”Säännöt ovat keskitason ihmisille” – Näin narsisti oikeasti ajattelee - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

”Säännöt ovat keskitason ihmisille” – Näin narsisti oikeasti ajattelee

Voimakas ihailun tarve ja suuruuskuvitelmat ovat tyypillisiä narsistiselle persoonallisuudelle.

12.9.2017 13:13

Narsistisen ihmisen piirteet on helppo tunnistaa, mutta mitä hänen mielessään todellisuudessa liikkuu? Psychology Today listasi narsistin ajattelumalleja, jotka perustuvat narsistien uhrien kertomuksiin. Poimimme niistä muutaman:

1. Minun ei tarvitse pyytää anteeksi. Sinun täytyy ymmärtää, hyväksyä ja sietää minua riippumatta siitä, mitä teen tai sanon.

2. Maailmassa on vain harvoja minun vertaisiani, ja toistaiseksi en ole kohdannut vielä yhtäkään. Olen paras (johtaja, kumppani, opiskelija jne.).

3. Arvostan sitä, että on olemassa sääntöjä ja velvoitteita, mutta ne koskevat eniten sinua, koska minulla ei ole aikaa eikä aikomusta noudattaa niitä. Sitä paitsi säännöt ovat keskitason ihmisille, ja itse olen huomattavasti keskiarvoa korkeammalla.

4. Minä voin kritisoida sinua ja oletan, että otat kritiikin vastaan. Mutta jos sinä arvostelet minua, varsinkin julkisesti, raivostun. Vielä yksi juttu: en koskaan unohda enkä anna anteeksi, ja kostan sinulle tavalla tai toisella.

5. Odotan muilta aina kiitollisuutta, jopa pienimmistä asioista, joita teen. Sinun sen sijaan odotan toimivan vaatimusteni mukaisesti.

6. Olen tekemisissä vain parhaiden kanssa, ja suoraan sanottuna monetkaan eivät sille tasolle yllä.

7. Jos voisit vain tehdä kuten sanon ja totella, kaikki olisi paljon paremmin.

Persoonallisuushäiriöt ovat yllättävän yleisiä

Narsistinen persoonallisuus on yksi persoonallisuushäiriön monista muodoista.

Persoonallisuushäiriö tarkoittaa Duodecim Terveyskirjaston määritelmän mukaan jo nuorella iällä ilmennyttä itsepäisen jäykkää kokemisen tai käyttäytymisen tapaa, joka aiheuttaa henkilölle kärsimystä tai on hänelle muuten haitallinen.

Narsistiselle persoonallisuudelle ovat ominaisia erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen sekä voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen.

Persoonallisuushäiriöt ovat yleisiä ongelmia. Arvioiden mukaan 5–15 prosenttia aikuisista kärsii niistä. Narsistiset häiriöt ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Normaalin ja persoonallisuushäiriöisen käytöksen raja on liukuva. Psyykkisesti terve ihminenkin voi käyttäytyä esimerkiksi stressitilanteessa persoonallisuushäiriöiselle tyypillisellä tavalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?