Suomalainen sauna maistui kanadalaiselle Garylle, 34: ”Muistuttaa Monty Pythonin sketsiä” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Suomalainen sauna maistui kanadalaiselle Garylle, 34: ”Muistuttaa Monty Pythonin sketsiä”

Saunomisessakin on trendinsä. Uusimpia niistä ovat uusyhteisöllisyys ja palautuminen. Mutta ovatko saunameditaatio ja usko saunatonttuun oikeastaan yksi ja sama asia?

25.6.2017 16:00

Sahan ääni kantautuu Helsingin Kalasatamasta, Sompasaaren kärjestä. Ääni on urbaanissa ympäristössä outo – aivan kuin olisi siirrytty ajassa taaksepäin.

Vanhakantainen kyläyhteisö yhdistyy täällä Sompasaunassa saunomisen uusiin trendeihin, eräänlaiseen uusyhteisöllisyyteen.

Katso yllä olevalta videolta tunnelmia Sompasaunasta: mitä saunassa ei saa tehdä ja mikä on paras eväs lauteille?

Sauna on lämmennyt keskellä teollisuusaluetta kesästä 2011, jolloin kaveriporukka löysi hylätyn hökkelisaunan ja otti sen omakseen.

Saunominen ja uiminen on ilmaista, mutta kävijöiden toivotaan osallistuvan talkootoimintaan vaikka pilkkomalla puita tai siivoamalla pihaa.

– Itse tykkään piipun nuohoamisesta, kertoo Saara Louhensalo, 31.

Hän on Sompasaunaseuran hallituksen jäsen. Seura kerää kannattajajäseniä ja ylläpitää saunaa. Nyt seura on vuokralla Helsingin kaupungilla.

Seinään on maalattu leijonapäinen logo. Tänne kantautuu vesiteitse usein leijonan karjunta Korkeasaaresta.

Naulakossa on unohtuneita pyyhkeitä, joita voi lainata. Lauteille voi hypätä alasti tai uimapuvussa, sillä tämä on perinteinen sekasauna.

Kauniina kesäpäivänä saunomassa saattaa käydä satakin ihmistä. Vieraat ovat enimmäkseen pari-kolmekymppisiä, mutta ikähaitari venyy eläkeikään asti.

”Uit, saunot ja elät omalla vastuullasi.” Niin sanotaan Sompasaunan toimintaohjeessa.

– Tänne tulee usein ryntäys työajan päätyttyä. Silloin pitää työntää saunan ovelta pyllyjä syrjään, että itse mahtuu sisään, yksi lauteilla istuvista kertoo.

Sompasaunassa näkyy eräänlainen paluu vanhankantaiseen kyläyhteisöllisyyteen. Vielä 1800-luvun lopulla suomalaiset saunoivat yleisissä sekasaunoissa niin maalla kuin kaupungissa.

– Tämä oli ylempien yhteiskuntaluokkien mielestä siveetöntä. Heidän sivistystyönsä karsi osaltaan sekasaunomisen suomalaisesta kulttuurista, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon yli-intendentti Tapio Laaksonen.

Merkittävin saunakulttuurin muutos on perhekeskeisyyden lisääntyminen. Nyt saunotaan kodin piirissä, perheen kesken.

Maaseudun suuri savusauna, jossa muutamakin talollinen saattoi peseytyä kerralla, on vaihtunut kerrostaloasuntojen yksityisempiin sähkösaunoihin.

– Emme elä enää yhtenäiskulttuurissa. Nykyään on monia erilaisia tapoja saunoa.

Se on totta. Nykyään on mahdollista rakennuttaa kotiin infrapunasauna, jonka mieto lämpö vaikuttaa ihon alla suoraan lihakseen. Silloin saunaan voi mennä vaatteet päällä.

Palautuminen on yksi merkittävimmistä hyvinvointi- ja treenitrendeistä. Esimerkiksi saunajoogan avainsanoja ovat lämpöterapia, kiireettömyys ja virikkeettömyys.

Saunajooga on suomalainen keksintö. Sen kehittäjä, Saunayoga-yrityksen toimitusjohtaja Tiina Vainio, näkee trendissä mahdollisuuden markkinoida suomalaista saunaa maailmalle.

Ulkomaan markkinoista Vainiolla on jo kokemusta. Saunajooga ja -pilates ovat levinneet Suomesta muun muassa Ruotsiin, Italiaan ja Japaniin.

– Tällä hetkellä puhutaan paljon siitä, että olemme alipalautuneita. Vietämme paljon aikaa tietokoneiden ääressä, netissä ja näyttöpäätteillä. Meillä on yhä suurempi tarve päästä irti kaikesta hälinästä.

Hän sanoo, että hiljaisten tilojen tarve kasvaa jatkuvasti. Tarvitaan paikkoja, joissa voi vain olla – bara vara, kuten hänen ruotsalainen ystävänsä ilmaisi.

– Sauna on sentään nykyään paikka, jossa ihmiset pysähtyvät ja ottavat omaa aikaa. Sinne ei voi ottaa älypuhelinta mukaan.

Virikkeettömyyden trendi näkyy saunojen sisustuksessakin. Aiemmin trendikkäät kattoon asetetut led-valot ovat väistyneet.

Koko sauna saatetaan nyt rakentaa laudetta ja seinää myöten samanlaisesta tummasta puusta. Silloin ajatus ei harhaudu edes erilaiseen saunapanelointiin.

Vainio neuvoo, miten saunan meditatiivisuudesta voi ottaa kaiken irti omassa kotisaunassa. Tulikuumassa löylyssä ei tarvitse hikoilla lyhyesti ja tulla pois, vaan leppoisammassa lämpötilassa voi vain oleskella pidempään.

Venyttely onnistuu pikku hiljaa nousevassa lämmössä.

– Lauteille voi laittaa pyyhkeen ja viettää saunassa venyttelyhetken samalla, kun sauna kuumenee. Sillä voi pidentää kiireetöntä saunahetkeä ja huolehtia kehonhuollosta, Vainio vinkkaa.

Meditointi ja hiljentyminen saunassa kuulostavat tutuilta. Eikö vanha suomalainen viisaus sano, että sauna on pyhä paikka, jossa ei pidä meluta turhaan?

Sompasaaren rannan sekasauna on kävijöille ilmainen. Gary Barbon nauttii kesäillasta löylyjen välillä.

Saunassa tapahtui ennen koko elämä. Siellä synnyttiin ja kuoleman jälkeen ruumis tuotiin sinne pestäväksi. Vielä nykyäänkin polttariperinteisiin kuuluu usein morsiussauna.

Saunajoogan hyvästä hengestä ei tunnu olevan pitkä matka saunatonttuun.

– Eivät suomalaiset koe saunaa samalla tavalla pyhänä kuin ennen, toppuuttelee Tapio Laaksonen.

– Perinne on katkennut. On vaikeaa nähdä jääkiekkojoukkueen voitonsaunomisessa mitään pyhää. Toki saunomisen pyhältä tuntuva vaikutus on toisaalta ihan seurueesta kiinni.

Puheensorina käy Sompasaunan lauteilla.

Ovessa on käyttäytymissäännöt: muiden häiritseminen on kielletty. Sekasaunassa ollaan tarkkoja siitä, että tunnelma pysyy mukavana, eivätkä seksuaalinen häirintä tai seksismi käy päinsä.

– Saunon mielelläni alasti, koska se on vapauttavaa, kertoo kanadalainen Gary Barbon, 34, Sompasaunan ensikertalainen.

– On parempi, mitä enemmän ihmiset näkevät toistensa vartaloita ja toteavat: ”Oho, et ole täydellinen. Mahtavaa!”. Sitten voimme jatkaa ihmisinä olemista ja nauttia saunasta.

Tunnelma onkin letkeä ja vapautunut, eikä alastomuuteen liity minkäänlaista vaikeutta ventovieraidenkaan seurassa.

– Nautin Sompasaunan historiasta. Kolme ensimmäistä saunaa hajosivat ja yksi putosi veteen. Muistuttaa melkein Monty Pythonin sketsiä.

Seuraavalla vierailukerralla toimittaja jättää suosiolla uikkarit kotiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?