Psykologi listasi seitsemän lomailijatyyppiä – testaa millainen lomailija olet! - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Psykologi listasi seitsemän lomailijatyyppiä – testaa millainen lomailija olet!

Lomalla tulisi rentoutua ja tehdä mukavia asioita. Jo pelkkä ajatus lomasta voi kuitenkin ahdistaa monia.

7.7.2017 14:00

Työterveyspsykologi Simo Levanto Shortumilta kertoo, että läheskään kaikille lomailu ei ole rentouttavaa tai edes mukavaa. Lomaa ajatellessa ahdistaa voi monesta syystä.

– Monilla hyvin työkeskeisillä ihmisillä suurin osa sosiaalista kontakteista on työpaikalla. Loma tarkoittaa heille, että päivittäistä rutiinia ei ole, eivätkä he tapaa tunnuttuja ihmisiä, Levanto kertoo.

Levannon mukaan yleinen ongelma on se, että lomalle ladataan liian paljon odotuksia.

– Monet asettavat lomalle liian kovia odotuksia. Lomalta haetaan parasta elämystä, täydellistä lomakuvaa tai mitä parhaimpia biitsikelejä. Aikaa pitää löytyä monien juttujen tekemiseen. Paikasta toiseen pitää liikkua, ja nopeasti. Toinen ääripää taas ovat ihmiset, jotka stressaavat sitä, että loman pitää olla rentouttava ja kaikesta pystyä päästämään irti, Levanto sanoo.

Lomalle asetetaan liikaa odotuksia

Lomasta murehtiminen voi alkaa usein jo kauan ennen loman alkua. Vähän ennen loman alkua tai sen jo alettua kaikki aika menee loman stressaamiseen: Ehdinkö tekemään kaiken? Pysynkö rentoutumaan tarpeeksi?

– Ennen lomaa monet ajattelevat, ovatko he raivanneet kalenterista riittävästi tilaa kaikkien suunnitelmien toteuttamiseksi. Tämä voi tehdä kireäksi muita ihmisiä kohtaan. Töissä kaikki yritetään tehdä valmiiksi ennen lomia. Kaikki tämä luo stressiä, Levanto toteaa.

Perhe- ja parisuhderiidat leimaavat myös monien lomia. Levannon mukaan syyt tälle ovat usein selviä.

– Heinäkuussa vastaanotolla ongelmat liittyvät perinteisesti parisuhdekriiseihin. Yksi syy ongelmiin ovat odotukset, joita kesälomalle on asetettu. Toisaalta tilanne voi olla usein, että arkena ei olla nähty toista kuin muutama tunti vuorokaudesta. Lomalla ollaan yhdessä koko päivä. Tämä luo helposti jännitteitä.

Monille perheellisille loman alkaminen voi taas tuntua raskaalta. Aiemmin työpaikka on ollut paikka, jossa on saanut hieman rauhoittua. Kun loma koittaa, varsinkin pienten lasten kanssa pitää olla jatkuvasti.

– Kouluikäisillä on jo selkeitä mielipiteitä siitä, mitä he haluavat tehdä ja vanhemmat pyrkivät täyttämään parhaansa mukaan näitä toiveita. Lapsille ja aikuisille kuitenkin tekee hyvää myös se, että lomalla on myös aikatauluttamatonta aikaa, Levanto sanoo.

Tasapainota toimintaa

Loma-ahdistusta voi Levannon mukaan koittaa välttää niin, että ei lataa kaikkia odotuksia yhteen kesälomaan. Vuoden mittaan tulisi olla viikonloppuja ja iltoja, jolloin pyrkisi tekemään irtioton arjesta. Tällainen voi olla vaikka ulkomaanmatka tai vaikka vain mökkireissu.

Väsymys loman alussa kannattaa myös Levannon mukaan hyväksyä.

– Jos on tehnyt paineen alla pidemmän aikaa töitä, paine alkaa hellittää vasta lomalla. Vanhan sanonnan mukaan tunnolliset työntekijät sairastuvat vasta lomalla. Jos väsymys iskee, kannattaa hyväksyä, että pari päivää tai ensimmäinen viikko voi mennä toipuessa.

Levanto kertoo, että monet kertovat ahdistuksen väistyvän, jos heti loman alettua vaihtaa maisemaa. Näin pääsee pakoon rutiineja ja tuttuja kulmia.

Loman jo alettua ahdistusta voi vähentää rauhoittumalla ja tasapainottamalla aikataulua.

– Ensimmäinen viikko kannattaa ottaa ihan rauhassa. Näin saavuttaa tunteen, että on oikeasti lomalla. Jos heti ei tule tunne lomasta, luota siihen, että sieltä se vielä löytyy.

– Tasapaino on hyvän loman kannalta tärkeää, mikä tarkoittaa, että on suunnitelmia sekä aikaa, jolle ei ole suunniteltu mitään tekemistä. Ihmisten pitäisi olla rohkeasti joutilaita. Lomalla ei tarvitse tehdä mitään, jos ei huvita.

Jos testi ei näy, tee se täältä.

7 tavallisinta lomailijatyyppiä

1. Suorittaja

Suorittaja aikatauluttaa koko loman täyteen. Saattaa olla, että hän käy lomalla jopa kovemmilla kierroksilla kuin töissä. Lomasta voi tulla työleiri. Suorittajalle hyvä elämä riippuu siitä, kuinka hyvin hän sitä suorittaa.

2. Elämysten jahtaaja

Elämysten jahtaaja asettaa lomalle helposti liian suuret odotukset. Tavanomainen on hänen mielestään liian tylsää. Lomakokemuksien pitää olla ainutlaatuisia ja täydellisiä, joita hän todistaa muille Facebook- ja Instagram-kuvien muodossa. Hänelle on tärkeää se, miten loma näyttäytyy muille.

3. Liian väsynyt lomailemaan

Kyseinen lomailija antaa töissä kaikkensa, jolloin toipuminen jää lomalle. Hän on voinut jo käytännössä luovuttaa lomansa suhteen. Loma kuluu miettiessä, mitä kaikkea tulisi tehdä, mutta mitään ei kuitenkaan jaksa puuhata. Väsynyt lomailija voi olla ihmisenä sellainen, että hänen omat tarpeensa ovat sivussa. Häntä väsyttää ajatus järjestää muille hyvä ja antoisa loma. Hänestä tuntuu, että hänen pitäisi pusertaa itsestäsi vielä jotain lisää.

4. Nollaaja

Nollaajan korkkia aukeaa usein jo siinä kohtaa, kun se alkaa. Nollaajan tavoitteena on rentoutua alkoholin avulla. Se auttaa olemaan piittaamatta mistään. Alkoholi aiheuttaa kuitenkin moni haittoja, jotka liittyvät usein myös ihmissuhteisiin. Riitoja ilmenee, eikä loma välttämättä suju lopulta iloisissa merkeissä.

5. Ajelehtija

Ajelehtija ei turhia suunnitelmia lomalleen tee. Hän haluaa katsoa avoimin mielin, mitä lomalla tulee eteen ja toimia sen mukaisesti. Mitään hän ei halua lyödä lukkoon.

6. Yksinäinen

Yksinäisen lomailijan suurin osa kontakteista voi liittyä töihin. Kun loma alkaa, hän ei enää näe työkavereita, jolloin yksinäisyys voi yllättää. Lomasta voi tuntua tämän vuoksi ahdistavalta.

7. Esimerkillinen lomailija

Lomaan hyvin suhtautuvalla on suunnitelmia, mutta myös liikkumavaraa. Hän on sopinut menoa, mutta hänellä on myös riittävästi aikaa käyttää sitä juuri siihen, mihin haluaa. Hän pystyy rentoutumaan ja hyväksymään sen, että joskus on ihan hyvä vain loikoilla.

Työterveyspsykologi Simo Levanto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?