Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Mies avautuu saunakyttääjistä: ”Enpä ole ikinä noussut alasti lauteille ilman, että naiset olisivat mittailleet varustustani”

IS:n lukijat innostuivat kertomaan kokemuksiaan sekasaunomisesta.

Saunominen on osa suomalaista kulttuuria.

28.6.2017 14:12

Kerroimme maanantaina Me Naisten saunakyselyn tuloksista, joista kävi ilmi, ettei sekasaunominen tai edes alasti saunominen ole itsestään selvä osa suomalaista saunakulttuuria.

”En halua olla sekasaunassa ollenkaan, koska siellä saa ahdistavia katseita vanhemmilta miehiltä”, kommentoi esimerkiksi eräs kyselyyn vastanneista naisista.

Sai sekasaunominen toki myös kannatusta.

”Minulla on niin voimakas likinäkö, että ihan sama, kuka saunassa on. En kuitenkaan mitään näe”, kommentoi eräs toinen nainen.

Artikkeli sai myös Ilta-Sanomien lukijat kertomaan, millaisia kokemuksia heillä on sekasaunoista.

”Mennään vuorotellen, jos ei sekasauna nakkena kaikille passaa”

”Sekasaunon perheen ja samanhenkisten kanssa. Voisin saunoa kaikkien kanssa, mutta kaikista ei ole siihen. Kyttääjät älkööt vaivautuko. Myötähäpeä heitä kohtaan pilaa saunomisen.”

Himosaunoja

”Saunaan ei kuulu pyyhe tai uikkarit. Sekasaunaan menen tutussa porukassa, koska silloin saunotaan, eikä tuijoteta ja arvostella toisia. Vieraassa porukassa toisin, silloinkaan ei pyyhe tai uikkarit saunaan sovi, vaan sitten mennään vuorotellen, jos ei sekasauna nakkena kaikille passaa.”

KimmoK

”No höpsis. Saunoa voi kimpassa, jos siltä tuntuu. Perheessä on aina saunottu yhdessä, sukupuolesta riippumatta ja niin myös kaveriporukoissa. Hitto, mitä ihmeellistä tuossa nyt on, on sitä samaa nahkaa nenänpäässäkin.”

Nainen

”On sitä juhannuksina tullut sekasaunassa oltua. Naisia tuli naapureista asti ja ihan tuntemattomia, eivätkä he panneet pahaksi. Enkä minä.”

Hojojo

”On tullut aikoinaan saunottua sekasaunassa. Ei siinä mitään seksuaalista ole. Edellisen kumppanin exän mökillä oltiin ja hän kysyi, voiko tulla meidän kanssa saunaan, kun saunavuoroille oli jo jonoa. Mikä ettei, ovat aikoinaan olleet kahdeksan vuotta yhdessä, kaiketi ovat saunoneetkin yhdessä. Ei tullut jälkipuheita.”

Nanna 1.

”Olen sanonut saunaan tunkeville naisille, että voivat laittaa silmät kiinni, kun kauhistelevat saunassa olevia miehiä.”

”Naiset täällä valittavat, kun miehet kuitenkin silmäilevät saunassa. Enpä ole ikinä saunan lauteille noussut alasti ilman, että lauteilla istuvat naiset olisivat tarkistaneet varustustani!”

Sanonpavain

”Minä saunon mielelläni yksin, mutta ei häiritse, jos löylyissä on naisia ja/tai miehiä. Ja haluan olla alasti, en pyyhkeellä ympäröity. Olen ollutkin, varsinkin savusaunoissa, miesten ja naisten kesken alasti löylyttelemässä, ja se on ollut täysin luontevaa.”

Nainen saunassa

”Tulee mieleen tirkistelynhalu”

”Kaikki jotka haluavat saunoa sekasaunassa tai tuntemattomien kanssa, siitä vaan! Itsellä sen mallinen vartalo, joka sattuu kiinnostamaan miehiä, niin kiitos ei sekasaunoille. Käynyt niinkin, että mies kärppänä perässä yhtäkkiä hyökännyt samaan saunaan. Kas kun alkoikin saunominen kiinnostaa.

Ja voihan se olla niinkin että jotkut nimenomaan saavat kiksejä siitä, että pyörivät alasti toisten salaa tiiratessa. Sitä näkemäänsä voi sitten muistella jälkeenpäin, eikös niin?”

morjens

”Kaveri oli kerran tällaisessa sekasaunassa ja alasti tietenkin. Sen saunareissun jälkeen kertoi, että oma ukkonsa oli lauteilla hieronut toista puolituttua naista. Huh huh. Olihan kaverinikin ollut suihkussa puolitutun miehen kanssa. Nykyään ovatkin sitten ex-pari.”

IhanaaKesää

”Oma sauna on rauhoittumispaikka, jossa nautiskelen yksin löylyistä. Käyn kuitenkin sekasaunassa työporukalla, jolloin on saunaillassa isompi tai pienempi joukko miehiä ja naisia.

Uikkareissa tai ilman, kukin tyylillään, mutta kukaan ei painosta suuntaan tai toiseen. Ymmärrän, että nuoret parikymppiset pojat ehkä ujostelevat samaan saunaan tuloa viisikymppisten akkojen kanssa, ja toisaalta nuoret tytöt tuskin tulee saunaan ilman uikkareita, jos siellä on vanhoja äijiä munasillaan.

Sopu sijaa antaa, ja joskus on fiksusti annettu tilaa saunoa niillekin, jotka haluavat esim. vain naisporukan kesken.”

akkeli

”Saunassa nautitaan hyvistä löylyistä suurellakin porukalla. En ole koskaan kokenut saunaa tirkistelypaikkana, vaikka olenkin paljon kylpenyt sekaporukalla. Se on itsetunnon heikkoutta, jos miettii, että joku tuijottaa kroppaani saunassa. Sen ajatuksen on itse päähänsä iskostanut. Isossa porukassa löytyy aina selänpesijä ja juttuseuraa.”

ei kukaan ole tuijottanut

”Olen huomannut, että moni nainen änkeää itsensä uikkareissa alastomien miesten kanssa saunaan. Tulee mieleen tirkistelynhalu. Saunassa kuuluu olla alasti tai yhteisellä sopimuksella uikkareissa tai pyyheliinassa.”

Tasa-arvo

”Muistanpa käyntini Ikaalisten kylpylässä 90-luvun alussa, siellä oli sekasauna yhtenä. Kyllä poikkeuksetta, kun tuli plus 50-vuotiaita naisia pesutiloihin, oli hirveä kiire sekasaunaan. Eivät meinanneet tytöt malttaa käydä suihkussa, kun sekaan vaan. Minulle on sama, onko seka- vai mikä sauna.”

Turisti

”Eipä ole sekasauna häirinnyt koskaan vaatteet päällä tai ilman, eikä siellä tule naisia katseltua, oli niillä kokovartalouikkarit tai ei. Ihan on perinne juhannuksena mökillä kavereiden, miesten ja naisten, kesken. Osalla on uikkarit ja osalla ei. Se on vaan sauna.”

J

”Huvittava saunaepisodi kerran eräässä Lähi-idän maassa: kun ystävättäreni kanssa olimme (uimapuvussa) hyvin haaleassa saunassa ”löylyissä”, sinne tupsahti tummakulmainen maan mies sanomalehden kanssa, otti mukavan asennon ja alkoi lueskella lehteään. Uikkarit hälläkin päällä.”

minätaas

”Jos joku on käynyt kylpylöissä, niin siellä monessa on höyrysauna tai savusauna, jossa sekä miehiä että naisia.

Itse olen Vuokatissa lomaillessa käynyt ensimmäisen kerran savusaunassa ja siinä ulkopuolella piti ottaa uimapuku tietysti pois saunaan mennessä. Kun astuin sisälle, en nähnyt paljon mitään, joten istuin lähimmälle lauteelle, jossa oli tilaa, niin siinä vieruskaveri totesi, että kyllä joukkoon mahtuu vielä.

Eli saunassa oli toistakymmentä miestä ja minä. No en siinä pakoonkaan mennyt, vaan yritin yllätykseltä sopeutua joukkoon ja huumoria heittää samoin kun miehetkin. Kaikki käyttäytyivät hyvin ja juttua riitti.

Heitin samaa huumoria, että kyllä sinne joukkoon yksi kurttuinen ryppyinen mummo mahtuu, kun on hyvät löylyn lyöjät. Ei minusta ole yhtään häveliästä käydä sekasaunassa, mutta jos miehet tulevat sinne vaan naisten muotoja katselemaan, niin ne pitää muiden heittää vaikka ulos.

Sauna on pyhä kulttuuri ja puhdas paikka. Onhan ennenkin saunottu ja yleissaunoissa osattu käyttäytyä.”

Mummeli

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?