain irtisanoa, joten heidän kanssaan vain asioidaan mahdollisimman vähän.

Aina ikävän ihmisen käyttäytymiseen ei voi vaikuttaa kovin paljoa. Silloin viisain peliliike voi Suttonin mukaan olla kusipäästä eroon hankkiutuminen tavalla tai toisella. Joskus se voi tarkoittaa esimerkiksi työpaikan vaihtoa. Tai sitten täytyy vain opetella sietämään huonoa käytöstä:

– Yksi yksinkertaisimmista, mutta kieltämättä vaikeimmista keinoista on vain opetella olemaan välittämättä. Se vie tuulen kusipään purjeista, Sutton ohjeistaa Voxissa.

Lue myös:

Elätkö introvertin narsistin kanssa? Nämä 7 merkkiä paljastavat

Vanhempani on narsisti, tuleeko minustakin samanlainen?

Kuinka sietää idiootteja ympärillään? Tyypittele heidät ja katso peiliin, kehottaa professori

Onko työkaverisi hankalan ihmisen maineessa? Ehkä hän onkin väärinymmärretty syntipukki, sanoo psykologi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?